Zwin Natuurpark

Zondag was ik met een vriendin naar het Zwin Natuurpark. Zelf ben ik er al een paar keer naar toe geweest en in een vroeger uitgebreider dubbel logje( september  2016)heb ik aangeraden om nog even te wachten om het Zwin te bezoeken.  Er was zoveel ingegrepen in de natuur dat het beter leek om even te wachten tot alles weer wat gegroeid was. Het is nu ook nog niet het ideale moment want het park staat op zijn winters. Weinig jong groen, alleen een massa sneeuwklokjes  die tussen de bomen groeien.
Er is merkbaar verder gewerkt aan de uitbouw. De komende zomer kunnen de kinderen spelen op een omheind speeleiland terwijl de ouders iets verder op een terras kunnen zitten.
De ooievaarsnesten zijn op verschillende plaatsen op hoge boomstammen geplaatst en we zagen  ook ooievaars op hun nest zitten. Te veraf om er een foto van te nemen . En toen we bij die bewuste bomen kwamen was de vogel gaan vliegen! In ieder geval de ooievaars zijn teruggekeerd naar hun vroegere habitat.
Vrijwilligers van Natuurpunt wachten tijdens het weekend bezoekers op in de verschillende kijkhutten waar je oa.naar het over en weer vliegen van kleine vogels kan kijken die uit verschillende kokers graan komen pikken en daarbij krijg je de nodige uitleg . Ook in een kijkhut met zicht op de Zwinvlakte zelf is een gids aanwezig. Mijn vriendin die zelf lid is van een natuurvereniging kon gerichte vragen stellen wat een erg leuke conversatie teweeg bracht.

zwin

Een groot bord waarop de aankomst van bepaalde vogels vermeld werd en ook wanneer ze terug vertrokken. Met een paspoortje dat je zelf moet activeren kom je overal veel te weten  over de trekvogels die in het Zwin komen en gaan.zwin1Je kon ook met je paspoortje de wiekslag van een vogel proberen na te doen. Ik zeg wel proberen na te doen. Helemaal niet gemakkelijk. 🙂

zwin2

Vriendin probeerde het eveneens !  We liepen vervolgens de donkere zaal door waar je alles kon zien en lezen over de vogels.

zwin4

Eenmaal buiten word je verwelkomd door Graaf Léon Lippens de oorspronkelijke bezieler van het Zwin. Mijn vriendin leek op audiëntie maar ze was aan het zoeken om een mooie foto van het borstbeeld van wijlen onze oud burgemeester te maken.

zwin3 Deze waterplassen in het duingebied waren vorig jaar pas aangelegd en lijken al aardig volgelopen. zwin5 Het speeleiland met links (bovenste foto) nog een stukje van het buitenterras. Het zwarte gebouw bestaat uit de inkomsthall, seminarieruimtes, winkel ,cafétaria en restaurant…
Wij wandelden op een grindweg , over houten bruggetjes over het water,  op bosweggetjes door het bosgedeelte, het hele park rond.

zwin7 zwin8 zwin9 Tot we aan de kijkhut kwamen waar je over de Zwinvlakte kon kijken. Met verrekijkers kon je speuren naar vogels. De waterstand in de Zwinvlakte was erg laag. De gids vertelde dat het tweemaal in de maand hoog tij was in de Zwinvlakte.

zwin10

Op onderstaande kaart  heb ik een witte lijn getrokken. Alles boven de witte lijn is de huidige Zwingeul. Nu zijn er al enige tijd werken bezig om de Zwingeul uit te breiden met hetgeen je rechts van de witte lijn ziet. De werken vorderen traag ( als je de gids mag geloven). Het is ook een gigantische ingreep in de natuur . De bedoeling is ook om het achterliggende land te beveiligen tegen een grote storm!!zwin12 De knotwilgen die zo eigen zijn aan de streek zijn behouden gebleven  en overal in het Zwin tref je van die moderne nestkastjes aan. Wij vroegen al lachend aan de gids of het  nestkastjes of   camera’s zijn . Hij gaf een dubbel antwoord: de omgeving is wel beveiligd!!

zwin13

En toen wandelden we terug naar het zwarte gebouw  onderweg nog eens kijkend naar de hoge bomen met nesten op. Maar geen ooievaars meer te bespeuren.

zwin11

Wij hadden er toch een wandeling opzitten van 2 1/2 uur het gesprek met de gidsen erbij gerekend. Het was zo druk in de cafetaria want het sluitingsuur naderde en iedereen wilde nog vlug iets drinken. Wij zagen het niet zitten om  aan te schuiven( zelfbediening) en reden naar huis waar we op ons gemak een kopje koffie/thee dronken en een wafel uit mijn diepvries aten.

kopje-koffie

22 gedachtes over “Zwin Natuurpark

  • Je kunt het niet meer vergelijken met vroeger . Toen waren er kooien met vogels in , nu is dat allemaal weg.
   De aandacht wordt vooral besteed aan het unieke van het Zwin: slikken en schorren en de vegetatie . Binnenin is een grote zaal waar je alles kunt vernemen van de vogels die hier komen en gaan .Mooi en leerrijk.

 1. Zodra de bomen en de struiken hun pril gebladerte aan de wereld tonen, mogen ze me daar verwachten, waarna ik me bij moeder Siska op een wafel zal trakteren. Bestaat dat etablissement eigenlijk nog?

  • Moeder Siska in de Oosthoek bestaat niet meer evenmin Gustave Siska. De enige Siska die nog open is, is Marie Siska ( een van haar nazaten) gelegen in de Zoutelaan 177 . Daar kan je nog de hartjeswafels eten. Heel druk bezocht en zeker op mooie dagen dan staat de hele omgeving vol met geparkeerde auto! Je bent niet in Knokke geweest als je niet een wafel hebt gegeten bij Marie Siska.

  • Merel in september heb ik al twee logjes over het Zwin gemaakt en daar kun je zien hoe groen alles was. Nu is het nog in een winters kleedje en is er weinig kleur ( behalve de sneeuwklokjes in het bosgedeelte). Beter nog een paar maanden wachten tot het mooi weer is. Maar niets weerhoud je natuurlijk om nu te gaan !!

  • Je ziet dat ze er werk blijven van maken en nu moet het nog groeien natuurlijk! De ingangsprijs van 12 euro voor volwassen en iets minder voor kinderen plus 5 euro voor de parking( onbeperkt in uren) zal voor veel mensen toch wat prijzig zijn!

   • Oehh.. dat is echt wel aan de prijs ja! Maar ja.. het zal wel duur geweest zijn om de boel zo mooi op te knappen hè! En er is veel te zien.. maar toch.. als je toch met een heel gezinnetje erheen zou gaan, is het een aardig bedragje bij elkaar..! Ik vraag me af of ze zich daarmee niet in de vingers gaan snijden.

   • Willy je moet slim zijn. Je stelt je wagen op deze parking. Neemt de fietsen van het bagagerek. Doe een uitgebreide fietstoer en/of wandeling in Knokke en omgeving en kom ‘s avonds terug de auto ophalen. Dan heb je maar 5 euro betaald !! Voor die prijs kan je nergens in Knokke-Heist je auto een hele dag kwijt!!! Velen parkeren tegenwoordig reeds hun auto in Westkapelle nadat ze eerst de medereizigers in Knokke hebben afgezet en dan rijdt de chauffeur met de fiets terug naar Knokke!!!

 2. Wat een mooie reportage!
  Heel lang geleden dat ik er nog eens kwam.
  Wist zelfs niet eens dat de Polle geen burgemeester meer was. Maar bon, hij zal ook niet meer van de jongsten zijn intussen.

 3. Ziet er toch al wel heel leuk uit allemaal hoor.. er is echt werk van gemaakt.
  Maarre.. ‘meiklokjes’ magda..??? dáár is het toch echt nog te vroeg voor hè haha!
  Groetjesss!

Geef een reactie