Tuinen van het Paleis Het Loo

Na  het bezoek aan de talrijke kamers van het Paleis Het Loo wandelden we naar de tuinen rond het Paleis. Vanuit het Paleis had je een mooi zicht op de tuinen, gelegen opzij en achteraan.  Je keek neer op de tuinen en je zag de mooie patronen , maar een heldere foto ervan maken zat er niet in.
Toen we buiten kwamen overviel de hitte ons ( 30° en meer) en gezien ik tegenwoordig niet zo goed die hoge temperaturen verdraag vreesde ik ervoor dat  het een korte wandeling zou worden. Er waren weinig schaduwplekjes. Ik liep er echt niet alleen te puffen en waar het maar even kon zocht ik de schaduwzijde op.

Een beetje informatie over deze tuinen heb ik bijeengesprokkeld:
Toen de keuze was gemaakt om van Paleis Het Loo een museum te maken zijn  de tuinen van het Paleis teruggebracht in de stijl van de barokke Hollandse tuin in de tijd van de eerste bewoners, nl .koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart II.
De talrijke tuinbeelden, goden en godinnen uit de Griekse mythologie hebben als thema de groei en bloei van de tuinen . Centraal staat Venus, de godin van de liefde. In 2016 zijn 45 replica’s van Delfts blauwe tuinvazen teruggeplaatst in de tuinen van Paleis Het Loo waar ze het hele seizoen te bewonderen zijn. De meest recente renovatie van de tuinen heeft plaats gehad  tussen 2007 en 2015 .
Museum Paleis Het Loo heeft de officiële status van ‘botanische tuin’ verkregen. Een bekroning van het jarenlange werk om de tuinen in de huidige staat te krijgen. Ik heb me laten vertellen dat de planten en bloemen na de laatste tuinrenovatie nog niet in volle glorie staan.

 

 

Vanop het balkon van de zuilenrij heb je een prachtig overzicht van de tuinen richting Paleis!

We hadden graag nog deze wandeling gedaan nl achterin staat een kasteel waar jaren
geleden Prinses Margriet met haar echtgenoot gewoond heeft. De wandeling duurde een uur en gezien er een  sluitingstijd is ,waren we te laat om deze wandeling nog te doen. Jammer.

In de schaduw van de bomen wandelden we dan terug naar de ingang.

Een sierlijke pauw liet zich gewillig fotograferen door vrienden die al eerder teruggekeerd waren
en juist toen we naar de bus stapten toonde hij zijn vederkleed. Ik was te laat om een foto te maken..

De koelte van de bus ( de airco draaide op volle toeren) voelde zalig aan( maar onzalig voor  veel mensen …stijve nek, hoesten, …) en dan was het richting Deventer waar we twee nachten zouden logeren. Eenmaal ter plaatse was iedereen erg blij om de voetjes onder tafel te kunnen steken , lekker eten te krijgen en dan redelijk vroeg naar bed.
De dag was héél vroeg begonnen!! En de andere dag stond er ook veel op het programma!

15 gedachtes over “Tuinen van het Paleis Het Loo

  1. heel mooie tuin, nu herken ik het, was er ooit eens met m’n ouders
    best wel vermoeiend in zo’n hitte en dan nog dagen na elkaar, jullie zullen uitgeteld geweest zijn

  2. Jeetje.. nooit geweten dat er zo’n schitterende tuin rond het Paleis het Loo is! Ik wilde door je beelden eigenlijk meteen ook eens die kant op.. dat betekent dat je foto’s uit de kunst zijn hè!
    Het was echt wel een bijzonder warm weekend.. niet te geloven, tropische temperaturen! Best wel jammer als je zo’n mooie uitstap maakt hè. Maar gelukkig kon je toch nog heel veel zien als je in de schaduw bleef.
    Groetjesss!

    • Ja de hitte heeft ons die dagen parten gespeeld . De chauffeur van de bus heeft er telkens voor gezorgd dat de airco de bus goed gekoeld had toen we weer instapten en dat maakte de reis draaglijk. In die tuinen was het niet te harden ,dan wandel je er jammer genoeg ook vlugger door dan anders. De tuin was tamelijk recent vernieuwd en de planten waren allemaal nog jong.

Geef een reactie