Het Nationaal Natuurpark de Sallandse heuvelrug.

De volgende dag  na een heerlijk ontbijtbuffet en vooral goed uitgerust na een vermoeiende eerste dag( een combinatie van een lange dag en hoge temperaturen) reden we met de bus naar het plaatsje Holten waar we in een klein museum verwelkomd werden. Daar kregen we een heleboel uitleg over het ontstaan van de Sallandse heuvelrug en de evolutie ervan( lees er meer over : klik).
Het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten behoort tot één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. Voor ons was het een volslagen onbekend gebied. De heide stond nu nog niet in bloei maar dit moet een prachtig zicht zijn .

De dieren die in deze streek leven of geleefd hebben  werden in het museum heel aantrekkelijk voorgesteld door diorama’s en alles werd verteld op een aangename manier door een gids. Na een uurtje stapten we met een andere gids terug in de bus en deden een rondrit in de streek zelf. Het is veel te uitgestrekt om het te voet te doen.  De gids vertelde honderd uit over deze streek. Ook hoe spijtig het was dat niet gekozen werd voor de naam Holten Heuvelrug want daar ligt deze heuvelrug voornamelijk. Salland is een oud saksische benaming (klik).
In het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug kunt u  wandelen, fietsen, moutainbiken en paardrijden.  We kwamen veel fietsers tegen en dat lijkt me wel de ideale manier om dit stukje natuur te ontdekken!  De foto’s van  de heide zijn vanuit de  rijdende bus getrokken. De gids trok ook onze aandacht op de groepjes eikenbomen die er her en der groeiden. Wanneer een eik afgezaagd wordt groeien er op dezelfde plaats opnieuw eiken maar meestal in groepjes!!

Het museum  met mooie diorama’s

De busrit in het Natuurpark

In dit Natuurpark  is er de Canadese begraafplaats Holterberg.
Dit is één van de grootste militaire begraafplaatsen in Nederland.  Het telt 1394 graven.
Het doet denken aan de vele militaire begraafplaatsen in de Westhoek.
Het was wel verrassend om in dit natuurgebied een militaire  begraafplaats aan te treffen.

 Het was ondertussen middag geworden en we reden naar Zutphen want daar gingen we lunchen.
Dat is voor morgen !

14 gedachtes over “Het Nationaal Natuurpark de Sallandse heuvelrug.

 1. Die diorama’s lijken me bijzonder fraai uitgevoerd te zijn. Ik vraag me af wat de gidse probeerde te demonstreren. Wilde ze wegvliegen of zo?

  • Het heidegebied is zo groot dat je er wel een dag moet voor uit trekken om daar te wandelen en het meest aangewezen is wel de fiets. Daar hadden we geen tijd genoeg voor. We vonden het al heel attent van de chauffeur dat hij dit wilde doen. Want op het einde van de weg ( dan waren het paadjes) moest hij enorm maneuvreren om terug te keren!

 2. ook voor mij onbekend gebied Magda

  maar daarom niet minder mooi

  heel verrassend om hier zo’n grote militaire begraafplaats aan te treffen

  groeten

 3. Is toch een heel bekend natuurgebied hoor, de Sallandse Heuvelrug! en mooi ook!

  De begraafplaats is wel voor soldaten die in de Twééde Wereldoorlog vielen.. in België zijn die militaire begraafplaatsen meer van de Eérste hè. NL was in dié oorlog neutraal.. voor zover dat dat kon.
  Groetjesss!

  • Nu weet ik meer over die Sallandse heuvelrug. Maar voordien was deze streek me totaal onbekend.
   Ja de datum stond op de begraafplaats ,maar de inrichting is helemaal dezelfde als de begraafplaatsen van Wereldoorlog I. Dit is indertijd zo bepaald geworden en het verbaasde me wel om die begraafplaats voor Wereldoorlog II identiek ingericht te zien.

Geef een reactie