een zondags wandelingetje 2

Het mooie weer afgelopen weekend zorgde er voor dat de kerselaar ineens in bloei staat. De eerste foto is van zaterdag en de tweede foto is van gisteren.
Het mooie weer is ook de reden dat ik gisteren nog maar eens in de tuin heb gewerkt. Er schoot geen tijd meer over om te bloggen…

Vandaag is het merkelijk frisser en niettegenstaande de voorspellingen dat de zon alsnog zou doorbreken  twijfel ik er een beetje aan. De nevel is tegen de middag nog niet helemaal weg en het voelt koud aan.

Maar zondag was  het prachtig weer en na onze wandeling in de voormiddag, hadden mijn vriendin en ik zin om na de middag  er nogmaals op uit te trekken. Eens kijken hoe de inham van het Zwin er nu uitziet . Er zijn grote werken in uitvoering om de geul van het Zwin breder en ook dieper landinwaarts uit te bouwen. Allemaal in de hoop dat de Zwinvlakte regelmatig onder water zou komen . De zilteminnende plantjes en broedende vogels zouden er ook gelukkig mee zijn. Ook om eventuele grote stormen wat op te vangen. Dat betwijfel ik toch wanneer je ziet hoeveel zand er telkens verdwenen is na een storm en hoe ver het water komt als het vloed is. Dus reden we richting Cadzand van waaruit je de Zwingeul goed kan overschouwen.
Bij een van mijn vroegere wandelingen in Cadzand nam ik foto’s van de werken, hier een blogpostje  om het verschil te tonen na de uitbaggering van de Zwingeul. Nu moet je niet meer proberen om de geul te dwarsen bij laag tij!! ( klik )

Om de duinen te beschermen, en te vermijden dat het zand wordt meegevoerd
het zeegat in werden er grote arduinblokken gelegd. Zicht richting binnenland

 Zicht richting zee. Een héél brede waterplas is het geworden.

 Waar vroeger bij hoog tij het water ook achter de duinenrij vloeide en de reden waarom een bruggetje was gebouwd zodat je verder naar het strand kon wandelen, komt er nu helemaal geen water meer .

De loop van het water heeft zich verlegd en er is nu een brede strook zand bijgekomen naast de duinenrij.

Foto tegenlicht: vanop dezelfde  plaats als hierboven maar nu naar links gericht. Een brede watervlakte met de duinen kant België.

Hier zie je goed hoe de duinen zijn aangevreten na een storm en tot waar het zeewater komt bij een gewoon hoogtij!

  Een nieuwe attractie op het strand?

  Het strandpaviljoen was reeds open en het terras zat vol, maar wij wilden nog een beetje verder

De langhorns waren present en kregen de nodige belangstelling van ouders met kinderen! Ook de vriendin had die ruige beesten nog nooit gezien.


Op de nog niet volledig afgewerkte parking stond het behoorlijk vol vnl belgische auto’s.
Eindelijk een parking niet zover van de zwinvlakte.

  We wandelden nog even door Cadzand en zagen dat het jachthaventje mooi was afgewerkt.
Maar de tijd ontbrak om op de havendam een wandeling te maken.
Dat zal voor een volgende keer zijn.

Zij moest haar trein halen . En met de trein is het altijd een beetje op avontuur gaan! Zij liet me weten dat de trein in niemandsland halt hield en dat de reizigers de mededeling kregen dat er een spoorloper was gesignaleerd! De spoorloper werd opgepakt maar de trein had wel vertraging en daar konden ze nu eens niks aan doen!

13 gedachtes over “een zondags wandelingetje 2

    • Zondag was het hier echt mooi weer. Misschien niet met zo’n felle zon maar geen wind en dat is aangenaam om langs het strand te wandelen. Die runderen zien er goed vetgemest uit. Kolossaal als je daar vlakbij staat !

  1. Ja ja.. oversteken is er niet meer bij nu.. wat een watermassa! Maar het water kan nu tenminste ergens heen waar het mág. Heel mooie serie foto’s!
    Groetjesss!

    • Ik stond toch even te kijken welke veranderingen er zijn na het uitbaggeren van de zwingeul en nu trekken ze de geul nog een flink stuk door landinwaarts. Daarvoor wordt een dijk afgebroken en een ferm stuk verder weer opgebouwd!! Ik zal nog wel eens teruggaan op ” inspectie” hahaha!

  2. heel wat veranderd Magda

    ik wist niet dat de zwingeul uitgebaggerd was, bij beter weer rijd ik wel eens die richting uit..

    en de jachthaven zal dan ook wel op mijn programma staan

    prettige dinsdag

    • Jammergenoeg hadden we geen tijd meer om te wandelen in Cadzand. We hadden nogal uitgebreid gewandeld in het Zwin zelf. En aanvankelijk was een bezoek aan Cadzand niet eens gepland.
      De geul is niet enkel uitgebaggerd maar de Internationale dijk is doorbroken en een heel eind landinwaarts zal er een nieuwe dijk komen. Huizen en de grote camping tegen aan Retranchement zijn verdwenen. De boeren hebben enorm geprotesteerd hiertegen. Ik ga er zelf nog eens naartoe want de tijd was te beperkt. (http://zwininverandering.eu/)

  3. Wat een prachtige uitstap. Ik ben nog nooit in Cadzand geweest, maar het lijkt me wel wat.
    ’t Was echt een bijzonder mooi weekend. Maar dat het strandpaviljoen nu al open was, da’s toch wel heel vroeg. Niet?

Geef een reactie