Stadhuis van Oudenaarde

Het stadhuis van Oudenaarde   staat bekend als een schoolvoorbeeld van Brabantse laatgotiek. Een prachtig gebouw maar door de werken op het grote plein ervoor en de voorbereidingen voor de Ronde van Vlaanderen was het bijna niet mogelijk een gave foto van dit gebouw te maken.


Rond het plein staan prachtige huizen met verschillende topgevels.

 De Sint Walburgakerk is de hoofdkerk van Oudenaarde en gewijd aan de H. Walburga. Het is een imposante kerk met een torenspits van 88 m hoog  die  een duidelijk herkenningspunt vormt tot ver in de omgeving. De kerk ligt vlak tegen het marktplein en rechtover  het Museum van de Ronde . We konden er echt niet naast kijken!
Men kan de hulp van de heilige Walburga aanroepen tegen hondsdolheid, hoest, pest, oogziekten, stormen, hongersnood en vele andere plagen. Zij is patrones van landbouwers, schippers, zeelui en huisdieren. Zij is tevens de beschermheilige van oa Oudenaarde.
We hebben de kerk jammer genoeg niet bezocht. Het dagprogramma was  al overladen.

Op de spits van het stadhuis staat de keizerskroon en een bronzen beeld van de plaatselijke volksheld Hanske de Krijger. Volgens de legende stond stadswachter Hanske op de uitkijk voor de komst van keizer Karel V. Maar omdat hij in slaap viel, stond de keizer voor gesloten poorten. Hij zou hierop de mensen van Oudenaarde de raad gegeven hebben om voor hun stadswachter een bril te kopen. Deze bril staat vandaag nog op het wapenschild van de stad.( Internet)Een namaak beeld van Hanske staat in de inkom van het museum.

Binnenin het gebouw is tegenwoordig het MOU-museum ondergebracht (Museum Oudenaarde en Vlaamse Ardennen), waar prachtige  wandtapijten en een grote collectie zilverwerk worden tentoongesteld. Een kleine greep van al de tentoongestelde kostbaarheden.


Ook kerkgemeenschappen hebben kunstschatten geschonken aan het museum.

De wandtapijten hangen in een hoge redelijk verduisterde en kille ruimte. De hoogte willen ze niet verlagen om het mooie dakgebinte niet weg te stoppen. Daardoor is het ook moeilijk om de tapijten bij een constante temperatuur te conserveren.
Na de uitgebreide rondleiding in het Museum wilde de gids nog een grote wandeling maken in Oudenaarde zelf, maar dat zagen we allemaal niet meer zitten.
Hij had een idee om ons nog een mooi uurtje te entertainen. Het moet gezegd de man wist het allemaal zo boeiend te vertellen dat iedereen aandachtig luisterde en keek. Hij zou ons nog een uurtje meenemen en we zouden het ons niet beklagen.

Maar dat vertel ik morgen!

 

12 gedachtes over “Stadhuis van Oudenaarde

 1. ik had gisteren een soortgelijk probleem in Kortrijk. Wou een foto maken van het prachtige raadshuis, maar Eandis was in de omgeving aan het werken en hun vrachtwagens stonden lekker in de lijn van de compositie geparkeerd.

  Die secretaire is prachtig, jammer dat er overbelichting op is. Toen ik begin januari in Londen was fotografeerde ik enkele prachtige secretaires in het V&A museum.

  • In zo’n musea is de verlichting van bepaalde stukken gewoon een ramp om nog een foto te maken. Er stond nog zo’n prachtige secretaire en ik heb niet eens geprobeerd om een foto te maken. Ook met een spot erop gericht.

 2. oudenaarde heeft zeker gezellige hoekjes en kantjes
  in het museum was ik nog niet geweest, k maak mij liever buiten moe haha
  maar nu zie ik het ook eens 🙂

  • De hele dag vielen we van de ene verrassing in de andere. In het museum waren ze daarenboven héél attent voor een minder mobiele man die mee was. Ze brachten hem met de lift naar de bovenste verdieping . De gids ging omgekeerd te werk omwille van die man. De gidsbeurt ging van boven naar beneden, dat was gemakkelijker voor die minder mobiele man die ze telkens begeleid hebben! Maar we hebben ook veel buiten gewandeld ,zelfs te voet van het station naar het centrum en omgekeerd.

 3. heel wat mooie gebouwen in het centrum van Oudenaarde Magda

  maar het stadhuis is terecht toch wel het meest bekende…

  het museum het ik zelf nog niet bezocht…

  die zaal met de wandtapijten is wel indrukwekkend

  ik kijk al uit naar het vervolg

  groeten

  • Het museum plakt gedeeltelijk aan het stadhuis. Die wandtapijten zijn prachtig en het zilverwerk waarvan een groot deel geschonken is door een echtpaar is gewoonweg subliem. Héél moeilijk foto’s maken in het museum zonder flash en in half duistere zalen. Maar ik ben er best tevreden mee. Ik heb ook nooit veel tijd .Het hele stadhuis hebben we niet bezocht : veel te lang gekeken naar al die rijkdom in het museum.

  • Moet je beslist eens doen en dan trek je er zoveel tijd voor uit als je zelf wil. Nu was het soms wel rennen voor mij om de groep niet uit het oog te verliezen. Ondertussen houden ze wel al een beetje rekening met de fotograaf. Tenslotte zijn de foto’s voor iedereen van de groep.

Geef een reactie