In de Westhoek

De 2 vorige laatste donderdagen van de maand was het telkens slecht weer en daarenboven ging het ook niet zo denderend met mijn gezondheid. Eén keer bezochten we een schoolvriendin in Brugge en tevens nicht van één van de oudcollegaatjes en de volgende keer hielden we reünie bij mij thuis.
Nu wilden we toch eens een echte uitstap maken. Ik had een reclame gelezen over het Bakkerijmuseum van Veurne en met de nieuwe A11 waren we er al na 50 minuten .

Het bezoek aan het bakkerij museum was leuk en tevens interessant omdat de vader van een collegaatje indertijd bakker was geweest en ze kon ons veel vertellen over de voorwerpen die er uitgestald lagen. Ik moet nog even de foto’s sorteren en daarom toon ik nu de foto’s van de stad  Veurne zelf waar we na het bakkerijmuseum een korte wandeling maakten. Het was die dag voor veel handelszaken een sluitingsdag! Het was dan ook bijzonder stil in het stadje. Het is nog vroeg in het voorjaar en we zagen ook weinig groen en bloemen in de anders zo fleurige stad. Ik geloof dat ik onbewust de enige fleurige bloembak  op de foto heb gezet!
We parkeerden in de omgeving van het vroegere huis waar de oudste zoon vòòr zijn huwelijk  heeft gewoond en wandelden langs prachtige huizen naar het centrum toe. Via een steegje kwamen we in het stadspark.

In het anders zo bloemenrijke park zag het er nog erg kaal uit. De metalen kiosk ingehuldigd einde 19e eeuw stond er verlaten  bij , maar op  zomerse dagen worden er daar aperitiefconcerten gegeven. De surrealist André Delvaux woonde en schilderde hier in dit gezellig stadje. De kiosk in het park ziet men  soms in zijn werk uitgebeeld.

 

De mooie Walburga kerk was gesloten . Ik was er vroeger al  eens en het interieur van deze kerk is  zeker een bezoek waard:  prachtige gebrandschilderde ramen, een mooie preekstoel met houten beelden en een groot orgel, mooie zijbeuken met altaren. De Sint-Walburgakerk is het enige voorbeeld in de kuststreek van een groots opgevat gotisch kerkgebouwIn de 10de eeuw werden de relieken van de heilige Walburga naar hier overgebracht ,vandaar de naam van deze kerk. Op de foto hieronder de Walburgakerk gezien vanaf het marktplein achter de vijf typische  geveltjes.(allemaal handelszaken) 
Enkele beelden in het park trokken de aandacht. Het zijn oa twee robuuste beelden
van de hand van Willem Vermandere en een vrouwenbeeld van George Grard (Vrouw die naar de zon kijkt)

Het marktplein is omringd met prachtige gebouwen.

Een deel van het stadhuis

Links de pui van het stadhuis, rechts enkele  opvallende gevels

Op de onderste foto links het Spaans Paviljoen ,aan de andere zijde van de straat de  oude vleeshalle
nu een bibliotheek en de toren behorende aan de Sint Niklaaskerk

Het werd toen langzaamaan tijd om naar de auto terug te wandelen. Het was al laat in de namiddag , het werd erg fris en we waren moe van het slenteren zowel in het museum als in het stadje ,we hadden ook nog een uurtje rijden voor de boeg. In elk geval was het een mooie namiddag .

16 gedachtes over “In de Westhoek

 1. Waarom willen we toch altijd naar het buitenland op vakantie? Terwijl ons landje ook zoveel mooie plekjes en plaatsen heeft die het bezoeken meer dan waard zijn. Ik denk dat we ons eigen landje nog niet goed en al zeker niet helemaal kennen. Je hebt prachtige foto’s gemaakt van Veurne!
  Fijne groetjes, Heidi

 2. Heb een paar jaar geleden Veurne bezocht met een geleide wandeling van Vorming plus
  Volgens mij is er nog een tweede gotische kerk in de kuststreek nl deze van Lissewege gebouwd halfweg de jaren twaalfhonderd

   • De kerk in Lissewege is geretaureerd in de jaren 1970 door dezelfde architect die mijn huis in Dudzele waar ik 30 jaar heb gewoond, heeft getekend nl architect Dugardijn

 3. Veurne in 50 ‘ Magda..

  je bent toch geen snelheidsduivel geworden…

  lang geleden dat is er nog eens was..

  en je broodje zal inmiddels wel gebakken zijn 🙂

  zelf zou ik daar in de buurt Diksmuide verkiezen

  prettige dag

  • Ik reed wèl snel , maar de afstand Knokke Brugge doe je tegenwoordig via de A11 in een kwartier en het verkeer viel mee op de E 40, dan kan je gemakkelijk in een klein uurtje in Veurne zijn. Diksmuide is me wel bekend want de zoon woont daar niet ver van. Er is een mooie wandeling uitgestippeld in Diksmuide zelf en er is ook een mooi begijnhof .

 4. Wat is dat daar heel erg mooi om te zien. Daar hou ik zo van. Overal kijken. Dan kun je mooie foto’s van maken. Jullie hebben leuke dagje gehad. Je was wel erg moe van slenteren. Mooie foto’s. Wij gaan straks dagje uit. Eindelijk dat is heel lang geleden. Wij zijn hard toe!

  • Het is een mooi museum. Niet erg root maar er is veel te zien. Het stadje zelf is ook een bezoekje waard .Er zijn nog veel oude goed bewaarde gebouwen , maar omdat we al wat moe waren van het slenteren in het bakkerijmuseum deden we maar een korte wandeling.

 5. Wauw.. wat een mooie stad ook weer, dat Veurne. Ik sta er elke keer weer verbaasd van, al dat moois en vóórdat ik blogde wist ik daar maar heel weinig van en kwam ik zélden in Vlaanderen.. wat heb ik al die jaren gedaan..??! 😉
  Groetjesss!

  • Veurne is een stad met een rijk verleden en er zijn nog veel mooie gebouwen overgebleven. Zoals zovele stadjes in de Westhoek lang een vergeten stukje van Vlaanderen omdat het niet zo gemakkelijk te bereiken was.
   Kiosk is nog altijd de juiste benaming en vroeger had bijna elk dorp een kiosk waar de plaatselijke fanfare regelmatig concerten gaf. .

Geef een reactie