Het Ankeruhr en de huwelijksfontein

Niet ver van de Stephansdom staat in een zijstraat  op de Hoher Markt het befaamde Ankeruhr : een grote vergulde klok in Jugendstil (de plaatselijke versie van Art Nouveau). De klok overspant een kleine steeg, de Bauernmarkt. De klok werd gemaakt op vraag van de verzekeringsmaatschappij Der Anker – vandaar de naam – en werd gebouwd in 1917 naar een ontwerp van Franz Matsch.

Om het uur verschijnt er een verguld figuurtje dat een belangrijke historische persoon vertegenwoordigt, vergezeld van orgelmuziek. Om 12 uur ’s middags verschijnen alle twaalf figuurtjes één voor één.

Elke dag op het middaguur komen de mensen kijken naar dit mooi spektakel. Wij waren er ook

Een beetje verder viel een enorme fontein op : De grote Vermählungsbrunnen (Huwelijksfontein) . De fontein werd gebouwd in opdracht van keizer Leopold I die de terugkeer van zijn zoon Jozef van het beleg van Landau wilde vieren. Vandaar dat de fontein ook bekend staat onder de naam Josefsbrunnen.
De barokke fontein toont het veronderstelde huwelijk tussen Jozef en Maria door de hoge priester onder een bronzen baldakijn dat ondersteund wordt door vier grote Corinthische zuilen.

 

13 gedachtes over “Het Ankeruhr en de huwelijksfontein

 1. Die klok is wel heel bijzonder, maar ook de fontein is indrukwekkend! Hoewel ik me afvraag of het echt wel een fontein is, want ik zie er geen water uitstromen?
  Fijne groetjes, Heidi

  Like

 2. beide zijn niet te missen als je het centum van Wenen bezoekt Magda..

  ik wens je fijne kerstdagen alsook aan degene die je lief zijn

  Like

 3. Magda,
  Hierbij onze welgemeende wensen voor een zalig Kerstfeest en een voorspoedig Nieuwjaar. Moge dit nieuwe jaar je vrij houden van allerlei medische onhebbelijkheden, zodat je in alle rust van het zo gevulde leven kunt blijven genieten!
  Ondertussen blijven we vol bewondering genieten van je zeer degelijke “columns” (waar meer professionelen “een punt kunnen aan zuigen”) en hopen dit nog lang te mogen mee volgen.

  Wilfried en Veva

  Like

  • O wat doet me dat plezier om een reactie van jullie te lezen! Ik zal mijn best doen om zo lang mogelijk hier wat neer te zetten. Mooi geformuleerd van die medische onhebbelijkheden. Ik heb wat moeten gas terugnemen om niet zo lang aan de pc te zitten. Maar dat gaat nu al een stuk beter.
   Groetjes en …laat zo af en toe eens iets van jullie horen 🙂

   Like

  • Ja de maker is zeker een artiest als je ziet dat het al die jaren elke dag uur na uur werkzaam is. Het hoogtepunt is natuurlijk op de middag als al die figuurtjes bij elke slag van de klok buiten komen en rond glijden om dan weer achter ” de schermen te verdwijnen”.

   Like

 4. ondanks het feit dat ik het al eerder had gezien ,blijft het toch leuk om ernaar te kijken,vooral met de muziek erbij.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.