Beisbroek

Na twee dagen bezig te zijn geweest verleden week met plukken en kuisen van druiven ,van sap trekken en bokalen vullen met druivensap , trakteerden we onszelf  de andere dag met een boswandeling.
Verleden jaar waren we op de  laatste donderdag van oktober gaan wandelen in het bos rond  het domein Beisbroek

Beisbroek is een 98 ha groot groendomein, opengesteld als wandelgebied. In het centraal gelegen kasteel vind je het natuurcentrum en de volkssterrenwacht. We bezochten vroeger al eens het natuurcentrum en ook de sterrenwacht. Deze keer wilden we gewoon wandelen in het bos. De twee dagen dat we met de druiven aan het werk waren konden we zelfs op het terras de druiven kuisen. Maar de dag dat we wilden wandelen was het al een stuk minder mooi weer en begon het ook nog te regenen toen we uit de auto stapten. Gelukkig was het maar een korte bui en verscheen de zon nadien en ze bleef  tot we terug op weg waren naar huis! Dat was nu eens een meevaller.
Blijgezind dwaalden we door de dreven  en zagen we overal paddenstoelen. Ik heb helemaal geen kennis van paddenstoelen , ik zou raad moeten vragen aan Mizzd die er héél veel over weet.

 De koepel van de Volkssterrenwacht Gelukkig was  het maar een korte regenvlaag en Julia raapte meteen kastanjes op! De regen was niet doorgedrongen in het bos en zoals je merkt scheen de zon tussen de bomen.

Kaart van de planeten die er als een beeld neergezet zijn. We kwamen beelden tegen van de Beeldenroute ,maar deze kant zijn we niet uit gegaan.We zagen bomen die stormweer niet hadden overleefd of afgestorven waren.  Overal paddenstoelen We kwamen op een heel andere plaats  op een weg uit.
Julia stelde voor om op onze stappen terug te keren maar dat zag ik toch niet zitten na een uur wandelen.
Als er een asfaltweg is dan moet die ergens naar toe leiden , dus vroeg ik het aan andere wandelaars.We waren amper een paar honderd meters verwijderd van  het bezoekerscentrum, oef !
We gingen op het terras van de tearoom zitten met zicht op het bezoekerscentrum en bestelden ons
een koffie met warme appeltaart en een bolletje ijs
( ik kreeg twee bolletjes !)en Julia een hele hoop slagroom!
Gelukkig waren de parasollen open want de ene noot na de andere viel op de parasol!
Toen we opstapten werd alles op het terras opgeruimd
en de parasollen gingen dicht want de zaak sloot rond 17.30uur.

Op weg naar de auto zagen we nog dit bijenhotel.

Mariagrot Onze Lieve Vrouw in ’t Veld.
We reden langs een andere weg terug naar huis en kwamen deze grot
midden in het bos in de omgeving van Beisbroek tegen .
Het stond er vol brandende kaarsen . De kaarsen moet je wel zelf meebrengen

21 gedachtes over “Beisbroek

 1. Ik heb ooit eens de volkssterrenwacht van Beisbroek bezocht, maar dat is al lang geleden. Ik weet nog dat het in een heel mooi domein gelegen was. Ik moet daar zeker nog eens naartoe.

  • Als het weer wat meezit moet je einde deze maand in de bossen daar wandelen dan lijkt het of de bomen in brand staan . Zo’n mooie kleuren. Nu waren wij er te vroeg. De paddenstoelen waren massaal aanwezig en dat was ook de moeite om te zien. Deze keer bezochten we noch het natuurcentrum noch de volkssterrenwacht. Ik geloof dat je voor dat laatste moet een aanvraag doen.

  • Het is een mooie omgeving maar ik was er te vroeg om de verkleurende bladeren te zien. Alles was nog erg groen. Ach we genoten van de wandeling en zagen héél veel paddenstoelen. En de appeltaart met koffie achteraf was meer dan een troostprijs omdat de herfst er nog niet helemaal was ,hihi!

 2. die koffieproducten zien er de moeite uit.

  Heel lang geleden dat ik hier nog eens kwam.
  Durf niet te gokken, zou eens in mijn foto-archief moeten duiken.
  Met als risico dat ik het zelfs niet gemakkelijk zou vinden.

  OT: je beende precies bij op mijn blog: leuke reacties hoor, merci! Toverden een glimlach op mijn gezicht.

 3. Een mooi gebied Beisbroek Magda. Hier staan momenteel ook heel veel paddenstoelen in het bos. Het was op het nieuws.

 4. een mooie natuurwandeling Magda..

  namen van paddenstoelen of van planten , moet je niet aan mij vragen..

  de natuur is nu nog vrij groen, alhoewel de bladeren hier momenteel rondvliegen..

  niets mooier dan de kleuren van een beukenbos in de herfst,maar daarvoor is het toch nog te vroeg..

  en voor zo’n bos is het wel een eind rijden

  prettige dag

  • Het was er mooi wandelen maar om de verkleurende bladeren van de bomen te zien zoals we dat verleden jaar zagen waren we wellicht een paar weken te vroeg. Hier in de straat zien we de esdoorns massaal verkleuren en met de hevige wind die er momenteel waait liggen de straten vol met bladeren. Echt herfstsfeer.
   Tja hier hebben we kleine bosgedeelten ( teveel villa’s in gebouwd) maar een bos zoals er in Brugge meerdere zijn dat hebben we hier niet. Ik heb het er wel voor over om tot Brugge te rijden.

 5. Het is verbazingwekkend dat onze paden zich nog niet gekruist hebben en we elkaar nog niet tegen het lijf gelopen zijn. Ik kom wekelijks toch zeker drie keer in Beisbroek, want ik woon aan de overkant van de snelweg die je ongetwijfeld gezien en gehoord zult hebben als je het planetenpad bewandeld hebt.

 6. Prachtig natuur om te wandelen. Wat is daar heel mooi. Paddenstoelen en zwammen willen wel uit de grond groeien. Mooie foto’s. Terrasje zitten hou je wel van. Ziet weer lekker uit. Helaas gaat bij ons niet gebeuren. Vanwege omstandigheden. Dan heb ik geen zin in. Bij ons storm op moment de hele ochtend al. Potten vlogen werkelijk in de lucht. IK kon net pakken. Opzij gezet op de grond balkon. Windkracht 9/10 bij ons. Wij hebben ook leuke logjes van gemaakt. Maar ja jij wacht wel?

  • Hier is er momenteel ook veel wind en de bladeren van de esdoorns die op het voetpad staan in onze straat verliezen nu massaal al hun bladeren. Maar het is eerder warme wind, wat toch niet normaal is. Voor kleuren in het bos waren we te vroeg, de bladeren zijn nog niet echt aan het verkleuren. Verleden jaar waren we daar een beetje later en dan stonden de bomen precies in vuur en vlam. Wat was dat mooi om zien.

 7. Natuurfreak weet er meer van dan ik, maar ik vind het al mooi dat je dénkt dat ik er zoveel vanaf weet hahahaha! Mijn vader zei trouwens ook altijd ‘aardappelboleten’ vroeger, maar als ik dat later opzocht bleken dat aardappelbovisten’ genoemd te worden.. geen flauw idee waarom.
  Het is in ieder geval een mooie verzameling paddenstoelen bij elkaar. Het schijnt dat door de natte zomer en het koele najaar dit jaar veel meer paddenstoelen te vinden zijn dan normaal.
  Groetjesss!

  • Ja Merel het is de tijd van paddenstoelen in het bos. Het ruikt nu ook zo lekker in het bos. Hammer dat ik er toch een half uur voor moet rijden om in een echt bos te kunnen wandelen. Het stukje bos dat we hier hebben daar zie je niet zoveel paddenstoelen.

 8. Prachtige wandelplek hebben jullie uitgezocht.

  3 en 7 van de paddenstoelen zijn aardappeboleten en 11 zijn elfenbankjes 6 is een parasolzwam en 5 een russula.Hoop je daar al een beetje met geholpen,te hebben

  • hahaha dat is lief van je. Ik ga nu tenminste weten welke paddenstoelen het zijn ,want ik heb wel al opgemerkt dat er op bepaalde plekken allemaal dezelfde paddenstoelen te vinden zijn en dat dit afhangt van het soort bomen die er daar staan.

Geef een reactie