Poezen

 

20170209_192431

Het is al een tijdje geleden dat ik het nog over Vlekje had. Ons dametje wordt in het voorjaar 18 jaar! Ze is wel een beetje stram in één achterpootje en als ze in haar mand of in de zetel ligt strekt ze dat pootje steeds uit. Wanneer ik merk dat ze bij het lopen erge last heeft, mag ik haar een pijnstiller geven. De  dierenarts  heeft een soort pasta meegegeven die ik in haar eten moet doen.

Tijdens de wintermaanden is ze met geen stokken buiten te krijgen zodat ze ook weinig beweging heeft wat haar stramheid ook geen deugd doet. De laatste weken staat ze af en toe aan de achterdeur en hypnotiseert mij tot ik die deur opendoe. Dan loopt ze even buiten. Vlekje is gewoon dat die deur altijd openstaat buiten de wintermaanden . Maar nu is het daarvoor toch te koud . Zodra ze ziet dat ik de deur tegenaan laat staan is ze al terug. Zelf krijgt ze de deur niet meer open, dus speel ik dan maar voor portier.
Deze namiddag heb ik even de plantenborder  aan het pad naar de voordeur wat opgeruimd. Uit de wind en in de zon! Dan komt Vlekje ook naar buiten en zit ze op de mat aan de voordeur rond te kijken. Maar ik naar binnen , is ook zij naar binnen .

Onlangs was er een probleem met haar stoelgang. Wellicht ook voortvloeiend uit het feit dat ze te weinig beweegt. Ze eet veel en drinkt veel, dan is het toch normaal dat er ook stoelgang moet zijn. De dierenarts heeft een laxeermiddel meegegeven. Ze blaakt van gezondheid zegt hij , alleen is ze veel te dik. Maar op haar leeftijd begin ik er niet aan om haar op dieet te zetten.

vlekje
Zie ze genieten in haar mandje op de vensterbank!

flappie1

Ik heb ook nog verteld dat ik een buitenpoes heb. Een paar jaar terug kwam die hier in de tuin , helemaal verwaarloosd en graatmager. In het voorjaar verloor ze aan weerszijden van haar lijf haar totale vacht . Ze liep dan een tijdje rond  met twee lappen want de huid kwam maar langzaam helemaal los . Onder die lappen zag je kort haar dat terug groeide. Een buurvrouw kreeg het voor mekaar om die lappen af te knippen. Tegen de zomer had die poes opnieuw een mooie vacht met halflang haar. Het volgende jaar was het weer van hetzelfde. Ik kon Flappie, want door die flappen kreeg ze de naam flappie, ook eens  bevrijden van die twee stukken huid aan weerszijden. Elke dag wat aaien en ondertussen een stukje afknippen. Dat ging niet zo gemakkelijk want het was precies leer waar je in knipte.

Het is een poes die negen op tien keer achtergelaten werd, want ze is niet echt wild maar eerder schuw. Ze blijft altijd in de buurt en heeft voor de eerste winter het aangedurfd om in het tuinhuis in een mand met een dekentje te slapen . Zelfs bij die koude dagen die we kenden  kroop ze in haar mandje. Ze laat zich aaien als je haar voorzichtig nadert en ik borstel haar regelmatig en ik hoop dat ze dit jaar niet weer haar vacht verliest. Wanneer de achterdeur openstaat komt ze in de keuken tegen je benen wrijven. Bij een bruuske beweging is ze terug naar buiten. Ik ben benieuwd of ik ze ooit zo tam kan krijgen dat ze binnen komt en blijft.

14 gedachtes over “Poezen

 1. mooie leeftijd heeft Vlekje al, en ze ziet er prachtig uit
  de andere ziet er heel schuw uit maar gelukkig dat ze in het tuinhuis durft want met die koude dagen geweest

  • Ik hoop dat Flappie toch nog tammer wordt. Ze blijft nu al rond het huis hangen en heeft ook een vaste slaapplaats. Deze zomer staat de achterdeur weer open en misschien komt ze dan ook gemakkelijker binnen. Ik mag haar al regelmatig borstelen en met dat lange haar geniet ze ervan.

 2. Wat ontroerend mooi! Ik smelt als ik die eerste foto van Vlekje zie, Maar wat is nu te dik? Ze ziet er echt uit als een rustig dametje, die het heel erg naar haar zin heeft, en Flappie eveneens zo fotogeniek.En een heel mooi vacht heeft hij ook, dank zij jullie zorgen.
  Dat is nu wel een heel speciaal logje Magda, en vooral je biedt hem de kans om een mooie oude dag door te brengen bij je thuis. Als dat geen dierenliefde is !

  • Ja Vlekje is altijd al een rustige poes geweest. Geen enkele nacht heeft ze buitengeslapen en ik geloof niet dat ze al ooit de straat heeft overgestoken. Het enige wat ze deed was over en weer door de haag naar buurtje gaan ( haar vroeger baasje) en terug bij ons. Maar dat heeft niet lang geduurd en ze ging nooit meer terug gaan kijken. Nu woont buurtje er niet meer. Een jong gezin komt binnenkort daar wonen.
   Ja en FLappie is werkelijk met zijn gat in de boter gevallen als je die nu ziet. Zo’n mooie poes en indertijd een verwaarloosd en mishandeld scharminkel.

 3. 18! meestal worden ze juist mager als ze ouder worden hè! ze ziet er geweldig goed uit voor zo’n dame op leeftijd hoor!
  De engelenkat (die flappen lijken op een soort van vleugeltjes hè hehe) ziet er ook beter uit dan eerst. Ze heeft het duidelijk goed.. maar als ze niet binnen wil, dan maar niet hè.. katten zijn eigenzinnig, ze doen alleen waar ze zelf zin in hebben. 🙂
  Groetjesss!

  • Ik hoop dat die flappen we blijven nu ze regelmatig eten en drinken krijgt en daarenboven ook regelmatig geborsteld wordt. Dat was echt geen zicht. Als ze geen zin heeft om binnen te komen dan moet ze het inderdaad maar zelf weten. Ik ben al blij dat ze met de vrieskou in het tuinhuis ging slapen. Dan heeft ze eindelijk toch een vast plekje.
   Vlekje is veel te dik maar ja ik laat ze maar eten. Ik denk dan een kat eet als ze daar zin in heeft en ik zie het niet graag dat ze demonstratief voor haar lege etensbak zit tot ze eten krijgt. Zet die dan maar eens op dieet, ze zou nogal lastig zijn hahaha!

 4. Wow de ene poes al 18 jaar.Het ziet heel goed uit. Wat heb jij mooie poezen. De ene buitenpoes was toen graatmager. Gelukkig word verzorgd. Wat erg dat buitenpoes is. Hopelijk word tam deze poes. Verder ziet goed uit. Arme poes. Mooie foto’s van deze poezen.

  • De buitenpoes is een heel mooie poes geworden. Maar schuw blijft ze, al laat ze zich door mij aaien en mag ik haar lange haren ook borstelen. Dat heeft ze heel graag. Maar echt binnenshuis komen doet ze niet ,h oogstens in de keuken als de buitendeur blijft openstaan!

  • Uiterlijk misschien niet maar ze heeft wel last van reuma en daar krijgt ze pijnstillers voor en heel veel buiten loopt ze ook niet meer. Ze is al altijd rond het huis gebleven. Maar nu komt ze buiten bij mooi weer en als ik ook in de tuin ben. Dan ligt ze wel ergens in mijn buurt.

  • Het is ongelooflijk hoe ze me verstaanbaar maakt wat ze wil! Eigenlijk wel gemakkelijk. Ze drinkt graag telkens vers water als ze gegeten heeft. Ze gaat dan demonstratief voor haar waterbak zitten en kijkt alsmaar om of ik het zie. Als je er op begint te letten is het ongelooflijk hoe slim ze is.

  • Het zijn lieve dieren elk op hun eigen manier en ze vallen me nooit in de rede als ik tegen hen babbel, 🙂
   Bij Vlekje weet ik precies wat ze me wil duidelijk maken. Ze heeft zo haar typische houdingen en plaatsjes om iets te laten verstaan. In haar mandje in de keuken wil zeggen “komt er eten op mijn bord” Of op het tapijtje ook in de keuken ” krijg ik nu een schelletje vlees of een stukje kaas uit de frigo”

Geef een reactie