De tuin in oktober

Dank zij het zachte weer is de tuin nu al klaar voor de komende wintermaanden. Ik had zelf al een heleboel snoeiwerk gedaan en alles in zakken gestopt. Toen kwam de tuinman  om de haag rondom wat bij te knippen en een paar bomen  en struiken in te korten. Hij moet nog één keer langs komen voor een paar struiken met enorme dikke takken, maar de kettingzaag was te stomp geworden. Eerst een nieuwe ketting en daarna is alles klaar in de tuin. Nog zakken met groenafval moeten ook wachten op zijn komst om die naar het recyclage park te voeren.
Vandaag kwam de poetshulp en ze zag het zitten om het tuinhuis samen met mij op te kuisen. Nodig was het zeker want in het eerste deel lag alles er gewoon ingesmeten en zag je de stenen vloer niet meer!  Alles  is nu netjes opgeborgen: de tuinstoelkussens in de hoezen , de tuinstoelen netjes in elkaar  gezet en achter in het tuinhuis gezet, de drie parasols in de hoezen en op het rek gelegd, het tuinmateriaal mooi bij elkaar gezet en al de rest gekuist en weer op orde gezet. Tegen de middag blonk het tuinhuis . Ik kon wel een dansje doen van contentement. Alleen het tuinhuis opruimen zag ik niet zitten want bepaalde zaken kan ik niet goed meer opheffen( artritis in de polsen tengevolge een vroeger auto ongeval).

Het enige wat nog te doen is : bloembollen in de grond te steken. Maar er staat nog zoveel te bloeien dat ik liever wat wacht. Ook zijn er bloemen die opnieuw aan het bloeien zijn zoals de goudsbloemen en de kleine rozen, zelfs de pelargoniums staan vol koppen die nog willen bloeien en een klimplant bloeit sedert een maand overdadig. Veel planten zijn ook laat beginnen bloeien en zijn nu op hun mooist.
Hopelijk krijgen we nog wat  mooie herfst dagen !

19 gedachtes over “De tuin in oktober

  • zachtjes aan loopt het voor veel planten nu toch op zijn einde. Alleen de grote dahlias blijven maar bloeien. En liefst met enorme bloemkoppen. Ik moet er geregeld afknippen anders kraken ze door de wind. Maar ik geniet er dan binnenshuis van.

  • Alles in de tuin is laat in gang geschoten! Door de hitte kwam de natuur eigenlijk tot stilstand al gaf ik veel water. Maar dat is niet hetzelfde. Wanneer het nog zo zacht blijft dan bloeien de pelargoniums opnieuw!!

 1. Je heb een mooie collage gemaakt van al je prachtige bloemen!
  Een beetje herkenning wat het tuinhuis betreft, er word vaker algauw iets in het tuinhuis gesmeten i.p.v. het gelijk netjes weg te leggen/zetten. En al zeker als je van alles verzamelt, dan is het wel eens nodig voor een grondige opruimbeurt 😉 Maar nu staat bij ons ook alles netjes op zijn plaats. Laat de winter nu maar komen maar eerst de herfst nog zijn gang laten gaan 🙂
  Trouwens een mooie site heb je, mijn welgemeende complimenten!
  Met vriendelijke groetjes, Heidi

  • Dank je wel voor de complimenten ! Mijn tuin is altijd mijn uitlaatklep geweest na een dag werken . Nu ben ik allang op pensioen maar ik blijf het verder doen. Alleen heb ik af en toe wel wat hulp nodig voor het zwaarste. Gezien mijn poetshulp het fijn vond om een keer wat anders te doen dan binnenshuis te schoonmaken , zijn we beiden in het tuinhuis beland. Ik kan je verzekeren dat het hoognodig was ! Ik ben zo tevreden dat alles er nu netjes bij ligt en dat zal nu wel duren tot het voorjaar!

   • Dat is fijn, als een mens tevreden kan zijn met de dingen des levens… 🙂 Ik wens je een goed nachtrust en ik wil je ook nog bedanken voor jouw bezoekje op mijn site en het volgen. Ik hoop alleen dat je ook geen problemen hebt met het vinden van mijn post! Ik wens je verder nog een goede nachtrust, slaap wel
    Heidi

 2. Pachtig Magda! En nog zoveel bloeiers, zo laat op het jaar.
  Ben benieuwd hoe onze tuin er zal uitzien als we terug zijn.
  Man zal gelijk weten wat doen … 😉

 3. Zo je hebt aardig bezig geweest in de tuin. Hoop werk. Voor de deur staat heel gezellig met pompoenen. Leuk gedaan. Foto’s collage heb je leuk gedaan zoveel soorten bloemen. Meneer voor jou heggen snoeien. Zit weer mooi. Je tuin staat weer netjes.

  • Ja ik merk zelf dat er veel soorten bloemen staan in de tuin. Natuurlijk zie je de mooiste op de foto’s , want in feite is het geheel niet meer zo mooi na de felle wind van de laatste dagen en de nachten zijn ook al veel kouder geworden en dat zie je ook aan de bloemen.

  • Door de droogte van de voorbije zomer was het mooiste er bij veel planten wel af. Dan kan je maar beter aan opruimen denken. Maar andere planten lijken nu hun hoogdagen te kennen. Maar als de nachten kouder worden zal het ook wel vlug gedaan zijn.

Geef een reactie