Klaar met de voorjaarswerken…

 

…in de tuin. Vandaag  vrijdag zijn de twee oudere kleinszoons , Cédric en Kevin, afgekomen om de tuin langs achteren te verticuteren en om al het tuinafval en ander niet meer bruikbaar gerief naar het recyclage park te brengen. Drie namiddagen hebben Sebastien en oma gewerkt in de tuin.  Rekening houdend met het weer dat niet denderend was hebben we toch veel gedaan. Bijna elke namiddag moesten we ophouden met werken omdat het begon te regenen. Op het nieuws hoorde je dan dat het in het binnenland zalig terrasjes weer was. Hier mocht je een jasje aantrekken  en toen we een ijsje haalden bij de Post hing er zelfs nevel over het strand . Helemaal geen helder weer en die nevel maakte het nog koud op de koop toe.

Maar lente is nu echt in aantocht want toen we om bloemaarde reden naar Maldegem,  zag  je overal mensen werken in hun tuin. Dat is echt aanstekelijk , iedereen wil zijn tuin zo vlug mogelijk opgeruimd hebben en je zag op verschillende opritten honderden paaslelies bloeien.  Het tuincentrum  had langs de gracht tegen aan de straat  een hele rij paaslelies geplant . Een mooi welkom. Het is in feite niet een tuincentrum zoals er tegenwoordig zoveel zijn waar je behalve bloemen en planten allerlei accessoires kunt kopen. Het bestaat enkel uit een reeks serres waar ze nu volop bezig zijn om de zomerplanten een plaatsje te geven en verder kan je alle groenten als plantjes kopen. Zaaien moet je niet meer zelf doen en met dat pokkeweer dat we de laatste maanden kennen is dat mooi meegenomen. Ik heb  nog geweten dat je tot einde april niets kon doen in je tuin omdat de grond er te zwaar bij lag ( het is hier kleigrond), dus zo uitzonderlijk is het nu ook niet geweest dit jaar. Toen ik nog aardappelen had in de grote tuin, mocht ik het vergeten om  vroege aardappelen te poten! Daarvoor was het dan  te laat. In het kleine tuintje nu heb ik geen aardappelen.

In een grote schuur staan op rekken en op schragen een groot aantal dozen met alle  groenteplantjes die je maar kunt bedenken. Ik heb zelfs een wasabiplant gekocht!  Schoonzoon heeft graag nogal straffe kruiden. Geen groot vertoon daar in dat tuincenter en dat vertaalt zich in de prijs die je betaalt voor alles. Veel goedkoper dan in bekende tuincentra.( een voorbeeld een zak bloemaarde van 70 l daar kost 7,5 euro ,een zak gelijkaardige bloemaarde met dezelfde vermelding op de zak kostte in een bekend tuincenter 11.95 euro!! Ik had er nog eentje staan en heb de aarde vergeleken : geen verschil in structuur)

Dinsdag  was de mooiste dag van de week en was het aangenaam werken in de tuin tot laat in de namiddag. Eerst nog een keertje verticuteren vooraan in de tuin. Het mos was nog niet allemaal verdwenen. Daarna heeft Sébastien alle struiken weer in vorm gesneden. Oma veegde alles bijeen en stopte het in afvalzakken. Ondertussen zorgde oma dat er een plekje klaar ligt om een dezer dagen de bijenvriendelijke bloemen te zaaien.

Toen we ‘s namiddags naar Maldegem reden  om bloemaarde en groenteplantjes  zagen we veel boerderijen met verzorgde tuinen en mooie gazons. Het tuincentrum zelf had over de hele lengte van hun bedrijf aan de straatkant bloeiende paaslelies staan. Op hun oprit aan de kant van woning hadden ze een originele omheining: gestapelde houtblokken

Woensdag hebben we samen in de moestuin alle aangekochte plantjes in de grond gestoken. Vorige week had de kleinzoon de moestuin omgespit en geharkt zodat we onmiddellijk konden beginnen. Tot nu toe staan er in de tuin: aardbeien, uien en sjalotten, sla, selder en  knolselder, peultjes, spinazie, rode bieten, rode kool, broccoli en bloemkool. Nu moet ik nog radijsjes zaaien en wortelen. In de serre bij hem thuis zal Sébastien courgettes , komkommer , augurken en pompoen zaaien en dan brengt hij plantjes mee voor oma. En dan vergeet ik nog de kruiden te vermelden zoals tijm ,bieslook, laurier, basilicum, rozemarijn, peterselie….

 Donderdag heeft oma de bloembakken gewassen. Dat doe je maar beter als je geen ziektes wil hebben bij  zomerbloeiers die je erin plant. Sébastien heeft die dan met bloemaarde en wat meststof gevuld. Nu staan die klaar . Maar eerst nog even wachten op betere weersomstandigheden. Zie dat het nog eens een nachtje vriest .

Ondertussen is de tuin volledig aan het ontwaken, alleen de zon laat het aan de kust wat afweten .
Af en toe breekt die eens door maar nooit lang.

Kevin en Cédric hebben vandaag gezorgd dat de voorjaarswerken klaar zijn. De achtertuin werd geverticuteerd door Cédric en hij nam de voorkant nog een keertje mee. Daar was  alle mos nog niet verdwenen. Kevin zorgde voor de opkuis .Twee keer zijn ze samen naar het recyclagepark gereden. De eerste keer met tuinafval. De tweede keer met allerlei kapotte en/of afgedankte spullen.

Dank je wel Sébastien Cedric en Kevin !
Nu nog wachten op mooi weer en dan gaan we de BBQ aansteken!
Maar eerst gaat oma dit weekend een beetje uitrusten.

13 gedachtes over “Klaar met de voorjaarswerken…

 1. Je hebt het wel getroffen Magda, met zo een lieve behulpzame kleinkinderen! En je hebt een mooie grote tuin, wat inderdaad wel veel werk en onderhoud vraagt.
  Fijne avondgroetjes, Heidi

 2. Magda

  de bedoeling was mijn skynetblog te transfereren naar wordpress, dit zou volgens skynet in een uurtje geklaard zijn
  helaas, zijn hun meeste blogs al dagen onbereikbaar of werkt hun programma voor het overschakelen niet…

  Inmiddels is het wel even wennen op mijn nieuwe blog :

  https://willypics.wordpress.com/

 3. Echt geweldig twee kleinzoons heb je die graag willen helpen in de tuin. Wat ziet jou tuin heel mooi uit.
  Echt goede helpers zijn hun. Je tuin word je buxus gesnoeid met elektrische snoeischaar. Heel handig ding. Zaadjes in moestuin ziet heel leuk uit. Heel leuk voor de kleinzoon. Heel handig jongen. Houtblokken op de rij is echt schitterend om te zien. Overal narcissen aan de weg. Prachtig gezicht. Bij ons is ook de lente. Jullie gaat vast wel keertje BBQ doen. Dit hebben zeker verdiend. Mooi weer komt eraan. Leuke foto’s geworden.

  • Ze hebben alle drie geholpen , maar Sébastien was hier een paar dagen zonder de twee andere kleinzoons.
   Neen het zijn geen buxussen die met de elektrische schaar werden in vorm gesneden. Als je die struiken niet snoeit komen er witte bloemen aan en in het najaar paarse bolletjes. Maar opa heeft ze altijd in een ronde vorm gesnoeid en wij doen dit verder. Voor de buxus is het nog wat te vroeg die snoei ik pas in juni. En ook met de elektrische schaar maar dan zorg ik ervoor dat de struikjes goed nat blijven want anders krijg je dorre blaadjes vooral als er op dat ogenblik veel zon is.
   Ja rondom heeft opa indertijd biels ( afgedankte houten treinsporen) gelegd omdat een mooiere scheiding tussen struiken en gras te hebben..
   Zodra het weer het toelaat nodig ik de familie uit voor een bbq !! zeker en vast. Zo krijg ik de hele familie nog eens samen 🙂

 4. Tof dat je zoveel helpers hebt.Hier moet ik het werk alleen doen en dus goed doserenmat mijn reuma.Maar hij is in orde en de gezaaide bloeme, voor vlinders en bijen staan al boveb.

  • Elk jaar tijdens het paasverlof komt er wel iemand van de jongens helpen, maar dit jaar zijn ze alle drie gekomen en dan wordt er veel werk verzet op korte tijd. Het leuke is dat ze dat niet doen met een lang gezicht en er blijkbaar ook van genieten dat alles opgeruimd is. Ik heb wel geholpen…vooral met raadgevingen ,hahaha. Oma zorgt vooral voor eten en drinken .

Geef een reactie