Flappie

Toen ik onlangs met de poes ,Vlekkie, naar de dierenarts ging voor haar jaarlijks spuitje, vertelde ik hem over Flappie , de buitenpoes. Deze poes is een paar jaar geleden komen aanwaaien . Zij was toen erg toegetakeld. Slagen gekregen of een vechtpartij onder poezen. Wie zal het zeggen. Snoet lag open en op haar rug  had ze een ferme harde bult.
Ook een buurvrouw trok zich het lot van deze poes aan en probeerde de wonden aan zijn snoet te verzorgen. Dan verdween poes weer voor een tijdje maar met het verstrijken van de tijd kwam ze meer en meer.
Toevallig kwamen we erachter dat Flappie zowel bij haar als bij mij regelmatig eten kwam vragen. Zo verfomfaaid ze er in het begin bij liep zo mooi werd deze poes met zijn lange haren en dikke staart. Ze liet zich wel aaien en kwam in de keuken zolang de deur maar bleef openstaan.

Maar toen gebeurde er iets waarbij buur en ik ons afvroegen wat de oorzaak kon zijn. Poes verloor elk voorjaar haar vacht en dat was nu niet bepaald een mooi zicht. Verleden jaar liep ze rond met twee enorme flappen( vandaar de naam Flappie) aan weerszijden van haar lichaam. Je zag dat poes er last van had want die flappen wogen nogal . Buurvrouw had me verteld dat ze het jaar ervoor voorzichtig elke keer stukjes van de loshangende huid had afgeknipt. Verleden jaar heb ik het ook gedaan. Het was precies of je in een stuk leder sneed.

We wisten nu van elkaar dat poes zeker geen eten tekort kwam.  Tijdens de wintermaanden kon ze in het tuinhuis waar een kussen lag en bij buurvrouw sliep ze dikwijls in het portaal van haar voordeur. Ik begon haar vacht te kammen en dat had ze graag. Maar zo tam dat je haar kon oppakken zat er nog altijd niet in.

Dit voorjaar kreeg ik plots in de gaten dat ze een kale hals kreeg en dat er weer huid los kwam op de flanken. Toen ik dus voor het spuitje van Vlekje bij de dierenarts was  heeft hij me medicatie meegegeven. Elke dag deed er ik wat in haar eten. In elk geval de ontstekingen door het krabben genazen vlugger en de huid die loskwam was niet zo erg als vorige jaren.

De dierenarts vroeg om hem op de hoogte te houden. Ik kon dat het best doen met foto’s maken dacht ik. Gisteren heb ik die opgestuurd en een paar uur later kreeg ik al een telefoontje terug. Flappie is een langharige poes die regelmatig zou moeten geborsteld worden . Bij gebrek daaraan begint ze zichzelf te bijten en te krabben en kwetst ze zichzelf  zodra het warmer wordt met het uiteindelijke gevolg dat ze hele pakken haar verliest . Dit is eigen aan langharige poezen. Indien de toestand niet vanzelf opgelost geraakt is er maar één oplossing :  Poes naar de dierenarts brengen en haar onder verdoving laten trimmen.
Ik wacht nog even af en probeer haar nu dagelijks te borstelen en  te kammen ook buurvrouw zou dit doen. Gezien de ontstekingen van de haarpapillen door de medicatie genezen zijn vindt ze het borstelen leuk! De losse huidflap is aan de andere kant. Ik bespaar jullie het uitzicht. Ik durfde haar op dat ogenblik ( einde april) niet borstelen . Bij elke aanraking voelde je haar rillen.

9 gedachtes over “Flappie

  1. @ Ik was een paar dagen op vakantie en de kleinzoon is beide poezen eten komen geven. Flappie vond dit blijkbaar niet zo leuk en ging dan maar bij buurvrouw eten.
    Zij kreeg het niet voor mekaar om poes te borstelen . We hadden afgesproken dat we beiden Flappie zouden borstelen om zo haar vertrouwen te winnen. Misschien konden we haar dan gemakkelijker in een mand steken om naar de dierenarts te brengen .
    Ik ben nu al een paar dagen thuis en pas deze middag kwam ze langs . Ik heb haar enkel geaaid en ze liet het toe. Nu maar hopen dat ze terug regelmatig langskomt .
    Ik denk dat het een betere oplossing zal zijn dat de dierenarts zelf langskomt om haar te verdoven wanneer we er in slagen haar in een mand te stoppen. Ik denk dat ze anders die mand gaat afbreken!

  2. oh hoe lief dat jij je bekommert om de poes. Moet niet leuk zijn voor haar, zeker nu niet met die warmte. ze zal je dankbaar zijn!! <3

  3. Tof dat jullie zo begaan zijn met de poes..moet nogal een miserie zijn voor zo’n dier.Tof dat de dierenarts voor sdie onbekende poes; ook moeite deed

Geef een reactie