“Vrouwtjesdag “…

…zo noemden mijn huisgenoten de jaarlijkse bijeenkomst op de eerste zondag van maart van de afgestudeerden van het Koninklijk Lyceum uit Brugge.
Zoals elk jaar deden we dat opnieuw -ononderbroken sedert 58 jaar !!
Sedert een aantal jaar starten we deze  dag omstreeks 10.30 met een gegidste wandeling door de stad ( we hebben een echte stadsgids in ons midden ! ) om dan rond 13 uur te gaan eten in een restaurant. Het restaurant kent ons ondertussen al omdat we er al verschillende jaren na elkaar komen en… we mogen er zolang blijven doorkletsen als we willen en dat laatste is voor ons belangrijk 🙂 . Hoewel , sedert een flink aantal jaren gaan we met een zestal een paar keer per jaar op reis zodat het in feite niet meer een volledig eenmalig jaarlijks samenkomen is.

We zijn gestart met veertien , maar  vier van hen zijn nooit afgekomen en  na al die jaren zijn we nog met 9 . Jammer genoeg is twee jaar geleden één vriendin plots overleden en eentje kon dit jaar wegens gezondheidsproblemen niet af komen. Dus waren we zondag met 8.
De dag startte met regen en felle wind en een wandeling zat er niet in. We zouden een wandeling doen naar plaatsen waar Napoleon indertijd langskwam. Dit deden we dus door de weersomstandigheden niet maar geen nood we gingen het St Jansmuseum bezoeken. Iedereen was er al geweest maar met een gids in ons midden kregen we toch meer uitleg en randverhalen . De oude apotheek is ook een bezoek waard maar daar hadden we geen tijd meer voor (klik)

Dit museum is gevestigd in de oude ziekenzalen van het St Jans Hospitaal. Oude gebruiksvoorwerpen, oorkonden, huishoudboeken ,reglementen, de kledij van de zusters, schilderijen, transport voor zieken, een moderne Adam en Eve, het schrijn van de H. Ursula( klik).
Schilderijen die een voorbeeld waren voor andere schilders worden in een speciale geklimatiseerde glazen kooien bewaard. Die verlaten nooit het museum.

Het pronkstuk in dit museum is een triptiek van Hans Memling (klik).
Druk op klik om meer te weten te komen.

En na de wandeling hadden we allemaal honger . We werden echt  verwend door de restaurant uitbaters. Ik ken beiden al héél lang , mijn broer werkte indertijd als kok in de zaak van de ouders van de uitbaatster.  Als voorgerecht werd gekozen : garnaalkroketten (nog een recept van mijn broer-kok), gerookte zalm, mossel-vissoep. Hoofdgerecht : Rib eye,  Lotte, vis spies. Als dessert kregen we een wafel met ijs en slagroom.

Van het slecht weer met regen en wind hadden we die dag geen last  🙂

 

18 gedachtes over ““Vrouwtjesdag “…

 1. het waren niet de plaatsen waar Napoleon geweest was ,maar wel het leven en de veranderingen in Brugge ,die als gevolg van het feit dat we onder het Franse bewind terecht kwamen, plaats vonden.
  Napoleon is maar tweemaal heel kort in Brugge geweest en heeft er maar een paar dagen verbleven op het Burgplein

 2. War fijn toch dat de traditie jaar na jaar blijft verdergaan
  En zo lekker gegeten heel verzorgd allemaal

  • Ooit eens in Brugge dan moet je beslist eens gaan eten in de Koetse, Oude Burg 31 , 8000 Brugge.
   Iedereen in de familie weet dat de eerste zondag van maart ” vrouwtjes” dag is en dat ze niets moeten plannen voor die dag . Ik hoop dat we dit nog lang kunnen verderzetten!

  • hahaha, we zijn nog allemaal van de generatie “afgesproken is afgesproken”. 58 jaar geleden hebben we afgesproken om in de mate van het mogelijke elk jaar aanwezig te zijn op de reünie! Ieder van ons is al een keertje er niet geweest maar de reünie is altijd elk jaar doorgegaan. Bij 60 gaan we het in de krant laten zetten 🙂

  • We hopen het nog lang te mogen en kunnen doen !
   Ja het is niet gemakkelijk om in het St Jans Hospitaal foto’s te maken. Maar ik had wel de grote camera bij anders zou er niets van terechtgekomen zijn, vooral je mag geen flits gebruiken. Manueel instellen bij schemerlicht en zonder statief is niet zo gemakkelijk. Dank je wel voor het compliment.

 3. Fantastisch toch, dat jullie dit al zoveel jaren volhouden!
  Zelf heb ik geen contact meer met studiegenoten. Dankzij Facebook heb ik er enkele terug gevonden, maar we hebben nog nooit echt afgesproken.

  Wat een prachtige uitstap en het eten ziet er echt super lekker uit!

  • Het is ook enkel van het Koninklijk Lyceum dat we met elkaar contact houden. Van de Hoge School heb ik met niemand contact en dat vind ik echt jammer. Elk jaar doen we vóór we naar het restaurant gaan een thema wandeling. Ja je moet ervan profiteren als er een gids is in ons midden 🙂

 4. Wat super dat jullie al zo lang moeite doen om dat in stand te houden. Wij komen al 29 jaar ook nog samen met 3 andere koppels uit onze studententijd, best fijn!

  • Hoe ouder je wordt hoe meer je er naar uitkijkt om elkaar terug te zien. Je leeft mee met ieders leven en dat ging heus niet altijd over rozen voor elk van ons. Ik was er al eens niet bij omdat ik een korte tijd in Brussel gewoond heb en met kleine kinderen zat. Anderen waren er ook al eens niet bij maar elk jaar is de reünie door gegaan. Zij die vroeger klasmonitrice was nam het op zich van in den beginne om op een vaste datum samen te komen, ze stuurt elk jaar een uitnodiging, tekent op wie er aanwezig was en ook waar we gingen eten en wat we aten! Het is al een heel dagboek geworden. Ik zorg voor de foto’s en stuur die door naar ieder die aanwezig was. Ik heb al twee dikke albums !

 5. Gelukkig was er een plan B.. voor als het slecht weer was hè. Ook interessant, hoewel die wandeling ook wel goed klonk.
  Afgesloten met een zo te zien heerlijke maaltijd kon de dag niet meer stuk. 🙂
  Groetjesss!

  • Toen we wilden starten met de wandeling begon het plots te regenen en het was ook erg koud. De rest van de dag was het af en aan. We liepen er allemaal met een paraplu, best grappig maar het regende dat kleine stukje naar het museum zo erg dat ik niet eens een foto kon maken.De uitstap van de dag ervoor verliep dan wel veel beter al was het de hele dag grijs.
   We worden in dat restaurant echt verwend .Een paar vriendinnen die in Brugge wonen gaan er ook af en toe eten. Het was een heel gezellige dag.

Geef een reactie