Praalstoet van de Gouden Boom 3

 

In deze stoet wordt een historisch beeld van Vlaanderen opgehangen met accenten op de rol van de stedelijke magistratuur, gilden en ambachten in hun strijd tegen de heersende vorsten.
Het tweede deel is gewijd aan het huwelijk van  Karel de Stoute, graaf van Vlaanderen en hertog van Bourgondië, met de Engelse prinses Margaretha van York. Het huwelijk had plaats in Damme . De honden in de stoet refereren naar het wapenschild van Damme waarin een hond voorkomt. Ter gelegenheid van het huwelijk van Karel de Stoute en Margareta van York werd er in 1468 op de Markt De Wapenpas van de Gouden Boom georganiseerd, een groots toernooi gespreid over meerdere dagen waarbij alle belangrijke ridders aantreden.
Verder is deze stoet een kleurrijk spektakelstuk met zo’n 2.000 figuranten, zes reuzen en twaalf praalwagens .

Haar maagdelijk witte kleed is bedekt met diamanten en edelstenen. Op haar hoofd draagt ze een gouden kroon.

 


replica van de 13de-eeuwse houten havenkraan en
het “vergierrecht ” ( recht van wijnmeten) werd toegewezen aan kloosterorden.


De Brugse zwanen ( klik)


Brugse beer ,symbool van Brugge  (klik)
De blije intrede  van Margaretha van York .

 Na twee uur kijkgenot was de stoet afgelopen en verspreidden de mensen zich over Brugge.

19 gedachtes over “Praalstoet van de Gouden Boom 3

 1. ze kozen een schone madam in de rol van de bruid.
  Die ene buikdanseres zorgt voor een betere invulling van haar rol dan de andere 🙂
  Een vergissing vind ik zijn de moderne sportschoenen bij de zwanen, dat breekt voor mij de geloofwaardigheid van hun act.
  Maar goed, al bij al een heel mooi spektakel.

 2. Ik zit iedere keer te grinniken als ik je foto’s van de stoet bekijk. De stoel die men in de rechterbovenhoek van het raam aan de overkant aanbiedt, raakt blijkbaar niet verkocht, ook al kost hij slechts € 3,5. Als jij € 5 betaald hebt voor je stoel dan had je beter dat meubel aan de overzijde van de straat ingepalmd.

  • Dank je wel Willy. Het was onbegonnen werk om iedere foto te duiden. Zelf wisten we het wel door de verhalen van onze “gids”. Ja die stoet is toch een belevenis , anders ook dan de H.Bloedprocessie . Die laatste is meer ingetogen.

 3. Twee uur..!! maar goed dat het een mooie afwisselende stoet is, want twee uur staan ga je toch wel voelen zeker?! Maar wel erg mooi allemaal.. bijna zonde dat die kostuums maar zo weinig te zien zijn, 1x in de 5 jaar!
  Groetjesss!

  • Ik hou het geen twee uur vol al staande. Ik huur een stoel voor 5 euro en dan is het te doen. De winkeliers zetten tegen betaling stoelen voor hun winkel. Over het hele parcours kan je zo een stoel huren en wil je er meer geld tegenaan gooien dan koop je een ticketje op een tribune voor 15 euro !!! Daar kun je wellicht beter en mooiere foto’s maken maar ik ben al best tevreden met deze die ik vanop mijn stoel maakte,hahaha!

 4. Mooie foto’s om te zien. Daar ziet wel heel erg gezellig uit. Kameel loopt met jonge kameel erbij. Apart! Hondjes ook meegenomen. Je ziet daar van alles. Is het ieder jaar zo Stoet? Hun hebben allemaal mooie kleding aan. Prachtig!!!! Doei…

  • Neen deze stoet gaat maar om de vijf jaar uit. De H.Bloedpocessie gaat daarentegen elk jaar uit Deze processie herdenkt al meer dan acht eeuwen de aankomst in de stad van een relikwie met enkele druppels van het bloed van Jezus. Elk jaar op Onze-Lieve-Heer Hemelvaart gaat deze stoet uit in het centrum van Brugge.
   Het is een religieuze optocht die bestaat uit een lange stoet van grote praalwagens, waarop scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament uitgebeeld worden, en met honderden figuranten.

   • Zo zit in elkaar dat om 5 jaar is. Goed om te weten. Dank je wel. Morgen gaan wij lekker dagje uit.
    Fijn weekend.

  • Het doorgaan van de stoet was tot een kwartier voor de start nog twijfelachtig. Een half uur ervoor had het nog gestortregend. De kostuums zijn te kostbaar om in d regen te lopen. Zo is de H.Bloedprocessie ook al eens afgelast door de weersomstandigheden. Die honden verwijzen naar de stad Damme en ook naar de jacht waarbij Magaretha verongelukte. Die kamelen kan ik niet duiden misschien van de kruisvaarders die in het Oosten geweest waren. Schapen verwijzen dan naar de wolindustrie…

Geef een reactie