Eindelijk regen!

Ik had ‘s morgens nog in de groentetuin extra gewied en de grond  wat losgewoeld rond de boontjes, sla, uien, prei, courgette , komkommer….omdat ik van plan was om tegen de avond de groentetuin een douche te bezorgen . Gewoon gieten had niet veel zin meer de grond was keihard en het water drong er niet meer in. Er was al zo dikwijls regen voorspeld of onweer maar aan de kust bleef het meestal beperkt tot een kort buitje en dikwijls ook maar tot enkele spetters.
Het bleek niet nodig te zijn want rond half vier kwam er een onweer met donder en bliksem en stortregen onze kant uit. Ik zag nog juist een brede bliksemschicht de zee induiken gepaard met een ferme donderslag. Het was een serieuze regenvlaag die er toen  aankwam en niet enkel om het stof van de straten te vegen. Een half uur later straalde de zon opnieuw en waren de straten vlug droog!
Het was wel jammer voor de folkloremarkt in Heist want die was er voor de eerste keer. De twee vakantiemaanden is er elke donderdag folkloremarkt . Ik ben benieuwd wat er dit jaar zal te zien zijn. Echte volkse folklore is er niet veel meer te vinden maar het is er wel gezellig rondslenteren tussen al die kraampjes. Ik zal er deze zomer zeker eens naar toe gaan.
In de vooravond is het opnieuw beginnen onweren en toen heeft het lange tijd “gezapig” geregend. Daar zal de tuin zeker deugd van hebben. Heel even zag ik een regenboog en dan was de zon terug van de partij om ons een mooie avond te bezorgen.

We speelden deze namiddag Krolf maar het was gedaan met spelen toen het zo hevig begon te onweren en water te gieten en we zijn een café binnengelopen om te schuilen. Een vriendin zag dat ik verkrampte en wilde al voor de hevige regenvlaag stoppen met spelen. Bang van onweer? vroeg ze. Maar andere spelers vonden het ook welletjes met die hevige bliksem en donderslagen.

Ik ben niet zo happig op onweer en telkens krijg ik het een beetje benauwd als het hevig bliksemt en dondert: Jaren terug viel de bliksem in op ons huis. Er was een hevig zomeronweer midden op de dag  . Ik heb geen vuurbol gezien maar ik werd in de keuken weggeslingerd (zat met handen in het water aan het aanrecht) en in razend tempo zoefde iets door het hele huis . Alle stekkers en stopkontakten vlogen uit de muren en lagen verspreid in het huis. Ook alle lampen in de lusters en andere verlichtingspunten sprongen kapot. Toen werd het stil en later bleek dat de bliksem via de aarding van de chauffage is verdwenen. Gelukkig maar anders was het huis ontploft.
(Enkele jaren later is dit effectief gebeurd een paar honderd meters van ons huis vandaan. Gelukkig was er op dat ogenblik niemand thuis). Omdat er zo dikwijls onweerschade in onze omgeving was , werden alle erg hoge populieren in de wijk afgezaagd en werden er kleine bomen geplant. Raar maar waar , nadien gebeurden er geen blikseminslagen  meer.

Op mijn werk stond er een heel hoge zendmast en regelmatig viel de bliksem op de zendmast zonder echt schade aan te richten. Dat gaf een ogenblik zoveel elektriciteit dat je een lichte schok kreeg als je aan het typen was ( toen waren het elektrische typmachines). Genoeg om me weer te doen verstijven van schrik. Een lieve collega nam me dan vast tot het ergste onweer over was. Dat slijt wel met de tijd maar de schrik blijft toch altijd een beetje hangen als er hevig onweer is!

Als kind heb ik de bliksem op honderd meter van mij vandaan zien vallen op een graanveld. Over een grote lengte was al het graan zwartgeblakerd . Ik was toen op vakantie op de boerderij bij tante Regina en nonkel Clement . Het donderde en bliksemde onophoudelijk en de regen viel in bakken neer. Nonkel en ik schuilden onder een kar en  zo  zag ik de bliksem in razende snelheid over het graanveld rollen en alles op zijn weg verbranden! Die geur van verbrand graan en geblakerde aarde is niet te beschrijven. Het paard is gespaard gebleven , nonkel had een deken over het dier gegooid zodat hij geen warmte uitstraalde.

Neen liefst geen onweer voor mij!!

 

30 gedachtes over “Eindelijk regen!

 1. Donderdag was het drukkend en onweerachtig. Gelukkig geen schade hier in de buurt. Voor vandaag voorspelden ze ook onweer maar gelukkig nog niets van gemerkt.

 2. Wat een grappige titel voor een post.
  En neen, ik ben dus niet in Oostende gebleven, ik zit lekker van de zon te genieten aan het Lauwersmeer op de grens tussen Friesland en Groningen hier in Nederland.
  Morgen keer ik al terug huiswaarts. Om een andere vakantiebestemming te kiezen 🙂
  ‘t Leven kan mooi zijn.

  • Ja dat schreef je al dat je ergens tussen Friesland en Groningen zat. Maar je hebt nog vakantie zo te lezen. Ben benieuwd! Grappige titel ? Het is ironisch bedoeld , iedereen maar zaniken over het warme weer , dus logisch gevolg :eindelijk regen 🙂

  • Ik ben ook alleen in het huis maar dat maakt voor mij niet het verschil. Het is vooral de herinnering aan dat vreselijke onweer van toen dat me dan parten speelt. Ik vloog van de ene kant van de keuken tot aan de andere kant , gelukkig werd ik niet geëlektrocuteerd en liep de bliksem verder door het huis.

 3. We hebben lang op regen moeten wachten, vooral in het westen van het land. Maar ik ben ook niet zo tuk op onweer. Het kan veel schade aanrichten. Jij hebt wel een heel nare ervaring gehad met onweer, Magda. Ik kan me goed voorstellen dat jij er niet gerust op bent, wanneer er een onweer nadert,

  • Ik ben er vooral niet gerust in als het hevig onweert. Meestal drijft onweer hier in zee en is het van korte duur. Ik probeer me er ook niet te nerveus in te maken maar als het erg is dan komt die herinnering weer boven en voel ik me verstijven
   .

 4. Kan best begrijpen dat je er benauwd voor bent als je het van zo dicht bij hebt meegemaakt.Bij storm met veel wind of onweer weet je nooit wat er kan gebeuren

 5. Gisteren kwam het hier, dichtbij de Noordzee waar ik woon, met bakken uit de hemel. Vannacht begon het hevig te onweren. Klokslag 01.00 uur was het meteen over.

 6. Zo’n blikseminslag moet erg verschietachtig zijn. Ik ben daar ook niet zo heldhaftig in eerlijk gezegd en altijd blij als ik dan veilig binnen zit. Toen mijn dochter vorig jaar op kamp was en ze gingen zwemmen daar, was er in de verte ook een bliksemschicht. Zij ging als enige het water uit, al de rest bleef doodleuk verder zwemmen vertelde ze me toen. Onverantwoord van de leiding vind ik. En die regen…die was zeker welgekomen hier. Omdat wij in de buurt van water wonen, is onweer ook vaak dichtbij hier.

  • Ik kreeg als kind van mijn nonkel de strenge raad om nooit onder een boom te schuilen maar als ik in een bomenrijk gebied was ( straten afgezoomd met bomen bv) me toch wat verwijderd van een boom neer te hurken en me in een bolletje te draaien met de armen rond mijn lichaam. In feite me zo klein mogelijk maken! Zij woonden in een landelijk gebied met bomen op de dijken rondom( zoals je in Nederland veel ziet. Zij woonden in ZeeuwsVlaanderen)) zodat je in feite een aantrekkingspunt waart voor donder en bliksem.

 7. Bij ons in de buurt was ook bliksem inslag. In Zandvoort ook. Echt griezelig weer geweest. Soms is erg heftig geweest. Veel regen ook erbij gehad. Het is wel goed voor de natuur. Je hebt toen ook meegemaakt. Het is nogal wat. Eerlijk gezegd ik ben ook bang voor de onweer.

 8. Zo’n blikseminslag … ik krijg al kippenvel van erover te lezen. Gelukkig was het deze keer niet zo erg én je hebt er nog een mooie regenboog bij gekregen.

  • ‘t was gelukkig maar van korte duur , eventjes waren er een paar enorme bliksemschichten en donderknallen . Het terras waaronder we schuilden leek te trillen, we zijn dan allen vlug het café binnengegaan. Dus ik was niet alleen die het onweer eng vond.

 9. Ik hou wel van onweer als ik veilig binnen zit.
  Ook hier blij dat het eindelijk regende. We hebben namelijk recent gras laten zaaien en dat heeft nu toch wel wat water nodig!

  • Zelfs als ik binnen zit krijg ik de bibber als het echt hard onweert. Gelukkig drijft onweer aan de kust meestal de zee in! De regen was echt welkom ,ik heb al menig emmertjes water uit het zwembad gehaald ( gewoon regenwater die opgevangen wordt)

Geef een reactie