Een winterprik!

De hele week al koud en ongezellig. Het was vanmorgen -5° om 8.30 uur. En weeral die nevelige lucht . Ik hoopte dat het wat zou opklaren in de loop van de dag , maar dat deed het niet. Ik had helemaal geen zin om de deur uit te gaan en boodschappen doen was ook niet echt noodzakelijk. Voorraad genoeg in huis.
Tijdens de wintermaanden alle dagen een wandelingetje  maken om verse lucht in te ademen, raden ze aan. Verse koude lucht ja , maar of die lucht zo gezond is zoals nu bij nevelig weer ! Het ruikt naar mazout en verbrand hout… Daarenboven loopt de griep rond en ik ben al zo blij dat ik tot nu toe gespaard ben gebleven van allerlei winterkwaaltjes. Andere jaren lag ik altijd in de lappenmand in december /januari. Ik wil het deze keer zo houden. Dus liever geen drukke plaatsen opzoeken en niet gaan wandelen bij nevelig weer.

Maar niet getreurd het mooie weer zal er wel komen ! Binnenshuis is er altijd wel iets te doen. Zo heb ik een kleerkast opgeruimd -waar reservekleren liggen als de kleinkinderen op bezoek komen – op wat pyjama’s, sokken en zwembroeken na. Allemaal te klein geworden, ik kan ze beter weggeven aan mensen die het wel nog kunnen gebruiken. Als ze nu komen hebben ze reservekleren mee. Je trekt ze niets meer aan wat ze zelf niet graag zien  😉

20170210_190232
De poetsman heeft donderdag de twee frietpotten onder handen genomen . Een werkje waar ik enorm tegenop zie. Na het bakken van oliebollen moest ik het vet wel vernieuwen. De twee potten blinken van binnen en van buiten en ik kreeg er nog een tip bij komende van zijn moeder nl een diepvrieszakje over het bedieningspaneel trekken zodat die minder vlug vettig wordt! Ik heb ‘s avonds voor mezelf een portie frieten gebakken in nieuw vet en in een blinkende frietpot!!

Zelf boende ik die dag eens extra wat meubels. Die kunnen dat verdragen met de verwarming die nu op volle toeren draait en alles laat uitdrogen. Ik liep ook rond  met een vochtige doek( ik heb daar ooit eens een log over gemaakt, welke hekel ik heb aan afstoffen. Daar kun je je eindeloos mee bezighouden…) (klik)

20170209_191917

Maar wat ik het meest heb gedaan is verstelwerk. Dat wordt zo gemakkelijk uitgesteld . Als een van de kinderen iets te herstellen heeft begin ik er meteen aan  en neem ik alles mee wat hier ook nog te wachten ligt . Eenmaal alles gedaan, was ik tevreden over mezelf. Daar kruipt ongemerkt veel tijd in, ik deed er toch een paar namiddagen over. Daarna had ik geen zin meer om te bloggen.

20170209_192240

En om het leuker te maken heb ik een paar keer poffertjes gebakken. Niet de klassieke bolletjes maar gewoon een klein beetje deeg in de pan waar ik pannenkoeken inbak . Het uitzicht is anders maar het is even lekker.
Zo ging ik met een pakje poffertjes op de koffie bij een lieve tante die hier een paar honderd meter verder woont. “Niks meebrengen ” zegt ze altijd als ik opbel of het haar past. Maar ze zegt nooit neen als we dan samen een kopje koffie drinken, :-). Ze is vooraan de negentig en nog  flink voor haar leeftijd.

img_1024

En om deze week te eindigen heb ik super goed nieuws gekregen. Cédric is in alle vakken  met onderscheiding geslaagd in zijn examens van het 1e semester aan de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen. Dat mag toch wel even vermeld worden . Oma is trots!!!

gefeliciteerd

 

 

17 gedachtes over “Een winterprik!

 1. Dank je voor de gelukwensen aan mijn kleinzoon.
  Het is nog eens zo lekker om frieten, te maken in zo’n mooie frietpot gevuld met verse olie!!

  Een pakje poffertjes meel kun je kopen in de AVEVE, je moet er enkel nog een paar ingrediënten aan toe voegen.
  Je kunt het beslag ook zelf maken met tarwebloem en gist. Ik geef je hier een link waar het recept vermeld is: http://www.brendakookt.nl/2013/05/18/poffertjes/ . Alvast succes !

 2. Proficiat voor je kleinzoon.
  Mijn friteuse staat ook te wachten om schoon te maken… ik haat het… misschien ook de poetsvrouw laten doen….
  Poffertjes heb ik nog nooit gemaakt. Is dat met gewoon pannekoekenbeslag ?

 3. Die poffertjes — nu ja, zeg maar poffers — zien er verrukkelijk uit, vooral als ik daar een lik roomboter en bruine suiker bij fantaseer.

  Het zal iedereen duidelijk zijn van wie Cédric zijn schrandere hersens meegekregen heeft. Zijn schitterende resultaat is gewis een pluim waard.

  • Ja ik zag het groots met die poffers; Maar ik heb geen zo’n speciale pan en dus maakte ik van de nood een deugd en gebruikte de speciale pannenkoekenpan! De boter heb ik er niet opgedaan maar wel bloemsuiker en ahornsiroop. En dan oprollen en uit het vuistje. Mond vol stroop en vingers eveneens . Héérlijk om zo te smoefelen, 🙂

   Oei dat is te veel lof hoor! Het is tenslotte Cédric die zich zo inzet voor zijn studies.

 4. Je hebt de tijd met dat miezerig wer goed gevuld.
  Ik heb vandaag ook mijn frietketel ververst. Dat is een handige tip met dat vrieszakje. Ga ik ook proberen.
  Echt gezond weer is het nu niet. De weerman zei dat er veel fijn stof in de lucht hangt en in de krant stond er geen hout te stoken en niet met de wagen rijden als het niet nodig is.
  Groetjes.

  • Een goeie poetsman heb ik hé! Die komt af en toe met praktische tips. Ik heb ondertussen al frieten klaargemaakt (lekker in vers frietvet !) en het is echt een goeie tip. Ik was al bang dat het zakje zou smelten maar de hitte komt niet zover!
   Neen gezond weer is het zeker niet. En gezien er weinig wind is blijft al het stof hangen. Ik ben voorzichtig met zo’n weer. Ik heb geen zin in een sinusontsteking waar ik zo teer aan ben. Het is me al gelukt om niet ziek te worden tot nu toe. Dus voorzichtig blijven maar.

 5. Elke keer als de friteuse écht schoongemaakt moest worden, gooide ik ‘m weg en kocht een nieuwe.. over vervelende klusjes gesproken, ik ging dat écht niet doen! Ondertussen hebben we een airfryer.. véél makkelijker schoon te maken!
  Ik schreef het ooit bij omamoetje ook al: elke oma zou supertrots op haar kleinkind(-eren) moeten zijn, wát die ook presteren of niet presteren.. zolang ze hun best maar doen is het goed.
  Groetjess!

  • Ja dat is ook een oplossing als je frietpot erg vuil is geworden! Weggooien ! Dat vind ik wel jammer, want met Solarine gaat het schoonmaken echt wel vlotjes. Alleen vind ik het een prutswerk en een heel gedoe. Leve de poetshulp die heeft er echt twee nieuwe van gemaakt!
   Trots ben ik op alle kleinkinderen ook op hen die een moeilijk parcours aflegden om aan een diploma te geraken. Maar bij Cédric is het resultaat zo goed dat we het allemaal eigenlijk niet verwacht hebben bij de eerste examens aan de Unief.

 6. Wat een goeie tip, dat diepvrieszakje. Ga ik ook een keer proberen 😉
  Al moet ik toegeven, dat ik de friteuse niet meer gebruik sinds ik een Airfryer in huis heb.
  Even lekker, veel minder vet.. dus gezonder én helemaal geen afwas. Je stopt het zo de vaatwasser in 🙂

  Gefeliciteerd aan Cédric ! Terecht, dat je een trotse oma bent!

  • Het is de hele dag koud gebleven .Vlug een voorraad eten ingeslagen dan moet ik niet meer buiten als het koud blijft ,en kan ik bij het voorspelde zachte weer van volgende week aan andere dingen denken dan boodschappen doen. Ja het mesje snijdt aan twee kanten, 🙂

Geef een reactie