een koude maar zonnige dag

Het is officieel nog geen winter maar de temperaturen zijn er wel naar. Deze nacht vroor het tot min 6 graden. Het gras lag wit, het water in de schaal voor de vogels was centimeters dik bevroren. Ik had een flinke kan kokend water nodig om het ijs te ontdooien. De buitenpoes , Flappie , had gebruik gemaakt van het tentje dat ik gemaakt had rond een tuinstoel. Zij zit er in elk geval lekker droog in een mand met een dik dekentje in . Die stoel had ik volledig ingewikkeld  met zeilen.
Poes mag binnenkomen en dat doet zij ook zolang de achterdeur blijft openstaan . Het is nu echter geen weer meer om de achterdeur open te laten !

Ik liep rond het huis en zag in de groentetuin  nog rodekool en rode bieten. Die zal ik maar vlug binnenhalen. Prei kan tegen een winterstootje. Verder is de groentetuin leeg. Volgend voorjaar beginnen we opnieuw…
De klimrozen bloeien nog steeds en de klein trosroosjes  eveneens. Maar als het zo blijft vriezen zal het vlug gedaan zijn met bloeien.

De magnolia staat volop in de knop , veel te vroeg en nu maar hopen dat de vorst niet teveel schade aanricht. Zelfs het krulhazelaartje toont al  katjes en de winterjasmijn staat al volop in bloei. Toch  wat vroeger dan andere jaren.
De half gesnoeide treurwilg( ik vrees ervoor dat de tuinman zich niet meer zal tonen om de rest te snoeien en dat ik zal mogen wachten tot in het voorjaar) is zijn laatste blaadjes aan het verliezen. Nog een keertje alle bladeren bijeen harken en dan mag het winteren.

rode-kool winterzon

Toen ik vandaag boodschappen ging doen reed ik langs een veld waar de bieten netjes gestapeld lagen. Als je die overal ziet liggen zeg dan maar dat de winter eraan komt.
Maar een winter zonder snijdende wind en zonovergoten zoals vandaag en gisteren …dat mag wel ! Goed gekleed een wandeling maken doet deugd in zo’n weer. Dat heb ik gisteren samen met een oud collegaatje gedaan en onze wangen gloeiden toen we terug thuis waren!

bieten

14 gedachtes over “een koude maar zonnige dag

 1. Leuk om de bieten daar zo te zien liggen. Je tuin ziet er nog heel goed uit.

  OT: ik denk dat de Beatles zich inderdaad weinig aantrokken dat ze van simpele afkomst waren. Ze verborgen dat ook niet echt. Het waren natuurlijk stuk voor stuk heel getalenteerde kerels, als je de verhalen leest over hoe ze tot hun meesterwerken gekomen zijn. Vooral de combi Lennon & Mccartney stond borg voor een ongezien perfectionisme in het ontwikkelen van de popular music, aka pop, natuurlijk. De een zou met een nummer afkomen en de ander zou er elementen aan toevoegen die de waarde er van deed toenemen.Ja, het waren ook harde werkers.

  • De beatles zijn een fenomeen en mede ook omdat ze hun eigen weg volgden. Ik ben ze maar gaan appreciëren toen ik al ouder was.
   In mijn jeugdjaren had ik niet de tijd en ook niet de middelen om platen van hen te kopen.

 2. Het is zeker koud geweest. Volgende week ook koud. Voor korte duur. Het is kwakkel weer. Je poes heeft ook namelijk koud. Het is zeker geen weer om deur open houden. Anders moet je nog harder stoken. Kijk je hebt rodekool en bieten in de tuin. Dat is lekker lekker gauw binnen gehaald. Magnolia nou al in de knop. Dat is zeker vroeg. Hopelijk gaat niet dood. Het zou zonde zijn. Wat ziet bij jou rozen goed uit. Onbegrijpelijk in deze tijd bloeien. Zoveel bieten aan de weg heb ik nooit gezien. Leuke foto’s waren weer.

  • De vrieskou is nu even verdwenen maar de zon ook . Hopelijk zien we die vlug terug. Het geeft dan niet dat het wat vriest tenslotte zijn we dicht aan de kortste dag en wat zon overdag maakt het toch aangenamer.
   Bieten langs de weg: ik woon aan de rand van de stad en hier is nog veel landbouwgrond.

 3. ‘t Is inderdaad super, het weer van de afgelopen dagen.. ideaal herfstweer.. beetje vorst, veel zon, lekker hoor! ‘t Is morgen weer gedaan, maar komend weekend lijkt het terug te komen, dat mooie weer.. ik hoop het maar!
  Groetjesss!

  • Ik hoop oprecht dat de weerberichten een beetje fout zijn en dat wij aan de kust nog een zonnig dagje mogen beleven. Daar kikker je echt van op!
   Twee vriendinnen en ikzelf plannen om naar d kerstmarkt in Brugge te gaan morgen 🙂

  • Wat ik héél weinig doe is wandelen in de Lippenslaan. Maar ideaal op een dinsdagnamiddag want dan zijn er weinig mensen in de lippenslaan.Het is nl de sluitingsdag van veel winkeliers! 🙂 Dat heb ik dinsdagnamiddag gedaan met een vriendin bij het mooie winterweer.

Geef een reactie