Mijn tuin

Tja die kan je niet vergelijken met de serres van Laken. Maar ik ben  best tevreden met mijn tuin. Nu is er volop werk in de tuin. Vandaag heb ik de buxushaagjes gesnoeid en het zijn er heel wat. Opa zou alles omzoomd hebben met dergelijke haagjes . Ik  heb hem indertijd toch wat ingetoomd  want je moet het elk jaar bijhouden en ze zijn zo gevoelig voor temperatuur schommelingen. Vandaag heb ik ze bespoten tegen mogelijke ziektes( op aanraden van de tuinman in Aveve)en gisteren heb ik de andere sierstruiken terug in model gesnoeid.
Ik had vorige week al zakken aarde meegebracht en de bloembakken ermee gevuld . Ik had nog geen bloemen gekocht gezien de mogelijke nachtvorst. Maandag kocht ik dan bloemen  en heb de bloembakken die klaar stonden opgevuld. Ik heb alles op een beschut plekje laten staan en gisteren heb ik die dan geplaatst waar ik ze wil hebben. Zo te zien hebben de plantjes de koude nacht goed doorstaan.
Morgen nog een hoekje opvullen met boomschors  dan heb ik daar ook geen verder werk meer aan deze zomer. En dan de border aan de voorkant zoveel mogelijk ontdoen van het vervelende zevenblad. Ik krijg het niet weg en de grond ligt zo droog dat je moeilijk de wortelstokken kan uittrekken. Hoe dat daar ooit is gekomen,pppfff!
Ook de groentetuin begint het goed te doen . De boontjes zijn gelegd nu de grond wat warmer is en nu nog even wachten om warmteminnende planten te zetten zoals paprika , courgette en pompoen.

Maar ik geniet tussenin ook al van het zonnetje. Zie je mijn stoel staan bij de kleine tuintafel? De grote tuintafel moet nog een opknapbeurt krijgen. Dat kan wel eventjes wachten want echt lang buiten zitten kan pas als die schrale wind  gaat liggen.

Dit hoekje noem ik mijn klein bosje. Je kan er lekker tussen de struiken doorlopen en het is een mooi doorkijkje naar de tuin achteraan. Momenteel bloeit de peterseliewortel en straks bloeien er oranje lelies, de rode hortensia’s en een hoge donkerrode rozenstruik.

   Ik heb mijn eigen Hallerbosje.

De tulpen weten van geen ophouden en staan zo mooi tussen die blauwe klokjes

  Dit jaar staan er ook overal vergeetmenietjes.

Ik kocht eens grappige gekleurde petunia’s . De ouderwetse pioen begint te bloeien. De bieslook staat ook volop in bloei.

 Ik ben echt blij dat ik dit jaar een blauwe akelei heb. Ik heb die al verschillende keren opnieuw geplant , ofwel vervaagd de kleur ofwel krijgt het een andere kleur omdat ik nog andere akelei’s heb staan. Maar dit jaar is er een donkerblauwe verschenen op een merkwaardige plaats nl naast een tuinschommel. De akelei blijft staan en de schommel wordt wat opgeschoven 😉

De juiste naam:Pelargonium

Mijn groentetuin: met prei, selder, uien, sjalotten, spinazie, wortelen,   rodebiet, kruiden  en er komt nog wel het een en ander bij. De aardbeien uit een bloempot van verleden jaar doen het goed en ik zie al groene vruchtjes aan bepaalde struikjes.

Tussenin zet ik me in die witte stoel wat te genieten van het zonnetje!

28 gedachtes over “Mijn tuin

 1. in mijn tuin vind je hoofdzakelijk gras, dus kan je helemaal niet vergelijken met Laken.
  Maar bon, dat is ook een keuze, te weinig tijd om te tuinieren.

 2. Jij kunt je tuin niet vergelijken met de serres van Laken en ik kan mijn tuin niet met de jouwe vergelijken. Er is hier nog werk aan de winkel. Wat ontbreekt heet tijd (en geld natuurlijk).

  • Och ik denk dat mijn tuin je toch zou tegenvallen. ‘t Is kwestie om vanuit fotogenieke hoekjes foto’s te maken 🙂 🙂
   Toegegeven ik werk regelmatig in de tuin en dan valt het allemaal wel mee . Nu is de overgang van voorjaarsbloeiers naar zomerbloeiers en is het opruimen geblazen.

 3. Prachtige foto’s van je tuin Magda. Je lijkt mijn man wel met zijn groene vingers. Mooie vaste planten. Daar mag je beste trots op zijn.

  • Vroeger zette ik elk jaar veel eenjarige plantjes die meestal veel bloeien. Maar met de jaren zocht ik meer vaste planten die ook wel een bloeiperiode hebben maar niet zoveel werk vragen. Al doende leer je veel en je wisselt ook van gedachten met andere mensen die ook tuinieren . Er worden ook veel plantjes gewisseld en dat is ook heel leuk.

 4. nachtvorst..we zijn in de periode van de Ijsheiligen beland Magda

  je weet maar nooit..

  een tuin om jaloers op te zijn, maar zelf heb ik zo geen groene vingers

  zodoende..

  groeten

  • Ja Willy ik heb gewacht op de ijsheiligen om de bloembakken te vullen met plantjes en op hun plaats te zetten. Je weet maar nooit. Er is al genoeg schade aan de hortensias na die paar nachten vorst die we gehad hebben.

 5. Daar kan ik zo van genieten, een mooie tuin. In mijn moestuin begint ook wat te groeien.
  De regen valt hier nu met bakken uit de hemel, zal de tuin weer deugd doen. En dan hopelijk morgen terug lekker warm droog weer 🙂

  • Gisteren is het hier pas echt goed gaan regenen. De dagen ervoor was het nu en dan eens een regenvlaag maar nooit genoeg om de aarde flink nat te krijgen. Nu hoor je bij manier van spreken de groenten en de bloemen groeien. Doet deugd dat de natuur zich herpakt na de lange droogte en die paar vorstnachten.

 6. Die Serres van Laken worden vast door een legertje tuinmannen bijgehouden.. jij doet het (bijna) alleen.. en dan nog zo’n grote tuin.. ik neem m’n petje voor je af en doe het je zéker niet na!
  Groetjesss!

  • Als je alles wat bijhoudt in een tuin dan is het best te doen. Met de tijd weet je ook welke struiken of planten hier aan de kust goed gedijen. Ik moet hier geen rododendrons of azalea’s zetten die houden niet van kleigrond en evenmin van zilte lucht. En grote plantgaten maken en vullen met bosgrond vind ik al te gek. Er zijn andere planten die het goed doen in zware grond. Toen ik nog werkte zat ik elke dag minstens een uur soms nog langer in de tuin , had ik nodig om te ontstressen van mijn geestelijk belastende job. Een tuin groeit met de jaren en als die volgroeid is heb je in feite enkel nog onderhoudswerk. Maar dan moet je dat ook regelmatig doen en graag doen is ook belangrijk natuurlijk.

 7. Wat heb je al veel kleur in je tuin. Ik zou dringend de potten moeten vullen, maar het is eigenlijk tot eergisteren te koud geweest. Vandaag maar eens naar het tuincentrum gaan kijken wat ze voor moois hebben.
  Onderhoud jij je tuin helemaal zelf Magda? Chapeau dan!

  • Ik heb altijd zelf de tuin onderhouden, nu nog. Mijn man had er de tijd niet voor. Maar het snoeien van bomen en de haag deed ik niet.( wel helpen opruimen) De kinderen hielpen veel en later de kleinkinderen. Nu nog als de kleinzoons komen dan rijdt de oudste gras af en de jongste snoeit de struiken. In ruil gaat oma dan met hen op stap. Voor wat hoort wat ! Ik heb ze eens een paar dagen meegenomen met de trein naar de familie in Luxemburg ( mijn man was van geboorte een Luxemburger). Ik heb de bloemen ook pas deze week in de bloembakken gedaan. De bakken stonden wel al klaar gevuld met nieuwe aarde. Ik heb de ijsheiligen eerst laten voorbijgaan 😉

 8. Je tuin ziet schitterend uit. Wat heb jij mooie grote tuin. Groenten tuin om te kweken. Uit de supermarkt is minder. Uit eigen tuin heb je verse groenten.Blauwe akelei heb ik niet eerder gezien. Mooie foto’s.

  • Ze immens groot is de tuin niet . Om minder gras te af te maaien zijn er met de jaren meer en meer hoekjes gekomen met struiken, bomen ( veel bomen zijn al weg omdat ze na al die jaren toch te groot werden) en de border worden ook alsmaar breder om meer bloemen te kunnen planten. Maar ja dat vraagt ook onderhoud 😉 Een groentetuin hadden mijn ouders en zelf wilde ik dat ook. Wat is het leuk om even een kropsla uit de tuin te halen of wat radijsjes…Ik plant en zaai de gewone groenten die je het meest eet.( en het gemakkelijkst kweekt hihihi )

   • Och je hebt niet zo grote tuin. Dus valt eigenlijk wel mee.Moes tuintje is zeker handig.

  • Dan had je de groentetuin vroeger moeten zien! Ruim 200m2 was die . Wij tuinierden met vier op een lap grond van 900 m2 op amper 100 meter van mijn deur. Ik heb daar 20 jaar op getuinierd. Maar eenmaal de kinderen uit huis was het toch teveel voor mijn man en ik. Nu heb ik een kleine moestuin . De kinderen hebben nog geholpen om het grasveld om te spitten!

   • Onze tuin is helaas 15m2. Toch staat er het een en ander aan vaste planten in en zelf 2 bomen.

Geef een reactie