Open Monumentendag

Gisteren had ik samen met mijn oudcollegaatje, ach laat ik haar maar bij naam noemen dat klinkt anders zo stijf. De tijd dat we collega’s waren is allang voorbij , we zijn met de tijd vriendinnen geworden. Dus opnieuw : ik deed gisteren een wandeling met Julia. Ik had tegen haar al gezegd dat ik eens een wandeling in de winkelstraat wilde doen. Dat komt er zelden van. Meestal rij ik met de fiets of met de auto tot waar ik boodschappen moet halen en dan rechtsomkeer naar huis. Nu wilde ik eens etalages bekijken en dat leek me wel leuker met twee dan alleen..

De bedoeling was eens  proberen of  die knie bestand was om een uurtje te wandelen. Dat lukte aardig en ondertussen kon ik een paar boodschappen meepikken. Op het einde van de Lippenslaan werd er even gerust  en dronken we een koffietje. De terugweg verliep ook vlotjes.
s’ Avonds toch nog een ontstekingsremmer genomen want je weet het maar nooit dat ik deze morgen weer kreupel zou lopen. Gelukkig niet , alleen mijn kuit was nog een beetje weerbarstig wellicht ook door het verkrampt lopen van de laatste dagen en ook wat stijf van het vele stilzitten ,hahaha!

Dus kon ik vandaag toch nog eens een wandelingetje doen 🙂  en het weer liet het ook toe. Voor een keertje geen regen !
Het was vandaag Open Monumentendag en de schoolvriendin die ook gidst was vandaag op post in het Brugs Kerkhof ,officiële benaming is Centrale begraafplaats van Brugge.

 De eerste teraardebestelling op dit kerkhof  gebeurde op 13 februari 1787.  Het decreet van 26 juni 1784 van keizer Jozef II bepaalde onder meer dat niemand nog in een kerk of binnen de stad mocht begraven worden. Het stadsbestuur van Brugge kocht daarom een terrein aan in de randgemeente Assebroek en richtte het in als begraafplaats. Dit kerkhof is erg groot  en de oude grafmonumenten zijn bewaard gebleven . Er is ook  een nieuw gedeelte waar de gangbare grafzerken de plaats hebben ingenomen van de grote ,soms pompeuze  grafmonumenten die veel symboliek meekregen!

Maar daar toon ik jullie morgen meer van. Ik wil de foto’s eerst nakijken!

De weg met de rijen bomen vòòr de ingang van het kerkhof loopt door als centrale laan achter de ingang ( het poortgebouw )van het kerkhof tot aan het grote kruis achteraan.

 

18 gedachtes over “Open Monumentendag

  1. Ik vraag me af waarom men vroeger sommige grafmonumenten met een hekwerk omgordde, alsof het babyboxen waren en men wilde verhinderen dat de doden het hazenpad kozen.

    • Een hekwerk rond een graf is min of meer een statussymbool. Afgekeken van de hekwerken rondom grote grafmonumenten in kerken en ook om te verhinderen dat de mensen over het graf zouden lopen. Uitleg gevonden op een site van graven en symbolen.

  2. Als ik je foto’s mooi en interessant genoeg vind (en déze zijn dat al), vraag ik eens aan mijn vriendin Lena of we daar niet eens een rondje kunnen gaan wandelen.. zij woont er namelijk héél erg dichtbij..! 🙂
    Groetjesss!

    • Lena zal wel zeggen dat het de moeite waard is. Ik ben geen kerkganger en bezoek zo min mogelijk begraafplaatsen maar dit is toch uniek om grafmonumenten ( want dat zijn ze) te zien van eeuwen terug. En als de gids dan nog verhalen vertelt over deze families krijgen die grafzerken toch een speciale betekenis.

    • Ik heb mijn best gedaan Willy. Ik kan er blijven over vertellen maar het is onbegonnen werk om alles te vertellen. Ik heb een greep uit de foto’s genomen. Ik vond het héél indrukwekkend en interessant. En de gids ( niet omdat het een oude schoolvriendin is) wist het allemaal boeiend te vertellen en kon op veel vragen antwoorden. Tenslotte moest je je vooraf inschrijven en meestal zijn het dan ook mensen die er geïnteresseerd in zijn.

Geef een reactie