Wandeling en Zoektocht in Brugge 1

Elk jaar wordt er op provinciaal vlak een dag gehouden waarop alle bestuursleden van de verschillende organisaties voor senioren in de bloemetjes worden gezet. De ene afdeling houdt zich uitsluitend bezig met sport, de andere gaat meer de culturele toer op en nog andere clubs doen  beide.
Veertiendagen geleden was het zo’n dag. Dit jaar ging die door in Brugge. Ik ben deze keer meegegaan, verleden jaar ging die dag door in Kortrijk en het begon zo vroeg dat ik me nog liever een keertje omdraaide in bed( ik hoorde nadien dat het de hele dag enorm slecht weer was , pech voor hen natuurlijk want ik wenste hen dit zeker niet toe) .

De  voorzitters van de verschillende verenigingen vergaderden en de dames trokken er op uit. We mochten als bestuursleden die vergadering ook bijwonen maar we hadden er allemaal geen behoefte aan ;-). Onder begeleiding van enkele dames van de afdeling Brugge deden we in de voormiddag een wandeling in Brugge. Ik ken Brugge al redelijk goed maar onder begeleiding kom je nog altijd dingen te weten die je nog niet kende.
Het was die dag geen goed weer maar tijdens de wandeling in de voormiddag bleef het gelukkig droog. De wandeling startte in de Steenstraat richting het Stadhuis, Het Brugse Vrije en de H.Bloedkapel.
Daarna wandelden we door de Blinde Ezelstraat over de Vismarkt en het Huidevettersplein , langs de Dijver , over het Bonifaciusbruggetje  om dan via de Katelijnestraat en nog wat kleine straatjes terug in de Steenstraat te komen ter hoogte van de Sint Salvatorskerk.

Toen was het middag en kregen we een heerlijke hutspot voorgeschoteld. Na die wandeling in het killige Brugge deed dit wel deugd!

Het stadhuis van Brugge (klik)

Het stadhuis mochten we als vereniging gratis bezoeken en we kregen nog een extraatje omdat iemand van Brugge de Schepen die daar toevallig was kende ( vlak na ons bezoek moest hij een huwelijk afsluiten). Hij vertelde over het rijke Brugge van vroeger en  toonde ons de kamer waar oude kaarten van Brugge hingen en allerlei oudheidkundige voorwerpen uitgestald waren . We mochten even binnen in een  soort hall waar de kabinetten van Burgemeester en Schepenen zich bevonden achter majestueuze deuren. Er hing ook een schilderij van Napoleon toen hij heel even op de Burg heeft verbleven. Dit gedeelte was niet toegankelijk voor  het publiek. Wat een eer zeg!! 😉

In een klein museum kun je allerlei documenten , kaarten ,boeken over Brugge bewonderen.

 De prachtige raadszaal .Hieronder enkele detailfoto’s.

het Brugse Vrije

“In het Brugse Vrije was vroeger de rechtbank van Brugge ondergebracht. Nu heeft het Stadsarchief er zijn thuis gevonden en wordt het geschreven geheugen van Brugge er bewaard. Nadat je door de oude assisenzaal gelopen hebt, komt je in de Renaissancezaal. De blikvanger in deze voormalige schepenkamer is de monumentale pronkschouw in hout, marmer en albast. Deze 16de eeuwse schouw werd ontworpen door Lanceloot Blondeel en is een lust voor het oog.”

Je kunt er gerust bij gaan zitten om al die details te bekijken!

De Basiliek van het H Bloed en het Museum met het Reliekschrijn

“Dubbelkapel, met beneden de romaanse Sint-Basiliuskapel (1139-1149) en op de bovenverdieping de kapel waar de Relikwie van het Heilig Bloed bewaard en iedere vrijdag vereerd wordt. Laatstgenoemde kapel werd meermaals verbouwd. In het Museum van de Basiliek van het Heilig Bloed worden o.a. reliekschrijnen, kerkelijke gewaden en schilderijen tentoongesteld.”
Ik heb een foto gebruikt van Toerisme Brugge-Jan Dhondt om te illustreren hoe mooi de bovenkerk is .

12 gedachtes over “Wandeling en Zoektocht in Brugge 1

  1. wat een rijkdom, en jij mocht dat aanschouwen. Uniek!

    OT: er is misschien maar 1 scampietje in beeld gebracht, maar er staken er wel meer in mijn dieetmaaltijd, hoor.

  2. voor mij welbekende plaatsen, maar je foto’s en de informatie maken er een bijzonder logje van…Magda

    persoonlijk vind ik de raadzaal bijzonder mooi, maar de “basiliek” gaf me wel geen goed gevoel .. (ik heb er een “verering”bijgewoond )….

    prettig weekend gewenst

    • Dank je Willy. Het is altijd bijzonder moeilijk om foto’s te maken als je in een groep wandelt. Het moet allemaal nogal vlug gebeuren, al vinden ze het fijn dat ik foto’s wil maken ( en dan zend ik die op hun vraag naar iedereen door natuurlijk). Op twee plaatsen, het stadhuis en het Brugse Vrije, mag je wel foto’s maken zonder flash. Omdat het logje niet zozeer over het stadhuis gaat heb ik maar een paar foto’s geplaatst. Ik heb er nogal veel kunnen maken met en zonder de medewandelaars. Niet gemakkelijk met zoveel spots in sommige zaaltjes en mensen die er rondlopen. De schepen heeft ons plaats laten nemen vooraan en iemand van het stadspersoneel heeft dan een groepsfoto gemaakt. Mooi souvenir. In de Romaanse basiliek is het hopeloos om foto’s te maken: te druk en te duister en boven mocht je al helemaal geen foto’s maken. Ook niet in het Museum, maar met de hulp van de medewandelaars die het zicht van de bediende wat belemmerden, is het me toch gelukt ( foei! ) (zonder flash). Deze hierboven zijn nu niet de beste maar elk jaar gaat het reliekschrijn en die monstrans mee in de H.Bloedprocessie. Oei, er wordt wel “reclame” gemaakt voor die vrijdagse verering bij de ingang van de Bloedkapel. Wij waren er op een zaterdag.

Geef een reactie