CWRM

logo_01

Een vreemde titel ! Het is de afkorting van” Coming World Remember Me”.

Het gaat over een herinneringsproject om 600 000 beeldjes uit klei te boetseren. Elk beeldje staat voor de 600 000 slachtoffers die het leven lieten tijdens Wereldoorlog I op Belgische bodem. Deze beeldjes zullen in 2018 geïnstalleerd worden in het Provinciaal Domein Palingbeek in Ieper.
Gedurende één week en dit nog tot 31 januari kun je in het CC de Benne in Blankenberge zelf zo’n beeldje maken en word je meter /peter en ontvang  je een gepersonaliseerd certificaat met de naam van één van de 600 000 slachtoffers.
De workshops om een beeldje te maken lopen al geruime tijd. Verleden jaar heeft de oudste zoon met zijn kinderen en gastkinderen in de Westhoek al een beeldje gemaakt : een figuurtje dat gebogen zit met zijn hoofd tussen zijn armen .

Met dit project wordt niet alleen de herinnering levendig gehouden aan Wereldoorlog I . Je betaalt 5 euro om een beeldje te maken (uit klei afkomstig van  Vlaanderen en Duitsland ), de helft wordt  besteed aan de opvang van kindsoldaten in Noord-Uganda en Oost-Congo.

Tevens kun je een vredeswens /tekening deponeren in een deurtje (het hart) van het  houten beeld Golem genaamd,want “Words In The Heart Can Not Be Taken “.( klik om meer te weten over Golem ) Ik heb gekozen voor een deeltje van de tekst uit een liedje van Louis Neefs:

“Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is, laat ons een boom en het zicht op de zee
vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is, de wereld die moet nog een eeuwigheid mee”

ccKneden en kneden tot je een redelijke bol kreeg en dan de pers in . Met wat hulp kreeg ik de klei in de pers.

cc1

Daarna moest een staaf in de klei gedraaid worden en ook weer uitgedraaid worden. In de holte zal later een stok of iets dergelijks gestoken worden zodat de beeldjes vast staan.

cc2

Pauline, een vriendin, die me uitnodigde om een beeldje te komen maken maakte er deze keer nog een kleintje. Zij was er al eerder geweest. Zoals je ziet waren we er niet alleen.

cc3Mijn beeldje belandde in een kist tussen de eerder gemaakte beeldjes in afwachting dat ze worden gebakken.

cc4

Mijn wens  voor het behoud van onze wereld deponeerde ik in het luikje( het hart) van Golem.
De gebakken beeldjes worden in een kist gevuld met stro geborgen tot ze volgend jaar  op hun definitieve bestemming geplaatst zullen worden.

cc5

Daarna deden we nog een flinke wandeling langs de  zeedijk met zicht op de Pier en een verlaten strand en ondertussen genietend van een mooie zonsondergang. Toen stapte ik terug op de tram richting Knokke. Een mooie en zinvolle namiddag en natuurlijk ook wat bijgepraat bij een kopje koffie!

26 gedachtes over “CWRM

    • Als ze die beeldjes ( gedurende 3 maanden) gaan plaatsen dan krijg je een uitnodiging om dit bij te wonen. Zal ik zeker doen. Ik was reeds eerder op dit domein en het is een uitgelezen plaats om daar die beeldjes te installeren.

  1. Ook de boodschap is super belangrijk nu. De roep van Louis Neefs wordt prangend en steeds dringender.
    ‘Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is,…’. Spijtig dat ze dat in de VS blijkbaar niet kennen.
    Maar ja, we proberen om optimistisch te blijven hé…

  2. Ik was even verrast door het aantal gesneuvelden dat je vermeldt, maar het blijkt dus om de gesneuvelden op Belgische bodem te gaan. De oorlog heeft het leven gekost aan in totaal zo’n 20 miljoen mensen. De tweede wereldoorlog zelfs aan 60 miljoen mensen. Verbijsterende cijfers zijn dat.

    • Ik hoorde dat er tot nu toe 300 000 beeldjes zijn gemaakt. Maar nu zouden ook de landen waar ook soldaten vandaan kwamen en in WOI gesneuveld zijn meewerken. Ik ben ook benieuwd of ze dit grote aantal zullen halen!

  3. 600000 beeldjes! Dat zal indrukwekkend worden daar in Ieper. Ik wil er nog eens heen, was er ooit alleen eens tijdens een bliksembezoek, om de Last Post eens te horen onder de Menenpoort. Nu wacht ik denk ik tot dit project gerealiseerd is, zodat ik dat mee kan pikken.. lijkt me erg mooi om te zien.
    Groetjesss!

    • Ja je kunt beter wachten tot volgend voorjaar . Het Provinciaal Domein ligt in feite in Zillebeke een deelgemeente van Ieper. Het is een heel mooi domein met veel groen en een heel interessante tentoonstelling in een mooi gerestaureerd gebouw en ook in de kelders nl over het leven in dug outs en de gebruikte wapens , ook zijn er loopgraven nagemaakt. Dus zeker eens het bezoeken waard. Je bent er niet in één twee drie weer buiten!

  4. Dat zal echt de moeite zijn om zien, en zeker met je uw eigen tekst, die je wel hier heel goed gekozen hebt, dat is een heel mooi aandenken want dit is broodnodig dat ze dit levendig houden, zoiets mag niet vergeten worden. En Ieper ook de gedroomde plaats hiervoor, want iedereen kent het.
    Magda ik heb een tip voor u, maar ja de gezondheid moet het toelaten en het koude weer ook, en het is niet bij de deur, maar in Luik is er een impostante tentoonstelling van een verzameling van terracotta soldatenfiguren uit de beginperiode van het Chinese Keizerrijk. Nog tot tot 23 april 2017, elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 u je kan het vinden in het Guillemins TGV- station Luik. Ik heb het gehoord van de tuinman, zijn zoon is daar op schoolreis geweest, en moet ook echt indrukwekkend zijn; Jammer het zal weer voor mij niet zijn, ach ik mis toch veel mooie dingen als ik dat zie zo iedere keer bij u, je weet altijd weer zo iets speciaals te vinden.
    Groetjessssssssss

    • Ja Greta ik heb er over gelezen . Het ligt inderdaad niet bij de deur ,maar gezien het tot bijna eind april is kunnen er mooie dagen zijn en dan is het te doen . Desnoods met een nachtje slapen in Luik. Ik teken het alvast aan en bedankt voor de tip ,ik was het al vergeten ( oud worden hé hihihi).

    • Dit initiatief doet me denken aan de keramische poppys rond de Tower in Londen als herdenking aan de Britse soldaten gesneuveld in WO I! Ik ben er zeker van dat die kleibeelden even indrukwekkend zullen zijn als ze eenmaal geplaatst zijn in het Provinciaal Domein Palingbeek in Ieper.

  5. Ik maakte er ook al een, in Nieuwpoort, samen met enkele vriendinnen. Een leuke ervaring was het. Krijg je geen paspoortje meer? Ben van plan in de Krokusvakantie als ik met de kleinkinderen aan zee ben met hen ook nog eens langs te gaan. Kleintjes moeten er toch ook zijn. De Golem kennen ze al, in een park in de buurt staat er een. Ik schreef er al eens over op mijn blog.

    • Dag omamoetje, leuk je hier terug te zien.
      Ja ik heb een paspoortje meegekregen en via de mail zullen ze een naam van een slachtoffer toesturen.
      Er lagen ook veel kleine beeldjes in de bakken gemaakt door schoolkinderen. In Blankenberge staan ze in De Benne slechts voor 1 week!
      De Golem kende ik niet. Heb er nu alles over gelezen. O ik heb dat niet gelezen op je blog.
      Ik ben eens gaan kijken en tot mijn verrassing ben je er weer ! Ik ga mijn achterstand vlug eens moeten inhalen!! Veel succes !

Geef een reactie