Parkbegraafplaats van Knokke

Het is uitzonderijk mooi weer voor een 1ste november en  de voorbije dagen waren er temperaturen van 16 °. Een bloemist die bloemen en kransen bracht naar de graven zei dat hij zo’n mooi en warm weer op die dagen nog nooit  had meegemaakt. Niet enkel de bloemen bij de graven waren mooi maar ook de verkleurende planten en bomen. De naam “park “wordt deze dagen  eer aangedaan.

kerkhof-knokke1

Een bloemetje werd neergezet  waar opa begraven ligt.

kerkhof-knokke

Op de strooiweide lagen her en der bloemen en dit jaar werden er aan de zijkanten perken gemaakt zodat ook daar bloemen konden neergelegd worden.

kerkhof-knokke2

Het klinkt misschien vreemd in de oren maar deze parkbegraafplaats is geen triestige plek om er rond te wandelen en even stil te staan bij graven van mensen die je gekend hebt. Bij mij valt er steeds een rust over me , het is er zo vredig en rustig  en mooi met al die met haagjes omzoomde perken.

kerkhof-knokke3

Op dit perk zijn mijn ouders begraven. De grafstenen zijn verwijderd na 30 jaar. Maar ze liggen er nog. Zolang er grafstenen zijn waarvan de concessie nog niet is afgelopen blijft het een oase van groen. Waar de schaduw van mijn hoofd te zien is, daar was het graf van mijn ouders. Ik heb hen nog een groet gebracht.

kerkhof-knokke4

Overal op de parkbegraafplaats zijn er groene hoekjes en staan er witte stenen zitbanken.

kerkhof-knokke5

kerkhof-knokke7

Een perk is voorbehouden voor jonge kinderen en in een ander perk liggen de kleine grafstenen voor een urne begraving al klaar.

kerkhof-knokke9

Bij slecht weer is er op de parkbegraafplaats een afscheidsruimte voorzien met een mooi brandglazen wand.

kerkhof-knokke8

Bij de parking was het komen en gaan. Veel mensen kwamen ook met de fiets of te voet.

11 gedachtes over “Parkbegraafplaats van Knokke

 1. Ik wandel ook wel graag op een kerkhof, Magda. Het is een plaats waar een mens tot rust komt en alle dagelijkse beslommeringen relativeert. Deze begraafplaats in Knokke ziet er heel mooi en verzorgd uit.

  • Ik ga weinig naar de parkbegraafplaats maar als ik er ben wandel ik daar graag rond. Het is er zo mooi in alle periodes van het jaar. En een groet aan hen die ons zijn voorgegaan doet veel herinneringen weer bovenkomen. Even zijn ze weer bij ons en dan denk ik : zij kunnen zich geen zorgen meer maken. Ik zou dat beter ook doen en helemaal tot rust spring ik terug op de fiets en doe nog een rondje om te genieten van alles rond me.

 2. Ik zie het nu met eigen ogen.. al die bolchrysanten! Heb weleens gehoord van een Vlaamse vriendin dat er mensen zijn die een zo groot mogelijke proberen te kopen.. groter dan die bij het ‘buurgraf’.. te gek voor woorden natuurlijk. Het gaat om het gedenken van de overleden dierbaren.. niet om wie de grootste bol neerzet hè. Maar mensen blijven mensen natuurlijk. 😉
  Hier was het vandaag niet zulk mooi weer trouwens.. het heeft bijna de gehele dag gemist. Was toepasselijk geweest bij jullie, want de mensen die daar liggen worden ook ‘gemist’.
  Groetjesss!

  • Of de mensen met die bolchrysanten (met kleine bloemetjes) elkaar de ogen willen uitsteken betwijfel ik. Het zijn de goedkoopste planten voor het ogenblik. Voor amper 2 euro koop je zo’n grote plant!! En het valt niet te ontkennen dat al die chrysanten de parkbegraafplaats toch een fleurig aanschijn geven.
   Omdat opa in zo’n urne muur is bijgezet kon ik geen bolchrysant plaatsen. Mijn plantje die boven op het muurtje staat kost een pak meer dan die grote bolchrysanten. Tegenwoordig zie je meer en meer kleine bloemstukjes die dan op de kleine grafstenen en op de urnemuren worden geplaatst.

  • De parkbegraafplaats telt nu voor de vier deelgemeenten. In Knokke zelf is er nog een,in Westkapelle is er een , in Heist is er ook eentje en in Ramskapelle ook. In familiekelders mag nog bijgezet worden maar nieuwe graven komen er niet meer bij.

Geef een reactie