Lissabon dag 4

We reden met de bus naar Oriente en stapten uit vlak naast het station .Het oostelijk treinstation van Lissabon is een erg futuristisch gebouw .
“Het station werd in 1998 geopend voor de Expo die in dat jaar in Lissabon plaatsvond. In het gebouw vind je een treinstation (ook voor hogesnelheidstreinen), een metrostation, een bussenhalteplaats, een winkelcentrum en een politiekantoor terug. Het is een van de belangrijkste stations van Lissabon, en ook één van de drukst bezochte van de wereld omdat er jaarlijks zo’n 75 miljoen reizigers langskomen.”

aquarium5

aquarium7

Vanaf de drukke bushalte vlak naast het station wandelden we over brede boulevards, grote pleinen en tussen enorme flatgebouwen richting Océanario de Lisboa.
“Het is de meest populaire attractie van Lissabon én van heel Portugal. De reden is simpel, het is één van de grootste aquaria ter wereld met maar liefst 8.000 dieren van meer dan 500 soorten.
De vijf oceanen staan centraal in dit indrukwekkende gebouw . Let vooral op de centrale watertank met haaien, roggen en bijzondere vissen als de maanvis en enorme soorten baarzen. Het aquarium staat in Parque das Nacoes, het voormalige terrein van de Wereldtentoonstelling: de Expo in 1998.”

aquarium6

Ik heb het nog niet verteld maar overal in Lissabon zijn de straten bekleed met kleine siertegels en meestal ook met figuren erin verwerkt.  Het Océanario toont in een wirwar van donkere ruimtes  alles wat in het water leeft. Héél mooi! Vooral die centrale  tank waar je van alle kanten de vissen kon zien zwemmen( gelijkvloers en op de verdieping).

aquarium4

aquarium-3

aquarium

vissen

s’Middags wandelden we terug richting station waar we in een enorm groot winkelcentrum  gingen eten. In de Food Corner ( een hele verdieping) kon je overal aan standjes eten kopen en dan gelijk waar kon je plaats nemen om te eten. Wij zochten een buitenterras op. ‘t Was daar rustiger ,want binnen was het een drukte van jewelste( middaguur ! ).  Touwen hadden ze boven de tafels gespannen om de meeuwen en duiven tegen te houden die anders het eten uit je bord kwamen pikken!
Daarna nog wat rondgelopen in de winkelgalerijen , maar echt winkelen hebben we niet gedaan.Wel even een voedingswarenhuis bezocht omdat één van ons daar iets wilde kopen voor een kennis. Een enorm groot warenhuis met een enorme keuze aan eetwaren ! Mij is oa de bacalhau opgevallen die er met hopen lag uitgestald : gedroogde en gezouten kabeljauw.( sorry voor de slechte kwaliteit van deze foto’s door het overwegend witte licht in het warenhuis )

shoppingcenter

Daarna namen we de bus naar het nationaal Museum van Azulejos . Het is gevestigd in een schitterend klooster (Madre de Deus) uit de 16e eeuw. De vele plafond- en wandschilderingen van heiligen en koningen zijn zeer indrukwekkend. Er werd op geen gram goud gekeken!!! De siertegels zijn even indrukwekkend en goed bewaard.

20161111_154438

20161111_155612

In deze duistere kamer worden in de kasten rondom relikwieën bewaard.

20161111_154556

Het museum zelf is even spectaculair. Hier leer je alles over de historische, technische en kunstzinnige ontwikkeling van deze geglazuurde tegelpanelen.

muse-azulajos

Toen namen we de bus richting ons hotel. Die avond zijn we niet in het hotel blijven eten maar in een prachtig gebouw , Casa Alentejo,  overwegend bezocht door inwoners van de streek! Maar wij geraakten er ook binnen!!!! 🙂 🙂

18 gedachtes over “Lissabon dag 4

 1. Je bent al goed op dreef hé Magda, op uw nieuwe blog, en de reportage van uw reis is groots uitgevallen, zichtbaar het resultaat van uw tevredenheid van deze reis. Pluk de dag 😉

  • Inderdaad ik ben erg tevreden dat iemand voor mij belangeloos een blog op poten heeft gezet. Het was erg wennen maar nu gaat het vlot.
   Ook de foto’s komen een heel stuk beter over. Ik heb geen nieuwe camera ,maar het verschil met de skynetblogs is toch groot.

  • Ik had er graag méér foto’s van genomen ,maar ja als je niet alleen op stap bent moet je de rest volgen . Het is een immens groot station en van dichtbij kun je er maar gedeelten van fotograferen. Zoals Willy schreef in zijn reactie is het van dezelfde architect als het station van Luik! Het is ook speciaal voor de wereldtentoonstelling einde de jaren 90 gebouwd en dan mocht het wel iets speciaals zijn hé!

 2. Prachtig beschreven en alles echt zoals je het zegt. Ik weet hoe het er is hé.
  Als je eens in Lissabon was wil je er weer terug. Bij ons was het jaren geleden onze “Coup de cœur”. We keren er telkens weer naar toe.

 3. dat station ( dat ik zelf niet gezien heb ) deed mij wat denken aan dit van Luik..Magda

  het is trouwens van dezelfde architect Santiago Calatrava

  prachtige foto’s van het aquarium, nooit gemakkekijk om zoiets te fotograferen

  prettige avond

  • Ja dat is waar dat het van dezelfde architect is, dat heb ik gelezen maar heb het vergeten te vermelden. Ongelooflijk groot en mooi !
   De hele omgeving is de moeite waard. Ze hebben er indertijd geld tegenaan gesmeten voor de Wereldtentoonstelling en nu ligt alles er wat verlaten bij vooral die grote pleinen! Het is een dure wijk waar niet iedereen een appartement kan betalen !! Gelukkig is de omgeving niet verwaarloosd maar daar zorgt het oliedrukke en enorm groot winkelcentrum ook wel voor en de gemakkelijke verbindingen met de rest van Lissabon en omstreken deelt daar ook in mee.

 4. Prachtige foto’s weer.. er was heel wat te zien in Lissabon! 🙂
  Ik heb altijd gehoord dat je het allerbeste eet waar de locals eten.. daar kunnen hotelmaaltijden niet aan tippen. 🙂 Op Madeira hebben wij dat ooit ook echt ondervonden.. die kleine eetgelegenheden zijn supergoed en bovendien véél goedkoper dan de restaurants in de hotels of die die de reisleiders de toeristen aanraden!
  Groetjesss!

  • En er is nog zoveel meer te zien in Lissabon. In het hotelrestaurant was het niet duur. Je kunt een driegangen menu( en echt lekker) voor 17 euro niet echt duur noemen. En elders kon je een hoofdgerecht eten voor 11 euro en gegarandeerd kon je het niet op. Zo’n grote porties geven ze je. Eten en drinken is in Lissabon niet duur. Natuurlijk moet je niet de grote luxe zoeken. En bij die local waar we de laatste avond gingen eten kregen we zo’n grote porties dat iedereen de helft heeft laten staan. Er konden gerust nog zes mensen naast ons komen zitten en de rest opeten, ze zouden ook nog genoeg hebben,hahaha!

Geef een reactie