Gent- De Krook

Ja het was weer eens de laatste donderdag van de maand en wat gingen de drie vriendinnen eens doen op deze dag? We wilden allang eens naar de stad Gent. De weersvoorspellingen waren niet zo gunstig . We zouden het toch maar riskeren. We maakten niet echt plannen we zouden zien hoe het weer in Gent was als we uit de trein stapten.
In elk geval zouden we tram 1 nemen. Regende het dan reden we richting Ikea( ik zou er stof halen voor nieuwe gordijnen in de badkamer, afmetingen had ik opgetekend ), regende het niet dan reden we tot aan de Korenmarkt.
Het regende niet toen we het station uitkwamen. Dus tram 1  richting Korenmarkt. En voor de rest van de dag lieten we ons leiden door …het weer!
Het werd me een dagje om niet vlug te vergeten en we maken al plannen om volgende maand terug te gaan en opnieuw zonder een plan op te stellen( zelfs zonder stadsplan ) weer tram 1 en de richting laten afhangen van het weer 🙂 🙂 .

Ik laat eerst zien wat we het laatste gezien hebben voor we met de stadsbus terug naar het station reden, gewoon omdat dit nog vers in mijn geheugen zit.

~~~~~~

 Aan de Gentse Zuid is De Krook geopend, de nieuwe Gentse stadsbibliotheek die ook ruimte biedt aan de UGent  en het onderzoeksinstituut imec, gespecialiseerd in nano- en digitale technologieën.

“Het gebouw is opgetrokken uit bruut staal, glas en aluminium lamellen”, omschrijft architect Ralf Cousée, die samen met Klaas Gooris en het Spaans-Catalaanse bureau RCR Arquitectes tekende. “Van binnenuit is er overal een zicht op de stad, steeds wisselend.” Een doorkijktrap en vides maken in het gebouw contact met boven- en onderliggende verdiepingen. Een knik in het gebouw volgt de loop van het Scheldewater.”

Het horizontale lijnenspel van de Krook doet me denken aan het station -Guillemins in Luik. Het heeft veel voeten in de aarde gehad om dit gebouw te  verwezenlijken. Het eindresultaat mag er zeker zijn;
Willy heeft onlangs op zijn blog gepost over de Krook. Ga zeker eens kijken want hij heeft een uitgebreider verslag gemaakt.

 

Als je je omdraait en met je rug naar de Krook staat , zie je een verticaal lijnenspel in een wit gebouw dat vlak tegenover de Krook staat fel contrasterend met de donkere horizontale lijnen van de Krook!

Je komt er binnen in een imposante open ruimte .

Overal rust en diversiteit om te studeren!

  

Om nog een andere reden wilde ik per sé deze bibliotheek zien nu die afgewerkt is:
Toen de oudste zoon in Gent studeerde was hij een jaar op kot in de straat vlakbij.
Daar waar je de rode muren ziet van oude gebouwen en als je over de reling kijkt van het terras van de Krook zie je oude huizen . In één van die huizen had hij op het gelijkvloers een ruim maar oud en versleten “kot”. Ik herken het in elk geval niet meer, het is ook al zo lang geleden.

19 gedachtes over “Gent- De Krook

 1. Inderdaad ook weer een heel fraai optrekje en hetgeen jij een lucky shot noemt is ook niet mis. Jouw camera weet wel wanneer hij moet aarzelen.

 2. Gent is zo’n plek waar ik heel graag vertoef. Als Brabantse woon ik nu toch al meer dan 20 jaar in Oost-Vlaanderen en dat bevalt me. Die bibliotheek ziet er in elk geval erg imposant uit. Dat wil ik zeker onthouden want ik ga graag naar een bibliotheek. Het lijkt me ook heerlijk om zo elke maand een momentje in te plannen en te genieten met de vriendinnen. Leuk plan ook: bij goed weer in het centrum en bij slecht weer naar de Ikea. Zelf spulletjes naaien vind ik ook heel fijn om doen ;-). Erg graag komen lezen, dit. Ik kom hier op jouw blog terecht door een reactie die je achterliet op een andere blog.

  • Wel na het bezoek aan het station in Luik heb ik iets met lijnen 😉 Hier vond ik die verticale lijnen rond het gebouw mooi en als je je omdraait zie je een gebouw met horizontale lijnen en als we weggingen zag ik een gebouw met een lijnenpatroon op de gevel. Die foto was niet zo goed gelukt. Maar ze hebben er precies om gedaan : drie gebouwen met een patroon in lijnen rond en op het gebouw. Ze vormen precies één geheel. De Krook is binnenin de moeite waard !!

 3. leuke foto’s, er steekt zelfs een “lingerie”-foto tussen 🙂
  Maar dat zal je bedoeling wel niet geweest zijn.
  Maak je geen zorgen, het is mijn ‘dirty mind’ die het opmerkt, natuurlijk.

 4. Dag Magda, was dat ‘verschieten’… dacht dat ik op een verkeerde blog terechtkwam. Wat is deze nieuwe blog mooi! Is eerlijk gezegd al een hele poos geleden dat ik nog op ‘bezoek’ kwam… heb er een hele poos geen zin meer in gehad om blogs te lezen: ttz.: de fut ontbrak me… Maar ik mis het wel eens overal bij de ‘oude’ blogvrienden gaan lezen. Mooi verslag alleszins! Heb de nieuwe bib nog niet gezien vanbinnen. Moet ik eens doen maar het ontbreekt me aan energie ..
  Lieve groet,
  L

  • O wat vind ik het fijn je hier aan te treffen Lucretia. Ik zit hier sedert september vorig jaar, dank zij de hulp van een medeblogger. Zelf zou ik het niet voor mekaar gekregen hebben. Ik kon niet meer op mijn eigen blog . Skynet heeft het probleem niet verholpen maar nog meer verwarring gebracht en uiteindelijk ben ik een persona non grata bij hen.
   Ik ben het hier nu al wat gewoon en het is ook veel fijner werken . Ik hoop dat je fut overhoudt om nog eens langs te komen 😉
   Je moet beslist eens binnengaan in de Krook. Je kunt er in de cafetaria iets drinken en je hebt een mooi zicht op de omgeving!! Tot nog eens lieve meid!

 5. een mooi en interessant verslag Magda..

  een gedurfd gebouw dat door de Gentenaars goed onthaald is, wat bij andere bouwwerken niet altijd het geval was

  groeten

Geef een reactie