Echternach

Na de uitgebreide wandeling in de stad Luxemburg reden we naar ons slaapadres in de omgeving van Echternach. Neef en nichtje wonen in een dorpje op zo’n 7 km van deze toeristische trekpleister .
Op vijf minuten wandelen van hun huis logeerden mijn vriendin en ik in een mooi hotel. Bij elk bezoek logeer ik daar en de dame van het onthaal kwam me al uitgebreid verwelkomen en vroeg of de jongens niet mee waren. Neen de kleinzoons waren niet mee. Die waren op reis met hun ouders en hebben wat afgezaagd dat ze nu niet mee konden met oma. Dat zullen we binnenkort eens opnieuw moeten doen… De reis was nogal vlug gepland omdat de gezondheidstoestand van neef alarmerend was . Gelukkig gaat het al wat beter met hem al mag niet gezegd worden dat zijn toestand goed is. De komst van familie deed hem blijkbaar goed en gaf hem wat verstrooiing.
Overdag trokken mijn vriendin en ik erop uit en ‘s avonds gingen we bij neef en nicht eten ondertussen bijpratend over mijn kinderen en kleinkinderen en over hun twee dochters. Eén van hen is in verwachting van een eerste kindje . Zij hadden daar niet meer op gehoopt . De aanstaande moeder is  36 jaar.

Na een heerlijk avondmaal bij neef en nicht wandelden we die eerste avond terug naar het hotel  en rolden al vlug ons bed in want de dag was al vroeg begonnen met een treinreis van 4 1/2 uur en een lange namiddag rondwandelen in Luxemburg.

De volgende dag zouden we alleen op stap gaan. Neef moest zich aanbieden in het ziekenhuis in Ettelbruck voor een controle. Wij zouden met de bus naar Echternach rijden en pas ‘s avonds terugkeren . Het openbaar vervoer is daar goed geregeld en daarenboven konden we de bus nemen vlak voor het hotel.
In Echternach zelf rijdt er tijdens de zomermaanden een Citybus  die vaste stopplaatsen heeft en die je gratis rondvoert in de stad zelf. Iedere volledige toer neemt 20 minuten in beslag. Geen enkel excuus om niet alles te bezoeken in deze  stad . Vroeger  een mooie stad met prachtige winkels , tearooms, hotels  , nu is er leegstand merkbaar. Vroeger een bruisende , elegante stad …nu teert het nog op zijn mooi verleden.
De succesjaren waren de jaren waarin heel veel mensen uit de streek in de Monsanto fabriek gingen werken  even buiten de stad gelegen . Echternach is dan overspoeld geworden met buitenlandse werknemers die aan het roer stonden van hotels, tearooms en winkelpanden. Na jaren sloot de Monsanto fabriek plots de deuren en velen werden werkeloos!!
Ook de grote distributieketens in grote steden zorgden ervoor dat winkels in kleinere steden de deuren sloten.
Morgen toon ik foto’s van onze wandeling door Echternach.

Op die korte avondwandeling zagen we een wondermooie zonsondergang.

14 gedachtes over “Echternach

  1. Wat een triestig verhaal vertel je hier: het verhaal van het verval van een stad.
    Ik zie het echter meer en meer gebeuren, ook hier in mijn geboortestad is de kleinhandel aan het kapot gaan.
    Ook de horeca heeft het heel moeilijk.

    • Ik heb de teloorgang jaar met jaar zien gebeuren. De jongeren verlaten de dorpen om elders te gaan studeren en later te werken. Veel hotels zijn er ook verdwenen en nieuwe komen aan de rand van de stad. Die oude gebouwen hadden ook niet het moderne comfort en de uitbaters werden oud en zagen het niet meer zitten. Zo jammer want het is een mooie streek met mooie wandelroutes en fietsroutes op beddingen van vroegere treinen. De bossen zijn uniek en je kunt van het ene dorp naar het andere wandelen!

  2. dat zullen de broertjes jammer gevonden hebben, maar op reis met de ouders is ook niet slecht 🙂
    Echternach, was er nog nooit, ik ken alleen de uitdrukking want bij mij is het soms ook als de processie van Echternach haha
    prachtige lucht

  3. Ik ben ooit eens in Echternach geweest op een Hemelvaartdag. Toen was het er bijzonder druk. Maar het is een supermooi stadje.
    Een heel speciale zonsondergang was dat Magda.

    • Feestdagen en speciale festiviteiten zijn daar altijd erg druk. Er zijn daar ook niet zoveel uitgaansmogelijkheden. Daarvoor moeten ze al een flink stuk rijden naar een grote stad! De zonsondergangen zijn daar -voor ons uit het vlakke land- altijd spectaculair.

  4. Wij zijn nooit geweest. Echternach kennen wij niet. Je foto is erg mooi geworden. Rust keert weer terug in de lucht. Oja leuke foto’s heb je bij ons geplaatst. éne foto is zeker heel apart om te zien. Raadsel.

    • Een ideetje om er eens een paar dagen naar toe te gaan!?
      O dat is geen raadsel hoor. Er zijn maar twee personen en de derde is een pop. De tweede persoon zit op een plankje en de onderste houdt de stok waar dat plankje aan vastzit vast terwijl ze zelf ook op een plankje zit onderaan de stok. Leuk om zien he!

    • Ik ga al zoveel jaren naar Echternach en nog nooit zag ik de processie. Zal dat toch eens moeten kijken om er met Pinksteren te zijn. Verkeerdelijk wordt verteld dat die processie drie passen voorwaarts en twee passen achterwaarts gaat. Maar dat klopt niet, ik heb oude filmpjes gezien in het museum van de abdij naast de Willibrordus Basiliek. In die filmpjes van begin 1900 zie je de mensen afwisselend naar links en dan naar rechts dansend vooruitspringen . Er worden geen handen gegeven maar ze houden elkaar vast met een witte zakdoek .Tja zo gaan ze ook niet vlug vooruit !

  5. Prachtige foto reportage 4..30 uur trein da’s geen lachertje.De familie zal vast blij geweest zijn met jullie bezoek en Luxemburg is mooi.Ettelbroek ken ik vrij goed alhoewen het steeds een triestige herinnering zal blijven.We gaan elk jaar kamperen en varen in Luxemburg met de Lierse kanoclub.Door mijn rugproblemen is kano varen nu uitgesloten maar ga ginder dan wandelen.8 jaar geleden is een vriend van mij , die deel uitmaakte van onze groep bij het versassen op een barrage in Ettelbroeck in het water gevallen en in de barrage gesleurd voor het oog van zijn vrienden en geduende 48 uur. vermist geweest .Hij werd dood terug gevonden op de oever niet ver van onze kamping.Er werd met een helicopter uren lang naar hem gezocht.Wij zijn dus na 3 dagen zonder hem terug naar België vertrokken.Zo een gebeurtenis blijft in je geheugen gebrand

    • Neen het is geen lachertje die treinreis ,maar toch valt het best mee. Een beetje babbelen, een beetje lezen en een beetje slapen 🙂 Tenslotte doe je er ook ruim vier uur over met de auto. Onderweg hou je halt om je benen te strekken, wat te eten en het sanitair te bezoeken.
      Oei dat is geen prettige herinnering en altijd zal je Ettelbruck vereenzelvigen met dit treurig ongeval. Dat kan ik best begrijpen.

Geef een reactie