Kerkhof in Westkapelle

Vandaag is het Allerzielen en is het in feite de dag dat onze dierbaren herdacht worden. Maar het gebeurt toch overwegend op Allerheiligen.
Er zijn verschillende oude kerkhoven in de deelgemeenten van Knokke-Heist. Nadat ik op de parkbegraafplaats was geweest ,ben ik door gefietst naar het oude Kerkhof in Westkapelle. Dit kerkhof dateert van einde de jaren 1800 . Tot halverwege de twintigste eeuw werden er in de familiekelders nog overledenen bijgezet. Het was een kerkhof dat door zijn opbouw droefenis uitstraalde. Tegenwoordig zijn er geen paden meer maar is er   rond de grafstenen gras gezaaid en doet het er veel intiemer aan.

kerkhof-westkapelle8 kerkhof-westkapelle7  20161030_16014420161030_160250kerkhof-westkapelle5

kerkhof-westkapelle3 kerkhof-westkapelle2 kerkhof-westkapelle1

14 gedachtes over “Kerkhof in Westkapelle

 1. Mijn grootouders van mama’s kant en hun geadopteerde zoon liggen daar, alsook het communiekleed van mijn mama, gebruikt om een kind in te begraven.

 2. Persoonlijk vind ik die oude kerkhoven nog het mooist. In Antwerpen zou nu een nieuwe trend aan het ontstaan zijn, waarbij mensen niet meer op een kerkhof begraven worden, maar in een bos.
  Groetjes !

  • Dit kerkhof had ik nog nooit bezocht want meestal was het hek afgesloten. Nu is het hek weg en zijn ook alle paden weg en heeft men er gras gezaaid.
   Ik heb weet van kerkhoven waar je een oud grafmonument kunt overnemen . Je mag er dan je familieleden begraven en hun naam erop zetten ,maar je moet het monument goed verzorgen. Ik heb ook al een grafmonument gezien waarop de oude namen behouden zijn gebleven en bovenop werd een glasplaat met de nieuwe namen bevestigd.
   Op de parkbegraafplaats is nog ruimte genoeg en gebeuren ontgravingen ook redelijk vroeg zodat dit nog niet aan de orde is.

 3. Best veel van die stenen die scheefgezakt zijn.. toch niet zúlke zware kleigrond dan? 🙂
  Die oude begraafplaatsen hebben best veel charme hè.. zo’n serene sfeer.
  Groetjess!

  • De grafkelders zakken niet in . Maar de graven in de aarde wel. De verklaring is eenvouding. Bij het wegteren van de kisten ontstaan er verzakkingen.Ik heb het meegemaakt met het graf van mijn ouders.
   Ja oude begraafplaatsen stralen sereniteit uit.

 4. Mooie begraafplaats hebben daar. Je ziet overal mooie bloemen er staan. Deze begraafplaats word heel goed verzorg door de familie leden. Sommige hebben geen grafsteen. Zomaar kruis stok erin gedaan. Mooie foto’s heb je gemaakt.

  • Die ijzeren kruisen op sommige graven zijn heel kunstig bewerkt en zij die het geld niet hadden voor een grafsteen of ijzeren kruis plaatsten een houten kruis. Dat gebeurde vroeger veel bij kleine kinderen dan werd er een wit of blauw houten kruis geplaatst.

Geef een reactie