Kerken in Wenen

We bezochten ook een paar mooie kerken,  maar je vindt ze niet om de paar honderd meter zoals in Sevilla. 😉
Een grote tegenvaller was de Stephansdom( klik). Een enorm grote kerk met een heel speciaal dak maar binnenin was het aarde donker en op bepaalde momenten moest je echt opletten waar je stapte. Er waren  werken in de kerk maar dit kan toch niet de reden zijn dat het er zo donker was. We hebben er even rondgelopen en verlieten al vlug de kerk .
Ik plaats enkele foto’s van de binnenkant die ik echt veel heb moeten verhelderen om iets te kunnen zien.

Het dak van de Dom is versierd met meer dan tweehonderdduizend geglazuurde tegels. Ze vormen enorme mozaïeken die een tweekoppige arend (symbool van het Heilige Roomse Rijk) en de wapenschilden van Wenen en Oostenrijk afbeelden.

 Altijd druk rond de Stephansdom, zowel overdag als ‘s avonds!

foto  van internet

Vlak bij de Stephansdom ligt een andere kerk met een prachtig interieur nl.de Peterskirche(klik). Het rijkelijk versierde interieur is overweldigend. Een overvloed aan marmeren pilasters, vergulde standbeelden, verfijnde stucco en indrukwekkende fresco’s maken van het interieur een groots kunstwerk

 

Om te besluiten nog één kerk die zeker een bezoek waard is! De Karlskirche (klik) in de nabijheid van het Stadspark. Een glazen lift brengt je naar de koepel waar je de plafondschilderijen van dichtbij kunt bewonderen.

wordt vervolgd.

12 gedachtes over “Kerken in Wenen

 1. Ik vind dat kerken eerder soberheid zouden moeten uitstralen en geen glamour! Ik vind al dat klatergoud en weelde de ogen uitsteken van de armeren onder de wereldbevolking en Christenen en anders gelovigen! Maar de muur- en plafondschilderingen vind ik wel prachtig om te zien, dat zijn nogal eens echte kunstwerken, bewonderenswaardig!
  Fijne groetjes, Heidi

 2. de Stephansdom, was voor mij aan de binnenzijde ook een ontgoocheling Magda

  de Karlskirche is wel een bijzonder mooie barokke kerk, ik was er +/- 3 jaar geleden, maar zo ver ik het kan
  zien schieten de restauratie werken er weinig op

  die barokke kerken in Wenen, zijn soms overmatig versierd, de Habsburgers hadden er blijkbaar geld genoeg voor

  groeten

  • Van een ontgoocheling gesproken dat was er eentje. Alles leek afgesloten met nadar en linten , je kon enkel een eindje opzij tot nog een stuk verwijderd van het zijaltaar. Die andere kerken waren ene lust voor het oog en er is daar werkelijk met tonnen geld gesmeten!!

 3. Ja inderdaad.. stikdonker in de Stephansdom.. altijd! wij gingen er vaak alleen even een kaarsje branden voor een veilige thuisvlucht hehe.. bij die kaarsjes was het licht zat.
  He, die trap en lift in de Karlskirche ken ik helemaal niet.. is die er al lang? Prachtige kerk dat.. zowel van binnen als van buiten!
  Groetjessss!

  • Ja die Stephansdom viel binnen erg tegen. Het enige licht kwam dan nog van het winkeltje dat er opzij was! En daarenboven was er veel afgesloten wegens werkzaamheden. Neen we bleven er niet lang. Die trap en lift in de Karlskirche lijkt er toch al een tijdje te zijn. Maar ik kon niet achterhalen hoelang. Wel spectaculair, je mag geen hoogtevrees hebben.

  • Zoveel kerken hebben we niet bezocht in Wenen. In Sevilla waren er een pak meer. Ja het was overal druk ,of het nu komt omdat we Kerst naderden of dat het altijd zo is weet ik niet. Maar gezellig was het wel. Voor jou ook fijne kerstdagen Marylou!

Geef een reactie