Paleis het Loo

 

Na de koninklijke lunch en het bezoek aan de koninklijke stallen wandelden we richting Paleis Het Loo. Het merendeel van onze groep koos om eerst in het Paleis een kijkje te nemen want het was erg warm buiten. De zon zat pal boven ons en in de tuinen was er nergens schaduw. De tuinen bleken heraangelegd en van een grote bloemenzee was nog niet veel te merken. Tja dat zal wel nodig zijn om de planten regelmatig eens te vernieuwen. Onze eigen gids had voordien verteld dat overal in het paleis grote verse bloemboeketten stonden. Dat was de wens van de koningin ( ik ben vergeten welke koningin) want ze wilde dat het paleis er bewoond uitzag en bloemen waren toch een teken dat een huis bewoond was. Inderdaad in alle kamers waren er planten en grote boeketten terug te vinden!

Er zijn zovéél kamers in het paleis dat ik er hier maar een aantal zal tonen. Al de kamers zijn mooi bemeubeld, overal schilderijen van de bewoners van dit paleis, prachtige wandtapijten,  mooie plafonds , opvallend veel voorwerpen en hebbedingetjes in Delftsblauw ( ook terug te vinden in vazen in de tuin).
Er is een evolutie te merken in de aankleding van de kamers van pompeus luxueus in vorige eeuwen  tot soberder luxueus . Kijk even mee:

Paleis Het Loo De hoofdingang van het Paleis.
Het publiek gaat onder de trap binnen.

 Overal grote vazen met verse bloemen

Prachtige plafondseen recentere zitkamer

De deur naar de tuin gezien van binnen naar buiten en aan de buitenkant.
Gesloten voor bezoekers:  die moeten naar de beneden gaan om via een smalle gang in de tuin te komen.
De monumentale trappen  dienen tegenwoordig als achtergrond om foto’s te nemen 🙂

morgen wandelen we in de tuin!

12 gedachtes over “Paleis het Loo

 1. Als ik moest gokken zal het koningin Wilhelmina geweest zijn die die boeketten wilde.. die woonde volgens mij op het Loo. In ieder geval niet Juliana (Paleis Soestdijk) of Beatrix (Huis Ten Bosch).. maar misschien wel iemand vóór Wilhelmina.. dat kan ook nog.
  Wat een pracht en praal hè.. die Oranjes namen ( en némen!) het ervan! Ik vind het een beetje té.. maar zíj hoefden zich ook niet te bekommeren hoe dat allemaal schoon te houden natuurlijk..! 🙂
  Groetjesss!

  • Ik ben het vergeten welke koningin die verse boeketten wilde. De pracht en praal van vroeger stemt me toch tot nadenken als je weet hoe de bevolking leefde en met weinig moest tevreden zijn. Ja je hebt gelijk is het een beetje té …

 2. prachtige interieurfoto’s Magda..

  voor zover ik me herinner was er weinig licht om er foto’s te maken..

  en die monumentale trap, staat er ook mooi op 🙂

  prettige dag

Geef een reactie