Het Zuivelmuseum

Ik leef een beetje in vakantiemodus. Het lukt me niet altijd om regelmatig mijn blog aan te vullen. Er is zoveel te doen aan de kust tijdens de zomermaanden en waarom zou ik er niet van profiteren! De stille maanden duren langer….
Ook als het weer wat minder is,is het een uitstekende gelegenheid om mijn huishouden -die ik met de Franse slag doe tijdens de zomermaanden- eens grondiger aan te pakken. Dan wordt er met emmer en dweil  rondgelopen, ramen gepoetst , stof afgedaan ( waar ik een hartsgrondige hekel aan heb( http://dekindertjes.skynetblogs.be/archive/2006/04/21/stof.html), opruimen van alles wat rondslingert , wassen en strijken… Ja mijn poetshulp laat het afweten voor een maand of twee: ze heeft haar been gebroken toen ze gevallen is met haar fiets.

Vandaag was een dag met afwisselend felle zon en flinke regenbuien. Was ik bezig in de tuin met alles wat uitgebloeid was of verdord door de hitte af te knippen dan begon het te regenen en moest ik naar binnen vluchten. Was ik binnen bezig met opruimen kwam de zon weer tevoorschijn en toen ik het stof zag liggen op de meubels en op tafel een stapel oude kranten en folders en half afgewerkt verstelwerk… vluchtte ik weer naar buiten.
Ik heb mijn vriendin op gebeld en we zijn samen naar de boer gereden om aardbeien. Ik ga confituur maken als het morgen weer zo’n wisselvallig weer is, dat is leuker dan poetsen 🙂

Maar ik heb voor jullie een ideetje om een regenachtige dag toch aangenaam in te vullen!

Op 11 juli doen we met de senioren al jaren een namiddaguitstap met een toeristisch treintje. Dit is een gelegenheid waarbij minder mobiele mensen ook eens kunnen genieten van een uitstap. Elk jaar is het een succes . Dit jaar hadden we vijftig deelnemers. Het oorspronkelijk plan was een bezoek aan het Zuivelmuseum aan de rand van Blankenberge en dan doorrijden naar het Lissewege ,het witte dorp, waar de deelnemers zelf  een beeldenwandeling konden doen en langs het bebloemde vaartje konden wandelen of gewoon op een terrasje konden zitten.
Maar de stad Brugge gaf geen toestemming om met het treintje over hun grondgebied te rijden. Jammer !
We namen dan maar eerst een koffiestop in Blankenberge bezochten daarna het Zuivelmuseum en dan door de polders naar Oostkerke waar er nog een stop was. Het werd een heel mooie namiddag . Maar nu wat meer over het Zuivelmuseum.

Het Zuivelmuseum ( klik)
Je wandelt er door de geschiedenis van de zuivelindustrie in Vlaanderen tijdens de voorbije vijf eeuwen en het museum brengt het verhaal van de melk, boter en kaas tot leven, van het verleden tot heden. We hadden ook een goeie gids die veel uitleg kon geven en velen onder ons hebben zelf nog boter gekarnd in hun kinderjaren! Ikzelf ook op de boerderij van tante Regina en nonkel Clement en ik heb ook nog gezien hoe de room van de melk werd gescheiden  door een machine. Kijk maar eens mee met de foto’s die ik er genomen  heb.

Na de rondleiding werd ons in een mooie ruimte, versierd met allemaal foto’s ivm zuivel, een koffie aangeboden! Al lachend vroegen we of we ook melk konden krijgen en prompt kregen de vragers  elk twee doosjes chocomelk!! Zij leveren ook de schoolmelk zoals je op één van de foto’s kan zien.

27 gedachtes over “Het Zuivelmuseum

 1. Volgende keer kunnen jullie misschien een uitstap met paardenkoetsen plannen. Daarmee mag je wel op Brugs grondgebied rondkuieren, want die zijn absoluut niet hinderlijk (!!??).

 2. Ik veronderstel dat bij de meesten het bloggen wel op een lager pitje staat tijdens de zomervakantie. Voorbij het zuivelmuseum ben ik al dikwijls voorbijgereden , maar nog nooit binnengeweest!

  • Ik doe nu een beetje mijn best want straks wordt het hier ook eventjes stil 😉
   Het is echt de moeite om dit museum even te bezoeken. De man heeft het in zijn leven allemaal persoonlijk verzameld en nu geniet hij er enorm van dat de mensen het mooi vinden. Het is ook een mooie verzameling !

 3. Mooi Magda ! Ik wist niet dat dat bestond een zuivelmuseum. Het lijkt me heel interessant om te bezoeken. Ik heb het alvast bijgeschreven op mijn to do lijstje.
  Het ziet er daar ook netjes uit en proper gepoetst, Magda. 😉

 4. Bijzondere en ook leerzame fotoreeks beste Magda.
  Je bent zowaar de reporter van diens in uw streek 😉

  • Roy je weet dat ik zoiets graag doe en als het de moeite is dan schrijf ik dat ook. Alleen een beetje jammer dat er kwaliteitsverlies is op de foto’s. Ik ben verplicht om ze wat te verkleinen anders raakt mijn ruimte die ik krijg op wordpress te vlug op!!

 5. Dat ziet er echt interessant uit. Ik wist niet eens, dat dit bestond.
  Dankjewel om ons te laten meegenieten met je mooie foto’s en info.

 6. Ik ben hard op zoek naar een botervlootje.. kom daar nog maar eens om dezer dagen..! 🙂
  Heel leuke uitstap lijkt me.. een museum waar écht veel te zien is!
  Groetjesss!

  • Inderdaad er is veel te zien. Maar ik heb een keuze uit de foto’s moeten maken en door de belichting zitten er ook tussen van mindere kwaliteit. Die plaats je dan ook niet hé ! Ja iedereen was verliefd op de collectie botervlootjes. Glaskasten vol!!

 7. het zuivelmuseum was me helemaal niet bekend Magda..

  de moeite waard lijkt me en je foto’s zijn bijzonder knap

  niet naar Lissewege , weinig begrijpelijk..

  of zou dat met het verkeer rond Zeebrugge te maken hebben..

  fijne zondag

  • Toch bestaat dit museum al een hele tijd. Ik was er lang geleden eens ,maar nu is het in een nieuw gebouw . De eigenaar heeft alles zelf verzameld en hij is er terecht fier op. Hij komt je persoonlijk begroeten en vragen of je het mooi vindt.
   Brugge heeft een reglement dat zo’n treintjes niet mogen rijden op hun grondgebied omdat dit storend zou zijn in de smalle straatjes. Maar Zwankendamme en Lissewege bieden toch ruimte genoeg om met zo’n treintje door het dorp te rijden! Erg jammer want het was voor veel senioren een enige gelegenheid om eens Lissewege te kunnen bezoeken. Wat niet te rijmen valt : we moesten door Zeebrugge rijden om in Blankenberge te geraken. Ik denk dat deze baan niet onder de bevoegdheid van Brugge valt!

  • Het bestaat al lang maar het ligt juist op de rand van Blankenberge en Zuienkerke. Een beetje ver voor de toeristen,hoewel er wel een bus rijdt. Je kan er op de baan niet naast kijken zoals je op de bovenste foto ziet!

 8. Oh, die botervloten zijn mooi! En ik zie er ook een mij zeer bekende ‘Inza’ fles tussen staan.
  Waar is de tijd dat we naar de boerderij reden met een kleine melkkit om deze te laten vullen met melk recht van de koe … half dagje wachten en dan de room eraf lepelen.

  • Ja Myriam er werden bij de senioren nogal herinneringen opgehaald van vroeger. Leuk om die verhalen te horen. Iedereen herkende wel iets. Ik had een schoolvriendin wier ouders instonden voor de verpakking van de boter .Ik heb daar toen mijn ogen uitgekeken. En in dat museum vind je dat dan terug. Op de boerderij bij tante en nonkel mocht je niet van de “rauwe ” melk drinken. Dat moest eerst gekookt worden en daar was voor eigen gebruik de room niet eerst afgeschept! Maar nonkel was een grapsjas en ik keek toe hoe hij melkte en dan zei hij “mondje open” en spoot de melk in mijn mond ( en er ook veel naast) tot ergernis van tante. Lekker die lauwe melk recht in je mond 😉

 9. Ik wist niet dat dit bestond het zuivelmuseum. Ziet er nog een leuk museum uit aan jouw foto’s te zien.
  Ooit bezocht ik in de UK een pretpark in het thema boerderij/melkerij, Dairy World, heette dat.
  Was super, zowel voor ons als de kids.
  Een van de educatieve hoogtepunten was het melken met de melkmachine. Ze hadden daar zo veel koebeesten dat het gewoon al indrukwekkend was om te zien hoe ze de koeien verzamelden om ze naar de melkfabriek te brengen.

  OT: denk dat je een punt hebt met je uitleg over het clusteren van bomen, waarvoor dank.

  • Dit museum is het bezoeken overwaard. Zeker voor kinderen die niet weten hoe die melk in de flessen komt en voor ouderen maakt het veel herinneringen aan vroeger los. Ik woonde dicht bij een boerderij en daar mochten de kinderen uit de omgeving regelmatig eens op bezoek en zo heb ik de evolutie meegemaakt van met de hand melken tot machinaal melken. Dat was vroeger nogal een gedoe eer de boer al die uiers had vastgemaakt aan die machines.

Geef een reactie