Zandopspuitingen

De zee heeft bij stormweer  Dieter een heleboel zand meegesleurd . Op sommige plaatsen had je plots een diepte van een paar meter. Zoveel  was het strand afgekalfd! Gevaarlijke toestand voor de komende zomer. Daarom zijn er zandopspuitingen gestart en tegen het paasverlof moet het strand er weer mooi en effen bijliggen.

Het strand van Knokke-Heist wordt nu met  300.000 ton zand opgespoten. Dat is 50.000 ton meer dan in 2015. Na de doortocht van storm Dieter werd duidelijk dat langs de Belgische kust 1 miljoen kubieke meter zand verdwenen was, en een pak daarvan kwam uit Knokke-Heist.

De toevoer van zand verloopt via een zandzuiger op zee nl de Humboldt van Jan de Nul. Via een drijvende persleiding  wordt het opgespoten op het strand. Een zevental bulldozers nivelleren vervolgens de opgespoten zandhopen. Er wordt enkel opgespoten bij hoog water zo hebben de bulldozers de tijd om het strand te nivelleren.

Een sleepboot houdt de  persleiding op zijn plaats. Want zoals je op de twee foto’s merkt is er aan de ene kant felle golfslag terwijl er  aan de andere kant een glad zeeoppervlak is.

De zandopspuitingen in Knokke gaan vanaf het Rubensplein tot in het Zoute. In Duinbergen wordt het opgespoten zand ter hoogte van het Rubensplein met dumpers getransporteerd naar de Wandelaar tot aan het watersportcentrum Anemos. ( bron oa Gemeentebestuur)

alexander  zand1  zand

zand4

zand3

zand2

zand5

zand9

zand6

zand7

zand8

Tijd om terug te keren naar de auto wanneer we niet op de bon willen gezet worden!!
De parkeerwachter was ijverig aan het schrijven èn fotograferen. Er valt niets te betwisten !

 

19 gedachtes over “Zandopspuitingen

 1. Fijn dat Knokke binnenkort weer een mooi strand zal hebben. We waren echt geschrokken toen we tijdens een uitstapje half januari de ravage zagen die de storm had aangericht. Mijn man verdween volledig achter die muur van zand!

  • Teveel lof hoor Willy! Ik lees erover en er zijn bronnen genoeg! Een alternatief is er momenteel niet. Het is een beetje dweilen met de kraan open. Ik heb de afkalving van het zand gezien en het was ongelooflijk hoe het zand aangevreten was. Een niveauverschil van een paar meter zelfs op bepaalde plaatsen. Deze storm was niet eens zo erg als de vroegere Sinterklaas storm , toen waren de duinen richting ‘t Zwin zwaar gehavend , maar daar hebben ze heel vlug met bulldozers zand tegen geduwd. Een week later merkte een gewone toerist er praktisch niets meer van.

  • Niet te geloven dat er op zo’n korte tijd zoveel zand de zee ingetrokken wordt. Die namiddag was er een paar uren zon wel met een strakke wind ,en daar hebben kleinzoon en ik van genoten. En die werken zijn toch ook spectaculair om zien.

 2. Je hebt er mooie foto’s van genomen
  Een hele klus voordat het strand weer is zoals vroeger
  Was je nog op tijd bij je auto

  Mijn reactie van carnaval is weer bij de spam beland dus nu ga ik het nog eens proberen zonder mijn blogadres erbij te zetten

  • Ja ik was nog op tijd. Het is niet leuk als je betaald hebt en te laat terug aan de auto komt hé!
   Er wordt stevig doorgewerkt en er is ook veel materieel aanwezig. Met Pasen zal het zeker klaar zijn. Hopen maar dat er weer geen Dieter storm langskomt! Stel je voor ,al dat werk voor niets !

   Ja ik had er niet opgelet maar je zit regelmatig bij de spamberichten. Deze keer niet .

 3. De zee doet dat in een oogwenk en de mens heeft dan tot de paasvakantie nodig om de boel weer in orde te krijgen hè! 🙂
  Interessante fotoreeks!
  Groetjesss!

  • Eigenlijk wel bangelijk met de storm van 1953 in het achterhoofd. Behalve die zandopspuitingen waardoor het niveau van het zand heel wat is verhoogd, vraag ik me af wat er zou gebeuren moest er echt eens een 100 jarige of 1000 jarige of hoe ze een felle storm ook willen noemen!

Geef een reactie