Lissabon , dag 1bis

Verder wandelend  kwamen we aan een onopvallende gevel  daterend uit de 2e helft van de 16 e eeuw nl .de St Rochuskerk, maar  het interieur daarentegen behoort met haar rijke decoraties tot de de meest bijzondere van heel Portugal. Rondom het centrale deel van de kerk zijn allemaal overdadig versierde kapellen gemaakt. Koning João V liet verschillende onderdelen bouwen in Rome en deze werden vervolgens verscheept naar Lissabon. Geld speelde hierbij geen rol.
Kaal van buiten maar oogverblindend mooi van binnen, dat is Igreja São Roque. (klik)

sint-rochus

St Rochus werd vooral bekend als patroon van de honden en de hondenliefhebbers. Na zijn dood werden verschillende mirakels, en vooral deze die met de pest te maken hadden, aan hem toegeschreven.

dsc_0675

dsc_0649

dsc_0664

dsc_0672

rochus1 rochus

De keramieken tegeltjes , Azulejos genaamd, zijn in deze kerk heel mooi bewaard. De volgende dagen hebben wij talloze gebouwen gezien allemaal bekleed met dergelijke tegeltjes.

rochus3

Meer wereldser was de wandeling bij valavond  naar een drukkere buurt waar we het bronzen standbeeld van een zittende Pessoa op het terras van ‘a Brasileira do Chiado’ aantroffen. Een lege stoel naast hem nodigt uit om plaats te nemen.

pessoa

pessoa1

Het werd avond en we waren toch wat moe ,want de dag was vroeg begonnen en we verkozen om in het hotel eten.  Geen zoeken dus om ergens  in de stad zelf te eten. Het eten was lekker en hieronder zie je op de foto ons voorgerecht . Die avond zaten we op een behoorlijk uur in bed.

eten

8 gedachtes over “Lissabon , dag 1bis

  • Ik hield me in om dat te schrijven maar het is zo : het goud werd uit al de kolonies gehaald !! Overal in alle kloosters en kerken en kastelen is er overdaad aan rijke versieringen!! Ik viel van de ene verbazing in de andere. In de volgende logjes zul je dat wel zien. Groetjes.

 1. Wow.. je weet in die kerk niet waar eerst te kijken hè! 🙂 Maar St. Rochus.. die moet ik onthouden, als hondenliefhebster hehe, ben wel niet gelovig, maar een klein kettinghangertje met die goede man erop zal toch geen kwaad kunnen hè. :-)))
  Die tegeltjes zie je in heel Portugal wel op gebouwen.. ik herinner me dat nog goed van onze vakantie daar, héél lang geleden (denk al zo’n 30 jaar).. heel mooi en apart.
  En Pessoa, da’s één van de bekendste dichters van het land.. en jij mocht daar zomaar naast zitten..! :-)))
  Ik geniet mee van je trip hoor.. kijk al uit naar het vervolg!
  Groetjess!

  • Deze kerk is één en al in goud! Niet te geloven. Op foto’s komt het niet helemaal tot zijn recht .Het is al moeilijk foto’s maken in het halfduister, je mag werkelijk niet bewegen met je camera. Flits ergens toegelaten. Ook maak je ermee geen al te mooie foto’s wegens plaatselijk te fel licht dan. Hahaha ,zo’n hangertje zal wel geen kwaad kunnen zelfs al geloof je er niet echt in.
   Pessoa staat gewoonweg te glanzen . Iedereen strijkt over die man en het stoeltje is ook continu bezet.

Geef een reactie