Mijn eerste fietstocht!

Ik bedoel dan wel met de e-bike. Ik koos voor de eerste keer een landelijke weg uit. Ik wilde op zeker spelen. De handelaar had gezegd dat ik geen schrik moest hebben dat de fiets bij het loslaten van de rem vooruit zou schieten. De accu valt stil bij remmen en/of niet meer trappen. Dat is een soort ingebouwde veiligheid . Ik ondervond dat het waar was en dat was een hele geruststelling. Ik had de wildste verhalen gehoord van mensen die plots moesten remmen voor een rood licht of een obstakel , maar bij het loslaten van de rem vooruit vlogen met soms een valpartij als gevolg.
Op zo’n landelijke weg kon ik ook meer kijken hoe dat computertje op het stuur werkte zodat ik straks niet meer moet kijken op welke kracht de accu werkte. Op 1  om normaal te fietsen op 2 als je wat tegenwind had. Maar die man wist zeker niet dat het aan de kust altijd nogal waait. Ik moest het op 3 soms op 4 zetten om gemakkelijk te kunnen fietsen.

Ik had de weg gekozen naar het landelijke Ramskapelle. Het dorp kent een groei aan nieuwe woonwijken maar de wegen er naartoe zijn landelijk gebleven en overal zie je nog boerderijen.

Langs deze weg staan er opvallend veel boerderijen. Sommigen zijn vernieuwd , andere zijn omgebouwd als luxueuze buitenverblijven en nog andere zijn  een bed & breakfast zoals op de foto hierboven.

In het dorp zelf staat de molen van Callant  ,prachtig vernieuwd en het woonhuis is een mooi restaurant geworden.

 Ik weet niet of het deze paardjes zijn maar in Ramskapelle loopt het kleinste paardje van Europa rond.(klik )

Ja als je ergens naar toe fietst moet je ook nog terugkeren . Ik koos niet dezelfde weg terug maar fietste van Ramskapelle naar Heist en dan via Duinbergen terug naar huis. Op de foto( wat te veel ingezoomd) hierboven zie je het  nieuwe dorp Heulebrug met de opvallende toren van het OCMW gebouw en daaronder  het appartementencomplex  aan de Lac van Heist( ontstaan door uitgravingen voor de aanleg van de nieuwe spoorlijn half de vorige eeuw).

Ik ben zonder problemen thuisgeraakt! Alleen was de wind erg koud en heb ik het de andere dag gevoeld : de sinusjes speelden op!!

18 gedachtes over “Mijn eerste fietstocht!

 1. Ramskapelle ziet er wel heel mooi uit!
  Hier in Oostende organiseert het stadsbestuur curcussen om met een eBike te kunnen rijden.
  Had er geen gedacht van dat het zo moeilijk was.

  • Het is niet moeilijk om op zo’n fiets te rijden , maar het is anders en je moet wennen dat die fiets niet enkel voortbeweegt met trappen maar ook met het motortje. Dat vergeten veel mensen en ze trappen er maar op los en de snelheid stijgt dan ook. Als je dan plots moet remmen is de remafstand zoals bij een auto ook groter. Dan willen ze vlug afstappen met valpartijen als gevolg. De veiligheid bij mijn e-bike zit in het feit dat de accu stilvalt bij remmen en ook bij niet meer trappen.
   Ja Ramskapelle is allang niet meer een boerengat ,maar een mooi dorp om te wonen met een paar goeie restaurants! Veel nieuwe woonwijken ook.

 2. Ik lees bij benjamin: “dat vooruitschieten bij het loslaten van de rem is een fantasietje”. Dat is het niet! Bij goedkope fietsen met de motor in het voorwiel gebeurt dit wel degelijk. Heb het vorig jaar zelf ondervonden met een huurfiets bij onze Noorderburen. Levensgevaarlijk!
  Mijn eigen e-bike (met middenmotor) heeft het gelukkig niet. Ik rijd al een jaar of acht elektrisch … de enige manier om nog te kunnen fietsen zonder in ademnood te geraken. Ben er zó blij mee!

  • De motor van mijn plooibare e-bike zit langs achter . Dus ook geen extra gewicht op het voorwiel. Ik fiets enorm graag en lange ritten doe ik het liefst in mijn eentje . Daar zeg je het, ik geraakte de laatste jaren gemakkelijk in ademnood als ik een heel eind tegenwind moest fietsen. Uiteindelijk heb je geen deugd van je fietsrit als je bij thuiskomst een kwartier moet bekomen !

 3. Die actieradius van 140 km kun je enkel halen onder ideale omstandigheden en op de ecostand, en dan nog. Als je een hogere stand inschakelt daalt je vermogen drastisch en zul je blij mogen zijn als je batterij het 40 km volhoudt. Dat vooruitschieten bij het loslaten van de rem is een fantasietje. Bij een fiets met trapondersteunig gebeurt er niets zolang je niet trapt.

  • Ik denk niet dat het een fantasietje is met dat vooruitschieten als je de rem loslaat. Mijn schoonzus was onlangs getuige van zo’n ongeval. Het zal ook wel afhangen hoeveel je e-bike kost. Dat van die hogere stand geef ik je wel gelijk. Ik heb het ondervonden toen ik de eerste keer reed. Ik had zoveel tegenwind dat ik stand 3 nodig had om niet al te hard te moeten bijtrappen. Dan ging ik wellicht al een platte accu gehad aan 50 km.

 4. Mooie plekjes daar en dan denk ik ook aan de molen die boerderij
  Ik overweeg ook om een elektrische fiets te kopen hier bij ons is het steeds maar bergop en gelukkig ook wel bergaf en ja ik word ook een jaartje ouder

  • Merel ik heb lang geaarzeld maar toen ik een tijdje terug iemand zag rijden op zo’n kleiner model dacht ik onmiddellijk “zoiets wil ik hebben”. Een vriendin heeft een grote fiets en die is zo zwaar om te verplaatsen, zegt ze zelf. En met die ingebouwde veiligheid dat de accu afslaat als je niet trapt of als je remt ben ik toch meer gerust als ik nu fiets. Bij jullie is het bergop en bergaf, maar hier speelt de wind me parten.

 5. Mooi oefentochtje.. dat gaat wel lukken met die e-bike! 🙂
  Alleen oppassen dat je je accu niet leegrijdt.. anders is het een flink stuk stappen! 🙂
  Groetjesss!

  • Het is heerlijk rijden vooral omdat er hier altijd zoveel wind is, je moet wel meetrappen maar je trapt niet meer de longen uit je lijf als het tegenwind is. En op de open vlaktes in d e polders is de wind soms heftig! Natuurlijk verbruikt die dan meer ,maar met een actieradius van 140 km geraak ik toch al een flink eind. Het is zeker mijn bedoeling niet om lange afstanden af te leggen.

 6. dat moet wel even wennen zijn Magda…

  zelf heb ik nog niet met een e-bike gereden

  die molen zegt me niets, je hebt er wel een gerestaureerde molen staan langs de N 49

  maar die staat daar momenteel in de werfzone

  groeten

  • De molen die jij bedoelt staat langs de N49 en is de molen van Hoeke. Soms is de molenaar aanwezig en kun je hem zien graan malen. Ik betwijfel of dit nu nog kan met de aanleg van de A11
   De Molen van Callant staat midden het dorp van Ramskapelle. Is helemaal gerestaureerd en er vlak naast is een restaurant ” de Kruier” ramskapellestraat 66 ,waar je héél lekker kunt eten met zicht op de Molen. Een typisch dorpje met nog een volkscafé en een kerk met een kerkhof errond. De eerste zondag van juli is er een heel weekend kermis zoals vroeger met volksspelen, een rommelmarkt, bekende artiesten die optreden in een grote tent op het dorpsplein en nog zoveel meer. Je mag er dan zelfs met de auto niet in.

 7. Fijn dat je E-bike je bevallen is. Het beste is geen te hoge stand van de batterij te gebruiken bij het fietsen. Zo voorkom je onaangename verrassingen.
  Mooie fietstocht heb je gemaakt.

  • Ze mogen zeggen wat ze willen met een e-bike fietsen is toch anders dan met een gewone fiets. Het zwaartepunt ligt achteraan( bij mijn fiets toch) en je moet wennen aan de snelheid want je trapt wel mee maar op eigen kracht zou je snelheden van 15 à 20 km/uur tegen wind niet halen. Ja als de stand van de batterij hoog staat kun je geen 140km( eco stand) lang fietsen zonder opladen! Ik woon in een gemeente met een wisselend landschap van strand tot polderland! 😉

Geef een reactie