De kathedraal én Mezquita van Cordoba

Het pronkstuk van Cordoba

                                                      Luchtfoto internet door Alumm.

Wil je eerst lezen wat er allemaal te zien is in dit enorme gebouw! Dan zal je de foto’s ook beter begrijpen!

Deze luchtfoto geeft een idee hoe groot dit gebouw is! De Mezquita is een uniek architectonisch monument in Córdoba. Het werd vanaf de achtste eeuw gebouwd als moskee, maar is deels, na de christelijke overname van Córdoba in de dertiende eeuw, tot kathedraal van het bisdom Córdoba omgebouwd.

Na de herovering(Reconquista) door de christenen werd de moskee (Mezquita) gebruikt voor de katholieke eredienst. Er werd een koninklijke kapel en nog diverse kapellen langs de zijmuren gebouwd. In 1521 begon de bouw van de kathedraal, in de vorm van een kruis, midden in de moskee. Er werd als het ware een stuk moskee uitgesneden waarin men de kathedraal bouwt

In 1757 was alles klaar. Het laatste deel in barokstijl is qua decor een grote tegenstelling tot de rest.  Katholieke erediensten vinden wel nog plaats in de kathedraal in tegenstelling tot de Mezquita.

In de loop der eeuwen hebben verschillende verbouwingen plaatsvonden, zodat tegenwoordig zowel de Moorse als de christelijke invloeden  duidelijk herkenbaar zijn. Zowel het grondplan van een traditionele moskee als het Latijnse kruis voor een kathedraal zijn terug te vinden in de Mezquita.

Na de herovering bleef de moskee ongeschonden, totdat Karel V in 1523 toestemming gaf aan de bisschop van Córdoba om het geheel om te bouwen tot een kathedraal. Architect Hermán Ruiz ontwierp daarop in het hart van de moskee een kathedraal, waarvoor ongeveer 400 zuilen werden verwijderd. Oorspronkelijk stonden er 1200 zuilen!! Al die zuilen zijn een waar spektakel om te zien en om er tussen te lopen. Zoals je op verschillende foto’s kunt zien was het er zéér druk. Je moet er echt tijd voor uittrekken om dit allemaal rustig te bekijken. Ik heb een kleine greep uit de foto’s genomen om dit hier te illustreren.

 

Opvallend is de locatie van de gebedsmuur met de gebedsnis gericht naar Mekka. De Mezquita was eertijds de grootste moskee van Europa en had een capaciteit om twintigduizend mensen te herbergen.

De moskee keek uit op een grote patio waar men zich eerst ritueel reinigde vooraleer de moskee te betreden. Er hebben hier al sinds eeuwen sinaasappelbomen gestaan. Er zijn irrigatie kanaaltjes tussen de appelsienbomen en de bestrating met kleine keitjes is minutieus aangelegd. Als je de poort binnenstapt ben je wat overdondert  door het grote en mooie binnenplein met in het midden een mooie waterpartij…en  ook van de vele toeristen.

 

In de klokkentoren zijn nog restanten te zien van de minaret van Abd al Rahman (halfweg 10de eeuw). Boven de klokken en het uurwerk is nog een derde torentje toegevoegd met daarop een beeld van San Rafaël.

De buitenkant is niet zo spectaculair. Maar er even rondlopen doet je toch beseffen hoe immens groot het is.
Het historische centrum van de stad met de kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst  van de UNESCO.

 

21 gedachtes over “De kathedraal én Mezquita van Cordoba

 1. Nog zo’n imposant gebouw! Ik loop ook al eens een kerk of kathedraal binnen als ik ergens op vakantie ben, maar in deze drukte zou ik niet binnen gaan! Een goede informatie en je hebt je best gedaan en goed geïllustreerd met je foto’s, ondanks de mensenmassa!
  Fijne avondgroetjes, Heidi

 2. een immens gebouw om niet licht te vergeten Magda

  vooral die zuilen zijn een unicum

  de buitenkant is erg sober, maar dat is typisch voor de Moorse stijl indie periode

  fijne zondag

 3. Indrukwekkend hé. Je zal wel geen spijt hebben dat jullie even een ‘zijsprongetje’ hebben gemaakt! In oktober duidelijk wel veel drukker dan in juni. Schitterende foto’s weer.

  • Je bent werkelijk overdonderd als je daar binnentreedt. Dit bezoekt was ingecalculeerd in onze reis . Het historisch deel van de stad met de smalle straatjes is mooi maar ook de stad zelf is mooi om in rond te wandelen.

 4. Het mihrab of de mooie boog met azulejos die je hebt gefotografeerd is gericht naar Mekka en is de richting waarnaar de moslims moeten kijken om te om te bidden

 5. de moskee van Cordoba heeft kunnen weerstaan aan diverse aardbevingen in de buurt juist doordat er binnen een kathedraal gebouwd is. Je ziet waarvoor een kathedraal allemaal kan dienen!!!

Geef een reactie