Lissabon dag 3

20161110_094836

De derde dag vertrokken we met de trein vanuit het station  Rossio. Een prachtig station met Moorse invloeden. (klik) Een half uur later stonden we in het stadje Sintra. Het kleine station van Sintra ontvangt de reizigers in stijl !!  Het plaatsje bij Lissabon staat vol met  fantastische kastelen en paleizen. Sintra ligt 30 km ten westen van Lissabon en staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst.  Het is heel goed te bereiken met de trein die regelmatig rijdt naar Sintra.

sintra

Wij bezochten die dag twee paleizen en dwaalden ook rond in het pittoreske centrum. Het ene is het Palacio Nacional(klik) en het andere op een berg gelegen het Palacio da Pena(klik) . De beide paleizen bulken uit in rijkelijk versierde kamers en met  prachtig meubilair. Zelfs een Vlaams wandtapijt tref je er aan . Een waar doolhof  waar je zeker ( in beide paleizen) een weekje naar elkaar kunt zoeken ;-).
Met een tuktuk reden we naar de bergtop naar het Palacio da Pena. ( met die gele op de tweede foto). Erg comfortabel is het niet en de chauffeur duwde het gaspedaal nogal flink in,we werden dooreengeschud en toen we na een paar uur werden opgehaald door dezelfde chauffeur dachten we dat we er zouden uitvliegen bij de afdaling!

tuctucdsc_0859

We kwamen heelhuids en met een zucht van opluchting weer beneden.Een foto mocht niet ontbreken. Eén van zijn vrienden nam de foto. Knappe gast hé! Het werd hem vergeven dat hij zo ” wild ” reed  🙂

Geheel in lijn met de buitenkant is ook het interieur van het Palácio da Pena weelderig. Het paleis omvat onder meer een ruime  slaapkamer voor de koning, een eigen kapel, een Arabische zaal met fraaie fresco’s en een flinke balzaal. Ongetwijfeld zijn hier flinke feesten gehouden!

Het prachtige paleis da Pena is niet in een paar foto’s te vatten. Je moet het echt zelf zien en beleven! Binnenin is het één en al luxe. Maar moeilijk in beeld te brengen wegens veel volk. ( en zonder flits is het evenmin gemakkelijk op bepaalde plaatsen)

paleis-pena

paleis-pena7

paleis-pena2

 

paleis-pena5

paleis-pena1 paleis-pena2 paleis-pena3 paleis-pena4  paleis-pena6   paleis-pena8

 

Midden in het oude stadje ligt het Palácio Nacional de Sintra. Het paleis heeft een paar opvallende melkfles vormige torens die schoorstenen boven de keuken blijken te zijn. De zwanenhal is vernoemd naar de mooie schilderingen van vogels op het plafond. Het grootste deel van het palácio Nacional stamt uit de 14e eeuw en werd gebouwd door koning João I. In de 16e eeuw werd het paleis uitgebreid met bouwsels en elementen in Moorse stijl door koning Manuel I. Tot 1880 was Palácio Nacional de zomerresidentie van de Portugese koninklijke familie.

paleis

paleis1 paleis2 paleis3

Het centrum van Sintra is erg gezellig en in de smalle bergop-bergaf straatjes kun je overal wat kleins eten en souvenirs kopen.

sintra1

sintra

Sla bij een bezoek aan Lissabon  het stadje Sintra niet over!! Het is zeer de moeite waard.  Het was voor ons een dag om in een doosje te steken!! Als ik me niet van dag vergis dan zijn we  die avond gaan eten in ons hotel niet in het gewoon restaurant maar in het dakrestaurant. Mooi zicht over de stad van uit deze plaats. Geen foto kunnen nemen, niet te doen van achter het raam.

22 gedachtes over “Lissabon dag 3

  • Je camera zou er beslist overuren doen Pieterbie! Ik moest me wat inhouden want we waren met zes ,en je kunt je niet permitteren om mekaar kwijt te geraken. Zij hebben geduld met mij ( want het vraagt toch wat tijd om mooie foto’s te maken ) en ik respecteer dat door hen niet te lang laten wachten.

  • Sintra nooit van gehoord voordien ,maar vergeten doe ik dat stadje zeker niet meer. Dan hebben wij niet eens alles gezien. Alles is er mooi ,het station ,het centrum, de pleinen, de smalle straatjes … Volgens de tuktuk chauffeur kom je niet toe met twee dagen rondlopen!

 1. Wow wat is daar heel mooi om te zien. Totaal anders hier in Nederland. Kerken is daar schitterend om te zien. Je ziet overal beschildering in tegels en muren. Jou foto’s heb ik genoten om te zien. Werkelijk mooi!!!!

  • Verleden jaar trokken we met ons zes naar Barcelona. Een erge mooie stad met brede lanen ,mooie pleinen ,veel bezienswaardigheden maar Lissabon is veel intiemer en de plaatselijke bevolking is erg vriendelijk. Het hart van de stad met zijn vele smalle straten en mooie pleinen en gebouwen daar moet je verliefd op worden. Duur is het er niet en zeker niet om te eten. Voor 6 tot 10 euro kon je al echt goed middagmalen.

  • Het is ongelooflijk wat je daar allemaal van pracht en praal ziet en dan zijn we daar maar korte tijd geweest. De tuktuk chauffeur zei dat je daar uren kunt rondwandelen in prachtige tuinen rond het paleis en dat er nog zoveel te zien was . Je had beslist twee dagen nodig. We voelden nu al onze voeten niet meer na twee paleizen en de smalle straatjes.

 2. Inderdaad de beide paleizen zijn inderdaad indrukwekkend en mogen zeker niet worden overgeslagen bij een bezoek aan Sintra; Dank je wel voor de mooie fotoreportage

 3. Als ze vroeger van iets verstand hadden, dan was dat van paleizen optrekken. Bijzonder fraaie bouwsels, maar mijn ‘melkflessen’ zien er toch enigszins anders uit.

 4. Jeetje.. hier past maar één woord.. WAUWWWWWWW!!!
  Je kwam ogen te kort lijkt me! Prachtig uitzicht vanaf dat hoge paleis! En die plafonds… enorm mooi!
  En jaaa.. dat is best een hunk, die tuktuk-driver.. en die ene vriendin van jou, die pal naast ‘m staat, die heb ik nog niet eerder zo vrolijk gezien..! ;-)))
  Groetjesss!

  • Ja Mizzy, ik kwam ogen tekort en ik heb wel 1000 foto’s gemaakt. Uitkiezen om hier te plaatsen is al een werk op zich( zo verwaarloos ik een beetje mijn blogger vrienden ). Ja zij kijkt altijd zo ernstig maar ze was zo tevreden van de rit naar boven en terug naar beneden met die tuktuk ipv een autobus dat ze die knapperd achteraf een zoen heeft gegeven. De gilletjes van schrik waren gemeend ,hahahaha! Die drivers zijn dat gewoon maar wij niet en helemaal lekker zitten op die bankjes was het ook niet. In elk geval was het een ontspannend moment en hebben we achteraf wat afgelachen ( ook van opluchting dat we heelhuids weer beneden kwamen).

   • Die tuk tuk’s zijn nieuw maar ik verzeker je dat als je vroeger met de overvolle bus naar boven ging het al even eng was. Je had geen houvast en dan slingerde je zo aan het hengsel aan het plafond. Het ging dan berg op en af langs de steile afgronden.
    Ik beleef alles terug van mijn vorige reizen, bij het lezen van je verslag en geniet er echt van.

   • Ik vond het leuk met die tuktuk’s. En die mannen weten wel wat ze doen. Wij zaten tegen elkaar geklemd en er gingen hengsels boven ons hoofd.
    Alleen een blauwe plek op je bil hield je eraan over omdat het bankje vooraan niet berekend was op drie paar stevige billen,hahahah!

Geef een reactie