Metropol Parasol

Metropol Parasol is een project in de Spaanse stad Sevilla dat Plaza de la Encarnación en haar omgeving nieuw leven wil inblazen. De houten constructie is bekleed met polyurethaan, en er wordt gezegd dat ze de grootste houten constructie ter wereld is.  Ze  werd gebouwd onder leiding van de Duitse architect Jürgen Mayer die de wedstrijd   door de stad  uitgeschreven in 2004 won. Boven op de parasols is er een meanderende wandelweg.

In de Metropol Parasol is er een archeologisch museum, een boerenmarkt, een verhoogd plein, en zijn er meerdere cafés en restaurants .

Vanaf 1842 was er op het plein  een overdekte markt  maar  in 1973  moest die plaats maken voor een parkeerplaats voor auto’s. Toen men eraan dacht hier een ondergrondse parking te bouwen stuitte men op resten van een Romeinse kolonie. Deze resten zijn nu geïntegreerd in het gebouw en je kunt die bekijken van achter glazen wanden. De foto’s zijn helaas mislukt weerkaatsing door de glazen wanden.

Op de vijfde foto van onderen te tellen zie je een kunstwerk van de Spaanse architect   Santiago Calatrava, die in België het futuristisch aandoende Station Guillemins heeft ontworpen.
De Puente del Alamillo , een tuibrug over de Guadalquivir in Sevilla. De brug werd gebouwd als onderdeel van de verbeteringen in de infrastructuur voor de Expo ’92. Santiago Calatrava maakte het ontwerp voor de brug.

Breng zeker een bezoek aan de Parasol wanneer je in Sevilla bent!!
Je kunt op de foto’s klikken wil je die parasol groter zien. Terug keren naar de blog door op het pijltje links boven te klikken.

 

 

23 gedachtes over “Metropol Parasol

 1. Ook de moderne constructies is zijn indrukwekkend, maar heeft toch minder charme dan de oude prachtige architectuur. Ik vraag me af welk doel zo een gebouw / constructie heeft? Ik kan me alleen het uitzicht voorstellen. Vooral als je daar bovenop staat. Je hebt het wel heel goed en mooi in beeld gebracht tot in de detail 🙂
  Warme winterse groetjes, Heidi

 2. Het is mooi en het is ook een verrassend vloeiende constructie , maar er is geen ruimte genoeg om het tot zijn recht te laten komen. Hoewel er ruimte is voor een massa winkeltjes zijn die allen nog leeg of in afwerking. De bouw is gestart in 2005 en afgewerkt in 2011 . Tot nu is het- op een paarwinkeltjes na- nog altijd een lege doos van binnen! Vroeger keken de omwonenden op een parking vol auto’s en nu op een wit gevaarte. Want het is echt groot en groots. Dat zie je aan de mensen die op de eerste verdieping wandelen en zelfs aan de mensen die boven op “het dak” wandelen. In feite verwacht je je niet aan zoiets in een oude stad en de bedoeling zal wel geweest zijn om dit gedeelte van de stad te opwaarderen.

 3. Echt wel heel apart.. ik kan het niet zien zo, dat het er niet past. Nu zijn van die hypermoderne dingen vaker wel storend in een oude stad.. mensen ‘willen’ daar gewoon niet aan gevoelsmatig, maar het kan ook juist heel verrassend en passend zijn. Ik vind deze constructie best mooi.. of ze het daar neer hadden moeten zetten, dat weet ik dus niet.
  Groetjesss!

 4. Het was er ontzettend warm en nergens een plaatsje om in de schaduw te staan maar zeker de moeite, om het te bekijken. We hebben lang gezocht om de ingang te vinden. Je moet beneden links van de twee roltrappen binnengaan. Achteraf krijg je nog een drankje in een aangrenzend café en een postkaart van de constructie

 5. heel mooie foto’s van een raar ding haha
  persoonlijk vind ik dat zo’n futuristische dingen storen in een oude stad, zo verliezen steden veel van hun charme, allé ja is mijn waarschijnlijk ouderwetse gedachte

  • Misschien is dit zo ,maar als er niks nieuws wordt gecreeerd zullen de mensen over tweehonderd jaar vragen: wat hebben de mensen in de 21 eeuw gecreeerd
   Toen de renaissacestijl opkwam vonden de mensen die de gotiek kenden ,dit waarschijnlijk ook spuuglelijk en ongepast veronderstel ik. Nu vinden we renaissancegebouwen prachtig. Het probleem is inderdaad evenwicht te vinden tussen oud en nieuw

 6. Wat je schrijft hebben wij ook gezegd : een enorme constructie ,maar de mensen errond leven met een mastodont voor hun neus. Ik schreef het al bij Willy: veel verval en leegstand aan de achterkant! Het is alleszins niet de charmantste plek in Sevilla.
  Een idee voor volgend jaar :Valencia 😉 Bij de tuibrug van Calatrava zijn we niet meer geraakt. Jammer maar er is ook zoveel e zien in Sevilla.

 7. De constructie is indrukwekkend maar ik kan niet zeggen dat ik er echt van gecharmeerd was. De buurt blijft toch ook een beetje achterstallig. Ik vond het zeker niet de fijnste plek in Sevilla.

  Als je nog (veel) meer Calatrava wil zien, dan moet je zeker eens naar Valencia. Daar staat het vol (Palau de les Arts en Ciutat de les Arts i les Ciències). Het is ook de stad waar hij geboren is. Ik ben een zeer grote fan van Calatrava.

 8. Je voelt je maar klein als je daar staat en zeker als je bovenop de parasol wandelt Ik moest zoveel foto’s maken om er een idee van te geven hoe groot het is. En het was zo vreselijk warm die dag.Ik kon achteraf wel een emmer water drinken om te bekomen 😅😅

  • Prachtig om te zien,maar je kunt het echt niet in zijn geheel op ėėn foto zetten! Ik weet niet of de mensen die daar rond wonen erg gelukkig zijn. Zij hebben geen enkel uitzicht meer en kijken op die parasol die redelijk dicht bij de huizen is gebouwd. Aan de achterkant is er veel leegstand.

Geef een reactie