Praalstoet van de Gouden Boom 2


Het is moeilijk kiezen welke foto’s ik hier ga plaatsen. De stoet was van het begin tot het einde mooi. Mooie taferelen en iedere deelnemer was prachtig uitgedost. Het was een overwegend speelse en vrolijke stoet, met veel dans en muziek. De muzikanten staken in aangepaste kledij en vormden één geheel met de stoet. Mooi verzorgde boerenpaarden trokken de karren met taferelen op en veel van de frèle rijpaarden hadden last van de zenuwen en dienden in bedwang gehouden. Ik zat in het begin van de stoet en daar was de rijweg redelijk smal. Ik trok als het ware regelmatig mijn benen bij uit schrik dat ik een trap zou krijgen. Het was ook niet gemakkelijk om foto’s te maken omdat de begeleiders van elke groep ferm in de weg liepen  😉 . De figuranten hadden hun rol goed ingestudeerd  en speelden overtuigend. De dansende groepen overtroffen zichzelf. Doe het maar eens twee uur lang en twee dagen na elkaar!!

 

wordt vervolgd.

19 gedachtes over “Praalstoet van de Gouden Boom 2

 1. Ik heb die Gouden Boom nog nooit gezien, want ik ben niet zo’n stoetenmens. De bloedprocessie heb ik wel een keer aanschouwd, maar wat er toen gebeurde kun je op onderstaande link nalezen.

  • Ik heb je verhaal gelezen. De paarden zijn het nog niet verleerd!
   Ik zat in het begin van de Noordzandstraat en de paarden ( niet één maar vele) moesten zo nodig schijten. En dat deden ze overvloedig ,ik heb zelfs mijn benen onder mijn stoel verborgen. De reuk kan ik hier niet beschrijven maar het was nog erger dan soir de Paris! Gelukkig kwam de schijtkar langs om alles op te scheppen.
   De twee stoeten kan je niet goed vergelijken. De Bloedprocessie is ingetogener en statiger( niet echt het juiste woord) ,terwijl de Gouden Boomstoet veel vrolijker is( de pest passage uitgezonderd) en minder godsdienstig.( dat laatste spreekt me niet erg aan . Ik ben vrijzinnig opgevoed maar wil er alles over weten)

 2. Prachtig kostuum. Vooral; meisje gele jurk is prachtig om te zien. Wat ziet daar gezellig uit.
  Deze stoet is wel bijzonder om te kijken. Helaas komen dit niet in Nederland niet voor. Voor ons is heel ver.
  Mooie verslag geworden.

 3. We kunnen de stoet twee ver volgen.. willy heeft ook mooie series. Er is echt wel heel veel werk gemaakt van de kostuums en de verdere aankleding hè.. de Vlamingen verkleden zich wel graag vermoed ik..hehe. Ik lees steeds weer over dan dat soort tochten, van Canteclaer en de vier heemskinderen en zo.. het vult het gat in m’n cultuur wat dit betreft hehe.
  Groetjesss!

  • Zeg nooit dat een Vlaming zich graag verkleed want ze lopen hoog op met hun stoeten . In Brugge is de choreografie tot in de puntjes uitgewerkt en als het enigszins kan wordt alles geweerd wat in die tijd niet gedragen of gebruikt werd ( zoals brillen,uurwerken,schoenen, ritsen in kledij… ) . De figuranten hebben twee maanden hun rol ingestudeerd en dat merk je in de stoet zelf wel. Ze zijn zelfzeker. Ook de muzikanten dragen historische kledij !

 4. een prachtig en kleurrijk vervolg Magda….

  een goed georganiseerde stoet, waarbij ik wel wat duiding miste..

  achteraf heb ik gelezen dat je wel een programmaboekje kon kopen, maar waar…?

  ik kijk al uit naar je verdere verslag

  prettige dag

  • Ja vòòr de stoet startte liepen ze langs met een programmaboekje. Wij hadden er geen nodig ,één van de vriendinnen is een echte gids. Ik zag het wel niet zitten om bij al de foto’s duiding te geven. Ik heb ook niet alle foto’s geplaatst.

 5. Wat een prachtige kostuums!
  Een echte schande dat ik als Westvlaming dit nog nooit meegemaakt heb.
  Binnen 5 jaar misschien eens 🙂

Geef een reactie