Torentjes

 

 

Ik dacht terug aan een belofte om eens te tonen hoeveel huizen en appartementsgebouwen er tegenwoordig een torentje hebben.  Dikwijls gewoon als versiering of soms als balkon. Het schoot me ook te binnen dat ik al bijna 40 jaar kijk op een klokkentorentje bij onze overbuur. Soms zie je die op één van mijn genomen foto’s zoals hier bij de herfstkleuren  van de esdoorn. Dit klokkentorentje werd vroeger héél veel gebruikt door de buurman om zijn bv. kinderen naar huis te roepen als ze in de wijk aan het spelen waren. Wij kenden op den duur het ritme van hun leven door het klepperende klokje.: Opstaan, schoolgaan, spelen, eten ,slapengaan…. Nu maakt het géén geluid meer.

20161026_090937

torentjes1 torentjes2torentje1

Al deze torentjes zie je bij recente gebouwen in de vier deelgemeenten .

torentje

Bij dit torentje vraag ik me af of er soms geen lift in zit.

torentje2

Deze toren hoort bij het Sociaal Huis ( OCMW)
en is goed te zien tot ver in de omtrek.
Het adres: Kraaiennest plein ! Heel toepasselijk !!

20 gedachtes over “Torentjes

 1. Mijn man en ik waren /zijn verdraagzame mensen maar het liep soms de spuigaten uit. Mijn man wilde het touw in dit klokkentorentje kapot schieten. Het is natuurlijk niet leuk als je ‘s morgens vroeg gewekt wordt door het doordringend geluid van een klok als je tot ‘s nachts hebt moeten werken. Ik denk dat zijn kinderen het hem verteld hebben ( speelden veel met onze kinderen bij ons in de tuin ,nooit bij hen!!) , want het verminderde en het was ook niet meer zo uitbundig.
  Ik wil niet meer bij de oudste zoon logeren omwille van die kerkklokken. Ze wonen ook toevallig dicht bij de kerk. Om 7 uur beginnen ze een concert te geven van minstens 10 minuten ! Het zou ondertussen al verminderd zijn met dat bimbambeieren! Wie wil er nu in het weekend om 7 uur zijn bed uit als je toch niet naar de mis gaat.

 2. Je zult maar een buurman hebben die te pas en te onpas met zo’n klokje klepelt. Ik zou daar hoorndol van worden en alles in het werk stellen om dat ding te saboteren. Ik erger me zelfs aan kerkklokken en als we nog even zo doorgaan, kruipt er binnenkort misschien in ieder dorp een muezzin op een minaret, om voor dag en dauw aan het zingen te slaan. Spaar me!

 3. Het enige torentje dat ik hier in de buurt zo uit m’n hoofd weet is het kleine vierkantje op het buurthuis.. én de kerktorens natuurlijk.. maar die tellen niet mee hè. Het is hier niet zo torenachtig.. het is dan ook allemaal arbeidersbuurt hier.. en wat heb je aan zo’n torentje? :-))) Maar wél een leuke fotoverzameling zo.
  Maar niks te zien aan je voeten?? tuurlijk welll !! 🙂
  Groetjesss!

  • Deze torentjes staan heus niet in het Zoute maar in het dorp van Knokke, Heist, Westkapelle. Plots zag je die torentjes en balkonnetjes verschijnen. Het was een echte rage en ook veel balkonnetjes met houten spijlen . Nu komt er een nieuwe rage op gang: huizen als legoblokken, echt toe rechtaan. Zodra het weer wat zachter is neem ik de fiets en ga ik eens rondkijken. Er staat in elk geval al eentje vlakbij mijn woning. Bij de verbouwing werd het dak helemaal afgebroken en werd er op één dag een houten geraamte op de gelijkvloerse verdieping gezet . Hoe verder de afwerking er is hoe massiever dit huis is geworden.
   Naar de grond kijken , ja het hangt ervan af waar je aan het wandelen bent hé!!Maar letterlijk naar je voeten kijken is niet zo interessant.

 4. Inderdaad de kinderen waren er helemaal niet blij mee. Zeg nu zelf met klokkengelui uit je bed moeten en ‘s avonds naar je bed. Ik zie niet in waarom dat met een klok moet gebeuren waardoor iedereen in de straat het kon horen . De kinderen waren dan toch binnenshuis! Maar ja het is en blijft een rare snuiter, die buurman. Het klokkentorentje zelf heb ik ook altijd zo romantisch gevonden.

 5. Hey wat tof om zo een fotoreportage te maken van die torentjes, ik vind de toren van je buur wel de mooiste, zo romantisch,misschien waren de kindjes er niet zo blij mee, maar het is toch heel mooi.

 6. Kijk eens mooie torren om te zien. Leuk dat je verschillende ziet. DE ene foto met toren erin hebben volgens mij daar geen lift in. Kan niet in ronden toren. Meestal is het vierkant. Ik heb je foto’s genoten om te zien. Sommige woningen zijn prachtig om te wonen. Fijne dag.

  • Ja er zijn veel van die torentjes. En als je er begint op te letten ,zie je er bij veel nieuwe gebouwen. Jammer voor de bewoners dat er in een ronde oren geen lift kan zijn. Als ik nog speciale torentjes zie ga ik die ook eens fotograferen, maar dan mag het wel eens mooier weer zijn. Er hangt hier nevel en het is koud. Bijlange nog geen lenteweer!!

  • Bedoel je in de omgeving van het sociaal huis? Inderdaad daar zijn het allemaal straatnamen die verwijzen naar de scheepvaart. Ik was er al een tijdje niet langs gereden. Er is ontzettend veel bijgebouwd en ze zijn nog aan het bouwen. Het wordt een dorp op zich en mooi om zien met al die verschillende huizen en nu appartementsgebouwen.

 7. Zo’n torentjes hebben toch wel iets, hé.
  Doet me altijd aan sprookjes denken 🙂

  Wel goed gezien van je buurman om zo via z’n torentje zijn kinderen te roepen. Ik moest indertijd altijd op zoek naar die van mij 😉

  • Dat klokkentorentje was vroeger een ergernis van jewelste. Die man tiranniseerde zijn kinderen van de ochtend tot de avond met dat klokje. Het klokje ging als ze moesten opstaan, nog een keer als ze moesten, klaar staan om naar school gebracht te worden. Lukraak ging het klokje als ze buiten speelden ( oa.met mijn kinderen) en dan liepen ze op een drafje naar huis. Meestal kregen ze dan iets om te eten en mochten dan verder spelen. Zelfs als ze moesten gaan slapen trok hij aan dat klokkentouw dat in zijn hall hing! De kinderen vertelden het zelf!! Ik kan een boek over schrijven over de bewoners.
   Toen die toren werd gebouwd van het sociaal huis ,was er heel veel negatieve kritiek op. Nu is iedereen het gewoon en ondertussen is er in de onmiddellijke omgeving een heel nieuwe wijk ontstaan en vormt het één geheel met al die huizen ( Heulebrug)

Geef een reactie