De uitstap op paaszaterdag: het station Luik-Guillemins

De tentoonstelling van het Terracotta leger ging door in één van de grote zalen in het station zelf. Natuurlijk heb ik daarna in dit station rondgewandeld en heb er een massa foto’s genomen. Ik vind het lijnenspel van dit station zo fascinerend. Terwijl mijn reisgenoten ergens in het station een koffie gingen drinken heb ik rondgelopen op alle verdiepingen van dit station! Op een bepaald ogenblik lijk je weer op het gelijkvloers te zijn , maar dit is niet zo. Het station ligt tegen een helling, er is ook  een parking en van daaruit kun je het station eveneens  betreden.

Dit station wilde ik absoluut eens met eigen ogen zien en er in ronddwalen.  De Spaanse architect Santiago Calatrava kwam als winnaar uit de bus bij een internationaal concours voor de aanleg van een nieuw station in Luik.
Ik had van deze architect in Lissabon een station gezien dat er ook futuristisch en helemaal anders zag dan de meeste stations: Gare do Oriente , één van de belangrijkste stations van Lissabon . Het station werd geopend in 1998, ter gelegenheid van Expo ’98.Verleden jaar waren wij met zes vriendinnen op vakantie in Lissabon en gingen op een dag het grote aquarium bezoeken dat niet zo ver van dit station lag:

In 2009 kreeg Luik dus een gloednieuw, futuristisch ogend treinstation: Liège-Guillemins geheten. Het gebouw is gemaakt van glas, beton, staal en blauwe hardsteen. De overkapping is 160 meter lang en 35 meter hoog en maakt een magistrale science fiction-achtige indruk. Het geheel lijkt eerder op een ruimteschip dan op een treinstation, terwijl anderen het vinden lijken op de vleugels van een engel, een golf (in zee) of zelfs een nomadentent in de woestijn.

Luik Guillemins is bedoeld als symbool van openheid. Bij het gebouw van Calatrava is daarom geen barokke façade aanwezig. De binnenkant van het complex is om diezelfde reden niet direct afgescheiden van buiten en bezit geen pijlers maar bogen (39 in totaal). Er is werkelijk geen verticale muur te zien. De robuuste façade die veel stations altijd kenmerkte, is vervangen door een vloeiend en luchtig transitiegebied waardoor de bezoeker het complex betreedt op weg naar de perrons. ( informatie uit verschillende bronnen op internet)

   

19 gedachtes over “De uitstap op paaszaterdag: het station Luik-Guillemins

 1. dit bouwkunstwerk mag wel de parel van Wallonië genoemd worden, maar goed, het heeft dan ook meer dan 1 parel gekost.
  Ook niet meer voor herhaling vatbaar vrees ik zo’n megalomane bouwwerken voor een station.
  Ons nieuw station in Oostende zal er toch wel veel bescheidener uit zien.

  • Het is mooi om zien ,maar de omgeving mag ook wel eens aangepakt worden dan zou dit station beter tot zijn recht komen. In feite is dit station geen druk knooppunt en om daar zoveel geld tegen te smijten…

  • Bijzonder is het zeker en dat lijnenspel dat je overal terugvindt vind ik gewoon prachtig. Ik was er al een paar keer met de trein doorgereden ,maar dat zegt niet zo veel. Nu heb ik al de etages gedaan en overal rondgelopen.

 2. prachtige foto’s van dit futuristische station Magda

  en met interessante uitleg..

  een voorbeeld van moderne architectuur en het is zowat het uithangbord van de stad geworden.

  ik vind wel dat het bijzonder groots opgevat is voor het aantal reizigers die er gebruik van maken…

  prettige dag

  • Of er veel reizigers gebruik van maken kan ik niet beoordelen. Het was er wel kalm toen wij er waren. Maar zo groots en indrukwekkend is het station, zo pover is het plein ervoor en de omgeving . Daar mag best ook eens werk van gemaakt worden. Zelfs de buschauffeur had moeite om een deftige parkeerplaats te vinden. Bij valavond zou ik daar niet graag alleen lopen.

 3. Hallo Magda, zeker een prachtig bouwwerk om te zien. Ik wilde je wat vragen? Sinds kort krijg ik van mijn volgers geen feedback meer. Komen mijn verhalen nog wel bij je binnen? Zou jij een verhaal van mij kunnen voorzien van feedback? Alvast dank.groet Gemma

 4. Ik begrijp de reactie van Speranza, maar in de zomer is het een heerlijk luchtig station. Wij waren er op een hete zomerdag en hebben genoten van al het moois dat Santiago Calatrava voor het station in Luik ontworpen heeft. Ik ben een grote fan van zijn architecturale hoogstandjes!

  • Ik was al een en al bewondering toen ik van zijn hand het station in Lissabon zag. In het station bevindt zich een metrostation, een treinstation oa hogesnelheidslijnen, een (inter)nationaal busstation, een winkelcentrum en een politiebureau.
   Nu maar hopen dat de stad Luik voor een beetje aankleding zorgt vòòr het station zelf. Dat ligt er toch maar armtierig bij.

   • Ja, enorm hé. Ook in Valencia, de Ciutat de les Arts i les Ciències, is zo imponerend. En het WTC-station in New York ziet er ook bijzonder spectaculair uit maar daar ben ik helaas nog niet geweest. Maar wat niet is, kan nog komen …

 5. Alle architecturale hoogstandjes ten spijt , nemen niet weg dat het een koud, tochtig station is, zonder zitbanken op de perrons of in de onderaardse gang.; In de winter vries je er dood, tenzij je je toevlucht neemt in de vele eetplaatsjes,…als ze open zijn.Geef me maar de stationsgebouwen uit het begin 20 ste eeuw met fatsoenlijke, ruime wachtkamers, behoorlijke verwarming enz…

  • Inderdaad Speranza, ik heb dergelijke commentaren ook gelezen en ik kan me dat ook echt voorstellen dat het in de winter erg koud moet zijn in zo’n open gebouw.
   Vergeet toch maar niet dat de wachtkamers op de perrons zoals in Brugge tegenwoordig in de winter niet verwarmd zijn en je bevriest er ook. Gelukkig kun je in de kleine drankhuisjes in de gang in de warmte zitten om een koffie of wat dan ook te drinken.Brugge is niet allen, de afstand naar een cafetaria zoals bv in Gent is te ver van het perron waar je op je trein moet wachten.

Geef een reactie