Anders bekeken

Een mens heeft zo zijn gewoontes. Zonder nadenken steeds naar dezelfde winkel rijden om je boodschappen te doen en dan beweren dat je geen vaste winkel hebt. Of steeds op dezelfde plaats parkeren hoewel je weet dat de winkel waar je moet zijn toch verder is dan verwacht . Daar denk je pas aan als je met twee zware boodschappentassen terug naar de auto moet.
Laatst kwam ik het tegen toen ik samen met dochterlief in Sluis boodschappen deed. We parkeerden de auto aan de Molen en deden in de nabije omgeving de boodschappen. Plots zegt ze” o ik zou nog vis willen kopen en naar de drogist gaan” Geen probleem we gingen te voet het stadje door want Sluis is niet zo groot  en lieten de auto op de parking bij de Molen staan.
Maar bij het terugkeren met twee zware tassen leek de afstand groter geworden en leken onze armen langer van het sleuren met de zware boodschappentassen .Toen gaf dochterlief ruiterlijk toe dat het nog niet zo’n verkeerd idee van me is om de parking te nemen midden in het stadje. Dan doe je aan de ene kant van het stadje je boodschappen en legt ze terugkerend in de auto en dan ga je naar de andere kant en doet daar je boodschappen. Moeder had een keer gelijk ,hahaha! Maar ja het was ook de macht van de gewoonte bij haar .

Nu was ik met een vriendin nadien ook nog naar Sluis en ik parkeerde op een grote parking dicht bij de winkel waar we moesten zijn, maar eerst had ik toch gevraagd of ze ook nog elders moest zijn ( denkend aan dat zeulen met die boodschappentassen met dochterlief). Neen dus. We gingen na het boodschappen doen nog wat wandelen en ik stelde voor om eens niet de weg te volgen die we gewoonlijk doen wanneer we daar een wandelingetje maken. Niet van rechts naar links maar van links naar rechts. Ze keek me een beetje verwonderd aan. Achteraf zei ze, je hebt wel gelijk. Het blijft dezelfde wandeling maar toch lijkt het anders. Het was nu niet echt een lange wandeling want daarvoor was het al wat laat .

… Anders hadden we die twee spidermannen niet gezien.… en kwamen we dit zicht op het kanaal niet tegen… zagen we deze oude muur met steunberen niet … en zagen we nu het binnenkomen van Sluis vanaf de andere kant… en zouden we amper oog gehad hebben voor dit kanon… en ook niet de geschiedenis van dit kanon gelezen hebben … zou Bonaparte hier ooit langs gekomen zijn? We konden het niet vragen: werken aan de gang.… zouden we nooit gezien hebben dat de kop van de lantaarn scheef staat en niet bij deze lantaarn alleen…zouden we nooit gezien hebben ( de bomen aan weerszijden van het kanaal belemmeren het zicht)
hoe mooi de bovenkant van dit gebouw is en de prikkelnaalden niet opgemerkt hebben
op de vensterbanken op de eerste verdieping( vroeger  Amrobank: soort beveiliging ?)

Toen zagen we dat de klok op het Belfort 18 uur aanwees en er geen tijd meer overbleef om bij Jopie iets te drinken! We moesten huiswaarts!

18 gedachtes over “Anders bekeken

 1. Leuk dat je daar bent geweest. Sluis is altijd wel interessant om te kijken. Kanon staat daar mooi. Lantaarn staat zeker goed scheef. Zeker tegenaan gebotst. Je treft het wel mooie weer. Hier bij ons was vanmorgen erg mistig geweest. Toen moest ik naar de tandarts toe. Daarna even stad gegaan. Geen bal aan. Gauw naar huis gegaan. Je hebt mooie foto’s gemaakt.

  • Het is maar een paar kilometer rijden voor mij en je bent in een ander land. De sfeer is er heel anders en ze verkopen ook veel andere winkelwaren. Dochterlief werkte 10 jaar in een bank in Sluis en was gewoon om daar ook haar boodschappen te doen . Ze doet dat nu nog altijd graag . Dat heb je als je aan de grens woont hé!
   Hier was er deze morgen ook dikke mist ! Hopelijk geen al te grote tandproblemen!

  • Hahaha Benjamin, ik schreef het toch dat je eens in een andere richting door Sluis moet lopen . Parallelle werelden ? Eerder op hetzelfde ogenblik in parallelle straten , zo ontmoeten we elkaar nooit .Dus de wandelrichting eens veranderen ,wie weet dan..

  • Zo zie je maar dat zelfs in een klein stadje er altijd wel iets is dat aan je aandacht ontsnapt en achteraf vind je het leuk iets nieuws te hebben gezien. Geen sleur in mijn leven als het enigszins kan!! Het leven moet je blijvend in verwondering brengen.

 2. Die prikkelranden zijn tegen de duiven hè.. anders sch*ten ze die mooie gevel en vensterbanken vol! 🙂
  Ja, als je de andere kant oploopt vallen je altijd weer andere dingen op.. ik schreef dat laatst ook nog hè, heen klaagde ik nog dat ik er geen één paddenstoel zag en terug zag ik aan dezelfde weg de ene paddenstoel na de andere! 🙂
  Groetjesss!

  • O daar had ik niet aan gedacht. Zo’n lange pinnen op een smalle vensterbank . Maar het zal wel voor de duiven geplaatst zijn.
   Ja ik herinner me het eerst zag je geen paddenstoelen en bij het terugkeren kwamen ze je al tegemoet. 🙂

Geef een reactie