Het is niet…

…omdat het nieuw is dat alles perfect is!

En dat is ook zo met de A11. Herinner je nog hoe enthousiast wandelaars en fietsers op de openstelling van de A11 wandelden en fietsten? Eindelijk na jaren verkeersellende in de streek was dit pronkstuk af.
Betere verkeersdoorstroming van en naar de haven van Zeebrugge , snellere verbinding met Knokke en omstreken en een doortrekking naar de N49 die nu zachtjesaan een snelweg zal worden. Er wordt nog volop gewerkt op de N49 om de overwegen te doen verdwijnen door de aanleg van ventwegen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Want niemand vindt het fijn om kilometers om te rijden vooraleer toegang te hebben tot de A11 en later tot de omgevormde N49.

Nu al zijn er zwakke punten in dit gigantische werk.
Probeer maar eens op het spitsuur tijdens het weekend Knokke te verlaten!  De balkonrotonde in Westkapelle remt het verkeer af want de auto’s komende van Sluis hebben voorrang . Er zijn soms dubbele files tot in Knokke zelf. Tussen 17 en 18 uur stromen de auto’s uit Sluis en velen moeten de huidige N49 hebben om de autostrade naar Brussel op te rijden of naar Antwerpen. Bijgevolg rijden al die auto’s de balkonrotonde op!
Geruchten gaan de ronde dat er tijdens de zomermaanden politie zal aanwezig zijn om het verkeer te regelen. Ik zeg wel geruchten , want dat kan toch niet de bedoeling zijn van zo’n rotonde.
Op die rotonde zijn op korte tijd al een tiental ongevallen gebeurd met  alleen materiele schade. Telkens was de reden dat er niet genoegd aangeduid werd dat de weg eindigde op een rotonde. Gelukkig is geen enkele auto door de omheining de rotonde afgereden op het onderliggende fietspad! Herstellingswerken zijn ondertussen gebeurd

Deze foto’s dateren van 26 augustus toen de A11 voor één dag werd opengesteld voor wandelaars en fietsers.

Maar vorige week zat ik  op diezelfde A11  op de terugweg naar huis na het bezoek aan de nieuwe boreling Maxime, mijn tweede achterkleinkind, en schrok me een hoedje. Ei zo na zaten een heleboel auto’s op elkaar! Ik zag nog juist een camion met lege oplegger zijn stuur omdraaien om naast de camion voor hem te stoppen. Het was zo druk op de A11 dat niemand die in de file zat in de gaten had  dat de brug opengedraaid was!!  Op de foto hieronder zie je de slagbomen en pijlers voor de verkeerslichten boven de weg die  nog geplaatst moesten worden!( foto van 26 augustus 2017)

De meesten verwachtten zich er niet aan dat op zo’n hoogte nog een brug moet opendraaien voor een schip dat buitenmate hoog moet zijn.
Gezien je omhoog rijdt heb je eigenaardig genoeg pas zicht als het bijna te laat is! De vrachtwagens bleven rechts rijden en zo kon ik naar links uitwijken en wat dichterbij rijden .
Lang duurde het wachten niet en je zag de slagbomen  neergaan. Maar ik denk dat er velen met mij toch even geschrokken zijn. Ik ga er de volgende keer op letten of er niet eerder knipperlichten of waarschuwingen staan. Het was ook zo druk dat je meer  let op het verkeer dan op al die verkeersborden aan de kant van de weg.( wat je in feite wel moet doen.)

Maar de A11 blijft een hele verbetering voor de hele streek .
Rechtaan rechttoe in 12 minuten ben je Brugge(hangt ervan
af in welk gedeelte van Brugge je moet zijn natuurlijk)

 

14 gedachtes over “Het is niet…

 1. aiaiaiai, niet onmiddellijk een verbetering, dus.
  In Oostende hier gigantische problemen na vernieuwing kruispunt torhoutsesteenweg elisabethlaan met lange files tot gevolg.

 2. Ja en dan pas gehoord dat er heel veel wegenwerken gaan zijn om de files te verminderen maar wat tijdens die wegenwerken

  • Daar spreken ze liever niet over. Momenteel hebben we hier dichtbij veel hinder van een nieuwe rotonde die ze aan het aanleggen zijn. Dat zou het verkeer van en naar Knokke beter laten doorstromen omdat er dan geen verkeerslichten meer zijn. Daar hebben de bewoners grote vraagtekens bij als we de problemen nu zien bij die grote balkonrotonde in Westkapelle. Ondertussen moeten we omrijden om thuis te geraken !

 3. Straf hoor … net op het VTM nieuws: de A11 is de enige snelweg in België zonder files en met nauwelijks verkeer. Ze zijn daar blijkbaar op een ander moment geweest dan jij.

  • hahaha, ik heb me dezelfde bedenking gemaakt toen ik het nieuws zag! Zo zie je maar dat er al vlug een file ontstaat als de brug open is! Maar inderdaad het is anders een relatief rustige weg die veel mensen nog niet zo goed kennen.

  • Hier is dit ook zo en overdag gaat het nog maar ‘s avonds is die balkonrotonde effenaf gevaarlijk voor hen die het niet gewoon zijn. De omheining is nu verstevigd en er zijn al een aantal verkeersborden bijgezet :-). Vanuit een andere richting worden er nu ook verkeersborden bijgeplaatst zoiets je opmerkzaam wordt gemaakt dat je een rotonde nadert.

 4. het is een korte maar veruit de duurste snelweg per km in Vlaanderen Magda

  en het is de enige met een ophaalbrug..

  zelf heb ik nog niet voor de brug gestaan, maar het is eerder zelden dat ik daar voorbij kom..

  van uit Sluis gaat het inderdaad heel vlot..

  maar waar staan we nu niet met zijn allen in de file….

  .een verwezenlijking die men slechts na verloop van tijd grondig kan evolueren

  groeten

  • Die A11 op zich is werkelijk fantastisch maar zoals je merkt zijn er toch foutjes die na verloop van tijd moeten aangepast worden. Er zijn verschillende punten die beter moeten aangeduid worden. Maar dat zal een evaluatie wel aan het licht brengen. Die werken hebben toch ook de bedoeling om minder files te hebben en dat lijkt tussen Knokke en Westkapelle tot nu toe niet helemaal gelukt te zijn.

Geef een reactie