De Universiteit van Sevilla

Vòòr we in het hotel van Alfonso XIII binnen gingen om koffie te drinken liepen we er eerst langs op weg naar de Plaza de España. We wandelden langs de universiteit van Sevilla. Een imposant gebouw . Om de weg af te korten gingen we ook dwars door het gebouw om aan de laan uit te komen gelegen dicht bij de Plaza de España.

De universiteit is in 1505 opgericht onder de Spaanse naam Colegio Santa María de Jesús. Het wordt ook wel de oude ‘tabaksfabriek’ genoemd, naar haar oorspronkelijke functie. De Real Fábrica de Tabacos de Sevilla was een oude tabaksfabriek . Een mozaïek op een muur van een gebouwtje herinnert aan deze fabriek  Bekendste werkneemster was Carmen, bekend uit de gelijknamige opera van de Franse componist Georges Bizet.Wist je dat de opera Carmen van Bizet hier is gesitueerd ?

Sinds 1949 zijn de fabriekshallen van de oude tabaksfabriek onderdeel van de universiteit van Sevilla. De binnenkant van het gebouw is aangepast aan zijn nieuwe functie als universiteit, maar binnen kun je nog steeds de authentieke sfeer opsnuiven.
Tegenwoordig telt de universiteit ongeveer 70.000 studenten!

   Aan de andere kant van de straat vermoedelijk een bijgebouw van de universiteit. Indien dit niet zo is ,is het in elk geval een prachtig gebouw met veel groen errond.

Update: gebouwtje aan de overkant van de universiteit is Teatro Lope de Vega en werd in 1929 ingehuldigd in Neo Barokke stijl. Lope de Vega was de Spaanse Shakespeare en leefde van 1562 tot 1635 . Met dank aan vriendin Anne voor de juiste informatie. .

 

 

20 gedachtes over “De Universiteit van Sevilla

 1. In Sevilla / Spanje geen gebrek aan imposante gebouwen. Het “Teatro Lope de Vega” vind ik ook wel heel mooi! Weer een mooie fotoreportage van een imposant gebouw(en)!
  Fijne groetjes, Heidi

 2. Van tabaksfabriek naar een prachtig universiteitsgebouw, dat is een hele omwenteling. Wij hadden ooit in onze stad ook een tabaksfabriek. Maar da’s nu een bouwval waar enkel nog duiven naar binnen geraken,
  Ik wist niet dat de Carmen van Bizet ook echt had bestaan. Zo leren we nog iedere dag bij, Magda.

 3. gebouwtje aan de overkant van de universiteit is Teatro Lope de Vega en werd in 1929 ingehuldigd in Neo Barokke stijl.Lope de Vega was de Spaanse Shakespeare en leefde van 1562 tot 1635
  Doet me weer zin krijgen om nog eens naar Sevilla te gaan

 4. Natuurlijk wist ik dat.. één van de (meest bekende) ouvertures heet immers ‘De Barbier van Sevilla’..! 🙂
  ‘t Is weer schitterend allemaal.. dat was een welbestede trip!
  Groetjesss!

 5. Carmen, wist ik helemaal niet Magda…

  en de stad heeft iets weg van een heel groot museum

  prachtige foto en interessant om met jullie mee te stappen

  fijne avond

  • Carmen kende ik wel ,die van Bizet hé 🙂 , maar wist niet dat zich dit daar situeerde! De bewoners gaan met hun kunstschatten niet om alsof het museumstukken zijn. Alles gaat er nogal losjes aan toe, hoewel er wel toezicht is . De entreegelden zijn niet hoog en de maandag zijn alle musea gratis. Maar ja je kunt dat onmogelijk allemaal op één dag doen . Overal was er veel volk en soms moest je aanschuiven maar dat duurde nooit lang. Ze waren nogal vindingrijk om het vlugger te doen verlopen . In de kathedraal en in het koninklijk paleis vreesden we voor lange wachttijden ,een kwartiertje later waren we al binnen! De grootste hinder was wel de hitte, rond 14 uur was het warmste moment van de dag en dan zorgden we ervoor dat we ergens in de schaduw konden eten en drinken. Zelfs in de voormiddag werd er al halt gehouden. Zelfs de inwoners vonden het warm voor de periode van het jaar (meestal is het dan maar 23 °)

Geef een reactie