Site pictogram

Deventer

Toen we de laatste morgen onze bagage naar de bus brachten en onze kamerkaart afgaven aan het onthaal, zag ik in het onthaal een aantal jonge voetballertjes. De avond ervoor waren ze toegekomen in het hotel en we zagen ze in het restaurant. Wat een discipline: Je zag ze maar hoorde ze niet. Geen gestoei in de gangen en rustig aan tafel. Ze kwamen van Liverpool en hadden ’s namiddags gespeeld tegen Anderlecht in een tornooi voor jonge spelers. Ik wilde aan hun leiders vragen of ik een foto van hen mocht nemen. Maar ze namen me tussen hen in en lieten een derde een foto maken.

Het was al erg  warm van ’s morgens vroeg. Het zag er naar uit dat we die dag nog méér zouden  puffen dan in Zutphen. In de namiddag wees de thermometer op een bepaald ogenblik 35° aan .

In de voormiddag bezochten we de stad onder begeleiding van onze gids. Deventer is een van de oudste steden van Nederland . In de middeleeuwen was het een belangrijke Hanzestad.  Met 99.166 inwoners is Deventer de derde gemeente van Overijssel en de op één na grootste gemeente van Salland. De stad is gelegen aan de Ijssel .Deze rivier is een aftakking van de Rijn. De gids heeft ons een heleboel verteld over deze rivier die we  praktisch overal tegenkwamen(omdat die zoveel vertakkingen heeft ). De Ijssel kan bij hoge waterstanden op verschillende plaatsen een paar honderd meter breed zijn en het maximale verschil tussen de hoogste en de laagste waterstand ter hoogte van de stad Deventer bedraagt zes meter. Daarom zijn de uiterwaarden hier zo belangrijk. Uiterwaarden zijn de gronden/weiden gelegen naast de rivier en die bij hoog water onderstromen.

De bus bracht ons tot de rand van het centrum want er mogen geen auto’s  in het centrum!  Met de gids trokken  we de stad in. Deventer is bouwkundig een héél mooie stad met prachtige huizen , leuke pleinen, historische gebouwen, kerken…
Die dag was het markt en even zijn we langs de kramen gewandeld. De zon stond tegen het middaguur pal boven ons hoofd en het was zo warm dat er weinig volk op de markt liep. Maar des te meer volk zat er op de aanpalende terrassen.

De rit naar het centrum van Deventer duurde niet zo lang maar te voet zou het toch een heel eind geweest zijn want we logeerden  meer aan de buitenkant van de stad. We zagen op die manier nog een stukje mooie natuur.

Deventer is bekend voor zijn Deventerkoek. Jaarlijks is er nog een happening

Voor orde en Vrede.
Gedenkteken voor de slachtoffers van de oorlog in Nederlands Indie 1945-1950

We wandelden langs prachtige gerestaureerde huizen. 

“Je leert niet voor school ,maar voor het leven (Seneca)”
Vroeger was hier een school

Het oude stadhuis

Dit gebouw hoort ook bij het stadhuis.

 Deze tekst staat op de zijkant van de trappen  om naar de binnenkoer van het nieuwe stadhuis te gaan.

Neutelings Riedijk Architechten maakte van het nieuwe stadhuis van Deventer een indrukwekkend palazzo ,zoals het stadhuis ook genoemd wordt. Wij zagen alleen de buitenkant en de binnenkoer. Ik plukte de laatste foto van internet om de binnenkant ook te tonen. Ongelooflijk mooi en voortdurend gefotografeerd . Er staan op de binnenkoer veel zitbanken om op je gemak te kunnen rondkijken . De gevelramen zijn een serie van 2.264 gevelroosters, gevormd naar de vingerafdrukken van bewoners !

 

morgen wandelen we verder…

Mobiele versie afsluiten