De meeuwen

Ik had het aan de stok met deze twee meeuwen.

Meeuwen zijn héél mooie vogels  en ze vliegen ook héél sierlijk . Maar o wee als ze hun zin niet krijgen!
Er is een reglement dat zegt dat je deze vogels niet mag voederen en de boetes zijn niet mals.
Deze dieren zijn lange tijd gewoon geweest om eten te krijgen van de mensen en door het verbod sleuren ze nu de  vuilniszakken  open om voedsel te vinden of ze graaien in hun vlucht  eten uit de handen van mensen zoals frieten of een ijsje.
Vroeger was er een achterbuur die de meeuwen elke dag brood gaf en dat strooide hij midden op straat uit.  Meestal vroeg in de morgen. Je had geen wekker nodig want het gekrijs van de meeuwen ging door merg en been. Ik denk dat de onmiddellijke buren  hun beklag hebben gedaan! Het is opgehouden.
Ik geef de vogels ook elke dag eten maar gooi dat niet zomaar in de tuin. Ik leg het onder struiken of op een boordje van een gemetseld bakje rond een waterpomp. Na het snoeien van struiken en de haag waren er blijkbaar meer open plekken in de tuin en daar had ik niet opgelet.

Ik zag op een dag twee enorme meeuwen door de tuin stappen  en ze maakten geen aanstalten om weg te vliegen toen ik in mijn handen klapte . Ze stapten over en weer in de tuin.  Ze vlogen na een tijdje toch even op , cirkelden in de lucht en toen kwamen ze terug met een hele groep kleine meeuwen . Ik was in de keuken en liep naar buiten al zwaaiend met een handdoek en luidop roepend. De hele groep vloog weg. Alleen de twee grote meeuwen gingen zitten op de nok van het dak  bij de buren. Daar bleven ze een hele tijd  kabaal maken dat horen en zien verging. Ze maakten telkens aanstalten om terug te komen maar ik bleef met de handdoek zwaaien. Uiteindelijk zijn ze krijsend weggevlogen.
Nadien heb ik er toch opgelet dat ze vanuit de lucht het graan en ander eten niet meer kunnen zien.

18 gedachtes over “De meeuwen

 1. In Zuid-Engeland waar wij een paar jaar geleden op vakantie waren, hangen er in alle kustplaatsjes verbodsbordjes.. dat je de meeuwen niet voert.. ‘they are viscious’ staat erop.. ronduit gemeen brutaal dus! Dat bleek ook wel toen wij ergens een pasteitje kochten.. vriendlief heeft er maar de helft van op.. een meeuw pikte het gewoon uit z’n handen. Ik moest met m’n cameraatje zelfs oppassen.. ze dachten blijkbaar dat dat ook te eten was!
  Groetjess!

  • Meeuwen mag je niet voederen maar ze zijn wel zo slim om de vuilniszakken open te sleuren en gooien dan de inhoud rond tot ze voedsel gevonden hebben. En er zijn zoveel meeuwen!Veel kun je er niet tegen doen want ze zijn beschermd! Om de overlast van opengescheurde vuilniszakken te minderen wordt er nu ‘s nachts huisvuil opgehaald!

 2. Meeuwen zijn inderdaad bijzonder arrogant. Wanneer ik de ochtends van de ophaling van de vuilniszakken naar ‘t station fiets, doen ze bijna geen moeite om uit de weg te gaan wanneer ik passeer, ze blijven gewoon staan. Soms raak ik ze bijna.
  Toen wij de ferry naar Schiermonnikoog namen was er daar een plezanterik die dacht zich interessant te maken door brood te gooien voor de meeuwen, en in de kortste keren was mijn arme vrouw ondergescheten.
  Terwijl die ‘Ollander natuurlijk lekker buiten de dropzone bleef. Plezant zoiets.

  OT: die kleurige huisjes in Zoutkamp waren inderdaad heel goed onderhouden.

  • In Oostende heb ik met eigen ogen gezien hoe de meeuwen aan de vistrap mensen aanvielen. Ja ze viseerden natuurlijk niet de mensen zelf maar het eten in hun handen. ‘t Was toch effentjes schrikken.
   Hier in de tuin heb ik echt kabaal moeten maken vooraleer die grote meeuwen wegvlogen. Ik moet nogal van mijn tetter gemaakt hebben , ik heb ze niet meer teruggezien,hahahaha!

 3. Het zijn mooie vogels, die meeuwen, maar ze kunnen erg vervelend uit de hoek komen. Persoonlijk voeder ik vogels alleen maar in de winter. In de zomer vinden ze zelf wel genoeg te eten, denk ik.
  Groetjes !

 4. ze kunnen heel brutaal zijn en ze zorgen met hun uitwerpselen voor heel wat hinder..

  voor de volksgezondheid kan dit ook niet goed zijn ( zieke dieren)..

  maar het zijn nu eenmaal beschermde vogels…

  prettige dag Magda

  • Waarom de meeuwen beschermd blijven begrijp ik toch niet goed. Er zijn er zoveel ! En dat gedoe met die eieren “klutsen” lijkt ook niet veel te helpen om de uitbreiding tegen te gaan. Maar het moet gezegd : het zijn mooie vogels.

 5. Hallo Magda, een herkenbaar verhaal. Ik woon niet ver van een broedgebied achter ons huis. Ik heb een tijd gehad dat ik in de winter de tortelduiven voerde. Helaas kwamen daar ook de eksters bij die ik dan probeerde weg te jagen om alleen al door mijn armen te zwaaien. Meeuwen zie ik overvliegen maar komen nooit in onze tuin. Sinds de duiven eten krijgen komen ze regelmatig terug. Toch ben ik vanaf de lente gestopt met voeren. De eerste tijd kwamen ze nog buurten, maar nu weten ze ondertussen wel dat ze momenteel niets meer krijgen. Met de winter zijn ze weer welkom, ook de kleine vogels. Helaas hebben de eksters bij mij geen geluk want die jagen de kleine vogels weg, dus zwaai ik weer met mijn armen. Ik zit toch dicht bij mijn raam de schrijven op mijn laptop. Groetjes, Gemma van Etten

  • Ik zou eigenlijk ook moeten stoppen met de vogels graan te geven. Maar ik vind het zo leuk om ze allemaal te zien afkomen. De bosduiven, de tortelduiven ,zelfs een paar eksters, en de merels en al die kleine vogeltjes. Nu het gras meer op hooi geleek kon ik gewoon graan in de tuin strooien. Blijkbaar zien de meeuwen het niet. Het gras wordt door de regen van de laatste dagen weer groen en dan zal het wel afgelopen zijn om daar nog graan te gooien. Ik zal het ook moeten afbouwen en pas tegen de winter weer eten geven. Er is één merel die goed herkenbaar is ,die elke dag heen en weer trippelt aan de achterdeur om toch maar wat droog voer te krijgen van de poezen. Ik kan daar echt niet aan weerstaan.

 6. Ik heb het ook niet zo voor meeuwen. Wij hebben heel dikwijls de pech dat ze ‘iets’ op ons laten vallen. En als je het niet direct proper maakt, krijg je de vlekken heel moeilijk uit je kleding.

 7. Ik heb het niet zo met meeuwen en ben er zelfs een beetje bang van. Als ze ‘s avonds op het strand neerstrijken, lachen de echtgenoot en de dochter al: ze weten dat ik dan naar huis wil!

Geef een reactie