De treurwilg

De treurwilg  had een snoeibeurt nodig. Na ruim vijf jaar was het hoognodig dat de boom eens volledig gesnoeid werd. Al die jaren werden de lange slierten ingekort en hier en daar een dikke tak afgezaagd. Maar nu was de tijd gekomen om de boom helemaal kaal te zetten. Deze morgen werd er begonnen , ja ik zeg wel begonnen  want het einde is nog niet in zicht. Het weer is spelbreker geweest.
De dag begon zo mooi en ik hoopte dat de regenbuien die vanaf het Westen werden voorspeld , zouden wachten tot in de namiddag. Aanvankelijk was het enkel wat miezeren maar met het verstrijken van de uren begon het onophoudelijk te regenen, nu eens zachtjes en dan weer hard .

 

treurwilg

Bij de start had mijn neef die het karwei kwam doen pech met de kettingzaag.  De ketting viel er af en bleef vastzitten in de boom. Ik had in het voorjaar een nieuwe ketting laten opleggen, dus versleten was die zeker niet. Gelukkig kreeg hij de ketting er weer op.
Het leverde toch een mooi plaatje op: de kettingzaag bleef in de boom hangen. Eerst werd de stekker  losgemaakt want met elektriciteit weet je maar nooit!

treurwilg1

Vier enorme dikke takken zijn afgezaagd en op de foto hieronder hadden neef en ik al veel opgeruimd. Hij zaagde de dikke takken kleiner en ik knipte de dunnere takken met een snoeischaar korter en bracht ze naar de aanhangwagen.

treurwilg2

20161018_121746

We zijn gestopt ‘s middags want het regende af en toe  teveel . Na de middag reed neef  met twee ladingen vol naar het recyclagepark en een buurman nam de dikke takken mee voor brandhout. Nu moet de andere helft van de boom nog gedaan worden. Wanneer ? Dat zal van het weer afhangen. Als de boom kaal is toon ik wel een foto ervan!
20161018_175231Zo was het weer deze namiddag. Toen ik deze foto nam was het aan het regenen terwijl de zon scheen.

 

 

18 gedachtes over “De treurwilg

 1. Er kan namelijk veel misgaan en het kan een gevaarlijk karwei zijn, gelukkig met een goed eind. Ja nu is het volop tijd, want in het voorjaar is het ook een boom die rap blaadjes gaat aanmaken
  Eigenlijk wat groot he Magda voor uw tuin, moet je altijd zo hard gaan snoeien.

  • Zo’n boom is inderdaad wat groot voor mijn tuin maar vergeet niet dat die ondertussen al ettelijke jaren oud is. Ik kan er met mijn beide armen niet rond hoor. Je moet al met twee zijn om elkaars handen te raken! Nu was het toch meer dan 5 jaar geleden dat die is kaal gezet. Dus dat valt best mee. Tussenin worden de lange slingers wel ingekort maar dat is niet zo’n drastisch werk zoals het nu is. Hopelijk komt mijn neef deze week de rest snoeien. Nu wachten op een zonnig dagje om de bloembollen te planten want vandaag was het koud en er hing een beetje nevel.

 2. ja dat is een groot werk
  mijn ouders hadden ook een treurwilg en mijn pa zat eens vast in de boom toen hij takken afzaagde, de ladder was gevallen 🙂 gelukkig was de buurman ook in zijn tuin aan het werk want wij waren niet thuis 🙂

  • Als ze bezig zijn met snoeien ,blijf ik altijd in de buurt! Je weet maar nooit. Een ongeluk is vlug gebeurd. Ik zal tevreden zijn als die helemaal gesnoeid is. Oei je vader had geluk dat de buurman hem kon helpen. Ik zie hem al zitten tot jullie thuiskwamen! 😉

 3. Ik heb een heilige schrik van kettingzagen. Te vaak naar horrorfilms gekeken, denk ik. Ook elektrische heggenscharen neem ik niet in handen. Onhandig als ik ben, loop ik kans om mijn groene vingers kwijt te raken en ik heb er al zo weinig.

  • Zelf heb ik er ook schrik van ,maar gelukkig zijn er mensen die geen schrik hebben ! Anders zou die treurwilg maar blijven groeien. Mijn man kocht indertijd een elektrische heggenschaar die een slag kleiner is wat mannen gewoonlijk gebruiken en daar kan ik goed mee overweg. Mijn vingers blijven gespaard ,maar de draad heb ik wel al eens doorgezaagd!!!

 4. Ik krijg koude rillingen alleen al bij het zien van een kettingzaag. Ik ben daar eigenlijk een beetje bang van. Te vaak naar horrorfilms gekeken waarschijnlijk. Ook elektrische heggenscharen zijn niet mijn ding. Ik heb al ik weet niet hoe vaak het snoer doorgeknipt. Nee, zet mij maar achter een bureau in plaats van in een tuin.

  • Dat mag je wel zeggen. De bedoeling was om dit in het voorjaar te doen ,maar gezien het voorjaar zo nat was wilde mijn neef er niet aan beginnen. Groot gelijk want met een elektrische kettingzaag moet je het ongeluk niet zoeken. En toen het weer beter was ,waren er al teveel bladeren aan de boom.

 5. Het is een hele karwei om een grote boom te kortwieken. Ik kan ervan meespreken. Maar eenmaal alles achter de rug is, kan je terug volop genieten van je boom. Ook al is ie een beetje kaal. 🙂
  Groetjes !

  • In feite was de planning om de treurwilg in het voorjaar te snoeien ,maar toen was het telkens zo’n slecht weer dat het uitgesteld werd en plots was het te laat. De bladeren hingen er al volop Nu zijn we wel vroeg en het is weer echt apeweer. De helft is gedaan en de andere helft als het eens een dag wat minder onstuimig is. Als die nu gesnoeid is komen er al jonge twijgen aan volgend voorjaar en zijn we weer vertrokken voor een vijftal jaar.

 6. Och wat een werk aan met snoeien. Het is de tijd ervoor om te snoeien. Moet maar hebben als het regent. Mooie treurwilg heb in de buurt staan. Hoop eraf gehaald. Anders word heel wild. Vanmorgen was bij ons vreselijk rot weer gehad. Bah….. overal liggen al herfstbladeren op de grond. Zo hard gegaan. Zo het is klaar gekomen met snoeien. Kettingzaag heb je wel nodig om te doen. Leuke foto’s om te zien.

  Fijne dag.

  • Andere jaren waren er rond deze tijd al veel bladeren de treurwilg gevallen. Nu staat hij nog vol bladeren en zelfs de stormwind krijgt het niet voor elkaar om ze massaal te laten afvallen. Volgende week wordt beter weer voorspeld en dan doen we de andere helft van de boom.

Geef een reactie