De gerst is oogstrijp.

Ik reed deze namiddag langs een prachtig graanveld met  lange stelen en grote aren. We zijn nog niet eens einde juni en de gerst is oogstrijp ! Of het een rijke oogst zal zijn met dikke graankorrels is  maar de vraag. Normaal wordt gerst begin augustus geoogst.
De boeren  zorgden ervoor dat de graanoogst ( gerst ,tarwe ,haver) binnen was tegen half augustus en als dat gelukt was(zonder al teveel tegenslag met het weer )dan werd het oogstseizoen afgesloten met een groot feest. Zo heb ik het als kind nog meegemaakt op de boerderij van tante Regina en nonkel Clement waar ik al mijn vakanties heb doorgebracht.
Vroeger werd het graan afgemaaid met een zeis,  daarna samengebonden in schoven en die schoven mocht ik dan helpen rechtzetten tegen elkaar. Op die manier stond het graan te drogen en dan werd het op een kar geladen en naar de boerderij gebracht  waar het gedorst werd  in de schuur met een dorsvlegel. Allemaal handenarbeid.

Later  kwam er geen handenarbeid meer aan te pas en kwam een maai- en dorsmachine het werk doen. Deze machines reden van de ene boer naar de andere. Op korte tijd was overal het graan geoogst! Maar het oogstfeest bleef bestaan!

Nu, einde juni stond ik voor een opvallend geel gekleurd gerstveld  ! Een magisch moment want ik beleefde die mooie vakantietijd opnieuw.

18 gedachtes over “De gerst is oogstrijp.

  • De natuur is zeker van de wijs. Ik heb vroeger nooit geweten dat in juni een gerstveld al kon geoogst worden. In eigen tuin bloeit bijna alles terzelfdertijd. Mooi daar niet van maar op die manier zal alles uitgebloeid zijn als we nog niet eens einde de zomer zullen zijn.

 1. Op weg naar de (lagere)school dat was dan in een groep, moesten we voorbij een graanveld en dan plukten we er altijd een om onderweg op te eten op weg naar school. Die waren zo mals en lekker. Dus ook bij mij herinneringen 🙂

  • Ik vond mais wel lekkerder dan gerst en toen de papavervelden uitgebloeid waren heb ik meer dan eens die bollen opengetrokken en van die graantjes gegeten!! Ik heb me nooit high gevoeld daarvan ,hahaha!

  • Misschien herinner ik me zoveel omdat ze me niet als klein kind behandelden en ik veel mocht helpen. Ik zal wel geen echt mankracht geweest zijn ,maar toen hielpen zelfs kleine handen om het werk gedaan te krijgen.

 2. Gerst ,tarwe ,haver ziet daar prachtig uit. Straks in Augustus gaan maaien. Geuren ruikt daar dan lekker. Het is wel eens opgevallen toen wij vakantie gingen. Het was vroeger. Vroeger was toen anders. Dan laten zeker drogen op de kar. Boeren hebben maar druk mee. Regen is wel goed voor de natuur. Het was overal kurk droog.
  Doei…

 3. Het is mij ook al opgevallen en merkwaardig genoeg maakte het ook bij mij herinneringen wakker. Bestaat er iets mooiers dan die blonde korenvelden? Heerlijk!

  • Ik zag het veld , zette de auto aan de kant en heb me bij manier van spreken gelaafd aan die kleuren ,die wiegende aren en de geur van het koren. Als kind liep ik dan voorzichtig tussen het graan en waande me in een doolhof want ik was te klein om er bovenuit te kijken. Spannend. Ik kreeg dan op mijn donder van nonkel Clement omdat ik het koren zou plattrappen.

Geef een reactie