Site pictogram

Gent- De Krook

Ja het was weer eens de laatste donderdag van de maand en wat gingen de drie vriendinnen eens doen op deze dag? We wilden allang eens naar de stad Gent. De weersvoorspellingen waren niet zo gunstig . We zouden het toch maar riskeren. We maakten niet echt plannen we zouden zien hoe het weer in Gent was als we uit de trein stapten.
In elk geval zouden we tram 1 nemen. Regende het dan reden we richting Ikea( ik zou er stof halen voor nieuwe gordijnen in de badkamer, afmetingen had ik opgetekend ), regende het niet dan reden we tot aan de Korenmarkt.
Het regende niet toen we het station uitkwamen. Dus tram 1  richting Korenmarkt. En voor de rest van de dag lieten we ons leiden door …het weer!
Het werd me een dagje om niet vlug te vergeten en we maken al plannen om volgende maand terug te gaan en opnieuw zonder een plan op te stellen( zelfs zonder stadsplan ) weer tram 1 en de richting laten afhangen van het weer 🙂 🙂 .

Ik laat eerst zien wat we het laatste gezien hebben voor we met de stadsbus terug naar het station reden, gewoon omdat dit nog vers in mijn geheugen zit.

~~~~~~

 Aan de Gentse Zuid is De Krook geopend, de nieuwe Gentse stadsbibliotheek die ook ruimte biedt aan de UGent  en het onderzoeksinstituut imec, gespecialiseerd in nano- en digitale technologieën.

“Het gebouw is opgetrokken uit bruut staal, glas en aluminium lamellen”, omschrijft architect Ralf Cousée, die samen met Klaas Gooris en het Spaans-Catalaanse bureau RCR Arquitectes tekende. “Van binnenuit is er overal een zicht op de stad, steeds wisselend.” Een doorkijktrap en vides maken in het gebouw contact met boven- en onderliggende verdiepingen. Een knik in het gebouw volgt de loop van het Scheldewater.”

Het horizontale lijnenspel van de Krook doet me denken aan het station -Guillemins in Luik. Het heeft veel voeten in de aarde gehad om dit gebouw te  verwezenlijken. Het eindresultaat mag er zeker zijn;
Willy heeft onlangs op zijn blog gepost over de Krook. Ga zeker eens kijken want hij heeft een uitgebreider verslag gemaakt.

 

Als je je omdraait en met je rug naar de Krook staat , zie je een verticaal lijnenspel in een wit gebouw dat vlak tegenover de Krook staat fel contrasterend met de donkere horizontale lijnen van de Krook!

Je komt er binnen in een imposante open ruimte .

Overal rust en diversiteit om te studeren!

  

Om nog een andere reden wilde ik per sé deze bibliotheek zien nu die afgewerkt is:
Toen de oudste zoon in Gent studeerde was hij een jaar op kot in de straat vlakbij.
Daar waar je de rode muren ziet van oude gebouwen en als je over de reling kijkt van het terras van de Krook zie je oude huizen . In één van die huizen had hij op het gelijkvloers een ruim maar oud en versleten “kot”. Ik herken het in elk geval niet meer, het is ook al zo lang geleden.

Mobiele versie afsluiten