Braderie in Westkapelle

De jaarlijkse braderie in Westkapelle( deelgemeente van Knokke-Heist) is telkens weer een succes. Ook dit jaar kon je over de koppen lopen. Met het weer hadden ze geluk. Ideaal weer:  zon ,wolken en wat wind. Er zijn jaren geweest dat het allemaal letterlijk in het water viel en jaren dat de mensen weg bleven wegens de hitte. Het dorp was  aan de drie grote toegangswegen volledig afgezet. Je kwam er met geen auto of fiets binnen.

Er was rommelmarkt, animatie voor kinderen ,muziekoptredens , rondwandelende muziekbandjes, ijsjes en snoepkramen,  veel geïmproviseerde terrasjes en de plaatselijk beenhouwers zorgden voor braadworsten, kippenbouten, een varkentje aan het spit…

Deze braderie is ook een dag waarop meestal de inwoners van de deelgemeenten naar toe gaan en waar je zeker  wel iemand tegenkomt die je kent. Zo was het gisteren ook met mijn vriendin en mezelf. Oud collega’s bijvoorbeeld die je allang niet meer gezien hebt. Zo’n rondje wandelen op de braderie kan wel een paar uurtjes duren!!!


Veel volk op de braderie!


Ze gaven van katoen!


Kennissen gespot.
De man maakt prachtige beelden en voorwerpen .


Aan de kinderen is gedacht.


Veel volk bij de muziektent.


Er wordt blijkbaar een hete zomer verwacht.


Nog iets nodig van Tupperware?


De jurken waren verkocht ,de paspoppen bleven achter.


Om 19.30 uur kon je een stukje  vlees bestellen!


Deze buikdanseressen poseerden maar al te graag!


Gesmaakt optreden van deze jonge mensen.

Zou de man op zoek zijn naar zijn muziekband ? Of naar het meisje van de trouwjurk.


Op deze braderie vind je geen dure auto’s maar honderden fietsen.
Er werd zelfs een weide ter beschikking gesteld .
De straat en de weide bij de inkom van het dorp stond overvol!

16 gedachtes over “Braderie in Westkapelle

 1. Hier denken ze eraan om de wildgroei van zo’n rommelmarkten in te perken, maarja het geeft wel iets..

  • Hallo Roy, je kan het in Westkapelle niet echt een rommelmarkt noemen want er is zoveel méér te doen. En er wordt ook op toegezien dat het wel de eigen bewoners zijn die rommelmarkt houden. Hier en daar glipt er wel een “vreemden” tussen maar dat is wel uitzonderlijk. Het is een ontmoetingsplaats geworden van de eigen bevolking en dat is er zo leuk aan. Ik heb nogal een coup de parléke kunnen slaan hoor ,hahahha! De bakker, en beenhouwer en de paar restaurantjes zorgen voor drank en eten. Volkser kan het niet. ‘t Jong volk krijgt de gelegenheid om muziek te spelen en te zingen . Mijn eigen zoon heeft daar indertijd met een bandje ook opgetreden.

 2. Ik ga toch iets aan mijn aardrijkskundige kennis van ons land moeten doen … wist helemaal niet dat er in België ook een gemeente Westkapelle is. En ook Middelburg zag ik al eens voorbij komen in een van je blogberichten.

  • Het dorp leent zich ook goed om een braderie te houden .Met enkel straten af te sluiten is het dorp verkeersvrij. Er zijn nog genoeg mogelijkheden om rond het dorp te rijden. Het belangrijkste is ook dat het voornamelijk de bewoners zelf zijn die deelnemen aan de braderie. Dan krijg je gegarandeerd de hele familie op bezoek bij elk kraampje! Het weer was vandaag ook ideaal!

  • De twee beenhouwers in het dorp doen allebei hun best om de bezoekers te verleiden . Het rook er immens lekker! En bij valavond is er daar ontzettend veel ambiance met optredens en gezien het mooie weer blijven de mensen zitten op al die in elkaar geflanste terrassen. Zij willen geen tralala en willen het zoals vroeger wanneer er de jaarlijkse kermis was en de familie op bezoek kwam voor taart en koffie en een dreupel met aansluitend een bezoek aan een danstent en volksspelen!

 3. Zulke ‘samenscholingen’ zijn niet mijn ding, maar ik zat wel te grinniken bij je foto van die achtergebleven paspoppen. En? Heb je een nieuw exemplaar gekocht om je ietwat kaduke zonnehoed uit je vorige berichten te vervangen?

  • Ik vind zoiets ook te druk om er lang rond te lopen ,maar ik vind het wel gezellig om zo mensen terug te zien en van velen is het ook de bedoeling.
   Bij die paspoppen vroeg ik beleefd aan de mevrouw of ze een leeg kleerrek wilde verplaatsen om die paspoppen mooi op de foto te krijgen. Ze vond het leuk dat ik daar een foto wilde van maken en verplaatste onmiddellijk dat rek! Welke kleren zouden er op gehangen hebben? Want die paspoppen waren niet te koop , zei ze onmiddellijk!
   Ik vind mijn “slunze “zonnehoed nog altijd mooier dan al die hoedjes die er te koop waren. Ik had die vandaag op de petanque namiddag opgezet want de zon was verraderlijk. Ik kreeg de opmerking dat die hoed nu mooier stond op mijn hoofd in “slunze” toestand dan voorheen. Dus koop ik maar geen nieuwe 🙂

 4. Wat een uitgebreide braderie Magda en voor het eerst dat ik op jouw foto een varken aan het spit zie. Hier in het Westen van Nederland kent men ook wel braderieën maar niet zo uitgebreid. Meer in het Noorden van het land.

  • Het is ook wel een speciale braderie. Je gaat er naar toe om mensen die je kent te ontmoeten. Reuze gezellig. En de standhouders zijn hoofdzakelijk de mensen uit de streek. Toen de kleinkinderen nog Jommekes spaarden en playmobiel en lego ben ik er tassen vol gaan kopen. Echte koopjes ! Nu ga ik enkel nog voor de gezelligheid en deze keer heb ik opnieuw mensen ontmoet die ik al lange tijd niet meer had gezien. Zo leuk!

  • Ongelofelijk en allemaal mensen uit de streek. De inrichters willen het authentieke van het dorpsleven behouden. Ik heb slechts twee kraampjes gezien die er niet hoorden ( je weet wel vreemden met al die armbandjes en goedkope sacoches. Ik heb niets tegen die mensen maar er was een moment dat er niets anders meer was en de gemeente heeft ze nu allemaal geweerd. Die twee zijn er wellicht om geen verwijten te krijgen van racisme). Die tupperware is ook een manier om het eens anders te doen dan aan huis met allemaal vriendinnen die uitgenodigd worden.

Geef een reactie