Stad Luxemburg 2

Nog even iets over de stad Luxemburg!
Wat je niet mag vergeten wanneer je vanaf het station over onderstaande brug  bent gereden of hebt gewandeld en zo in het  deel van Luxemburg stad komt met zijn mooie gebouwen , kerken , musea, het Hertogelijk Paleis , is een wandeling langs de Corniche.

Chemin de la Corniche is een wandelpromenade die bekend staat als ‘mooiste balkon van Europa’.  Je hebt er een spectaculair uitzicht op het plaatsje Grund met kleine straatjes en rivierdalen. Je ziet er de rotsen met daarin de Kazematten.
Maar langs deze promenade heb je ook een prachtig uitzicht op veel historische monumenten van Luxemburg.
De omloop is aangelegd door de Spanjaarden en Fransen in de 17e eeuw en diende toentertijd als vestingwerk. Het grootste deel van de muur is afgebroken maar nog altijd interessant genoeg om er langs te wandelen.
Wanneer de Hertog en zijn echtgenote bezoek hebben wandelen ze regelmatig langs deze weg met hun gasten.


Op de onderste foto zie je de Groothertogin Charlottebrug, ook bekend als de “Rode Brug”.( foto is te veel ingezoomd).
Het is een stalen brug die op een hoogte van 74 meter de vallei van de Alzette in Luxemburg overspant. De brug vormt de verbinding tussen het Kirchberg-plateau en de wijk Limpertsberg. Ze werd gebouwd in 1965 .
Deze brug heeft een enorme uitbreiding van dit stadsdeel teweeg gebracht omdat de bereikbaarheid vergroot was.
Links op de foto in het wit is een lift gebouwd die je van de bovenstad naar de Grund brengt.
In Kirchberg zijn enkele instellingen van de Europese Unie gevestigd, zoals het Europese Hof van Justitie, delen van de Europese Commissie, het secretariaat van het Europees Parlement, de Europese Investeringsbank en de Europese School van Luxemburg. Al deze instanties zijn gevestigd in het westelijke gedeelte van Kirchberg, in het oosten zijn er kantoren, banken, een winkelcentrum, een museum, een bioscoop en een ziekenhuis. De Avenue J.F. Kennedy, een vierstrooks hoofdweg, is de belangrijkste verkeersader van de Kirchberg .

Sinds 1994 is het Arboretum Kirchberg voort het publiek geopend. In Kirchberg ligt ook de d’Coque-arena, het grootste sportcomplex van het land met plaats voor 8300 toeschouwers. Ook de Philharmonie Luxembourg, de nationale concerthal, staat in deze wijk, evenals Museum mudam, dat in 2006 werd geopend. Voorts is de Economische campus van de Universiteit van Luxemburg in dit stadsdeel gevestigd.( Bron internet)

14 gedachtes over “Stad Luxemburg 2

  1. Leuk om het allemaal weer eens te zien.. is echt al lang geleden dat wij er waren.. met Lennox, onze eerste hond en die overleed al in 2001.. dus kun je nagaan!
    Groetjesss!

    • Ik kom al zo lang in Luxemburg dat ik die brug nog heb weten bouwen en toen is de stad opeens zo aan het uitbreiden gegaan dat er een nieuwe stad is ontstaan buiten Luxemburg stad zelf en dat de stad zich genoodzaakt zag ook vernieuwingen ( bv de toegangswegen )aan te brengen!

Geef een reactie