Het vernieuwde Zwin -deel 2

De foto’s waarop je de kleinzoon ziet zijn genomen in de maand juli. Maar in september ben ik opnieuw naar het Zwin Natuur Park geweest samen met de senioren. We hadden toen een gids mee( iemand in onze vereniging is gediplomeerd gids) zodat we  interessante dingen te weten kwamen.senioren1seniorenOp weg naar een kijkhut.

senioren6

Dit is een betonnen gebouw waar je van binnenuit naar het Zwin en zijn vogelpopulatie kan kijken. Behalve paarden en runderen lopen er ook schapen rond.

senioren4 senioren3

Wandeling in het Zwin.

senioren2

Juist toen wij er wandelden vloog een grote groep ganzen krijsend over de zwinvlakte.

senioren5

Deze vogels zijn aan te treffen in het Zwin Natuur Park. De beelden heb ik overgenomen van een diafilm die geprojecteerd werd.

dsc_0494

Hoewel het al midden september was troffen we hier en daar in de Zwinvlakte nog een  Lamsoor aan. In de volksmond  een Zwinneblomme . Dit zoutminnend plantje is met uitsterven bedreigd als er niet vlug méér zeewater in de vlakte binnenstroomt. Dat is ook één van de redenen waarom de zwingeul uitgegraven wordt. Men wil de slikken en schorren behouden en dat kan enkel als het Zwin regelmatig onderstroomt met zeewater.

En nu het educatieve luik van het Zwin Natuur Park.

vogels

Zoals op een vliegveld kun je van een bord aflezen wanneer de vogels hier aankomen en wanneer ze weer vertrekken.

Als je je omdraait zie je een grote , donkere zaal, nogal schaars verlicht waar je met “je paspoort” ( een ingangsboekje) kunt inchecken en daar krijg je een vogel toegewezen die je in de hele zaal kunt terugvinden door telkens je code achteraan het boekje te valideren en  met een audiofoon word je verteld hoe de vogel leeft.

vogels

het-zwin5

vogels2

vogels1

vogels1

Verschillende (namaak)vogels die in het Zwin kunnen aangetroffen worden hangen als visuele attractie in deze donkere ruimte.

20160713_143751

Aanraakpanelen : over een bepaalde vogel wordt er iets getoond of verteld.

dsc_0514

dsc_0520

En na een paar uur waren we allen wel toe aan een rustpauze in een grote cafetaria met eraan verbonden een mooi restaurant.
Vanuit de ramen heb je een zicht op de omringende weiden die teruggegeven zijn aan de natuur en waar er normaal veel ooievaars rondlopen( nu waren er geen te bespeuren, die zijn wellicht nog kwaad omdat ze gedurende lange tijd wat verbannen waren door de werkzaamheden). Helemaal achteraan op de foto zijn kijkplatforms waar je de runderen die er rondlopen en de vogels kunt gadeslaan.

dsc_0529

 

13 gedachtes over “Het vernieuwde Zwin -deel 2

 1. […] Zelf ben ik er al een paar keer naar toe geweest en in een vroeger uitgebreider dubbel logje( september  2016)heb ik aangeraden om nog even te wachten om het Zwin te bezoeken.  Er was zoveel ingegrepen in […]

  • Onze gids is een echte goeie en iedereen luistert naar haar. Dat zie je oa op de foto . Ze weet wat ze vertelt en je leert er echt wat bij. Het wandelen in de Zwinvlakte is met haar op avontuur gaan. Ze kent alle plantjes en vertelt erover.

 2. Ik denk dat het Zwin nu ook een stukje interessanter geworden is voor de jeugdige bezoeker. Alles heeft z’n prijs natuurlijk. Dat, na alle vernieuwingen die zijn aangebracht, een bezoek aan het Zwin wat duurder zou uitvallen, was een beetje te verwachten.
  Groetjes !

  • Voor de jonge mens vertrouwd met informatica is de donkere zaal een mooie ” speeltuin”. Buiten moet het nog zijn tijd hebben .
   Alles is er prijzig ,de ingang, de parking en de consumpties in de mooie cafetaria…

 3. t blijft een mooi gebied!
  maar dus beter met de bus gaan want wel duur als ik lees bij Willy dat je er nog 6 euro parkeergeld moet aan toevoegen

  • Ik vind het duur en ik ben er zeker van dat veel mensen vooral met kinderen zich zullen beperken tot een éénmalig bezoek. Ook de cafetaria is prijzig.
   Aan het station van Knokke kun je de bus nemen rechtstreeks naar het Zwin. Of je moet eens afmaken en we rijden er samen naar toe. Wacht maar tot het voorjaar dan
   zal het Park er meer volgroeid uitzien.

 4. een interessant vervolg van je verslag Magda

  voorlopig ziet her er inderdaad vrij kaal uit ..

  dat educatief gedeelte in een donkere zaal, spreekt me weinig aan

  je komt toch voor het natuurgebied….

  een stevige ingangsprijs , maar daar nog eens 6 € parkeergeld boven op is me te veel..

  ik bekijk het Zwin voorlopig nog van de andere kant

  prettige dag gewenst

  • Ik heb het nu door toeval tweemaal gezien. In juli was het nog een kale bedoening ,in september was er al meer groen en volgend jaar zal het nog een stuk beter zijn. Ik heb gemerkt dat enkel kinderen dat educatief gedeelte leuk vinden . Ik geef je gelijk ,ik wandel ook liever aan de andere kant van het Zwin 🙂

 5. Wow wat is daar heel mooi om te zien. Heel interessant om te weten hoe vogel zijn. Het lijkt wel erg leuk om te weten. Eerst dacht vogels foto’s had genomen. Het was via dia gedaan. Ook handig zo. HIhi…Trek vogels gaan vertrekken naar ergens anders. Wat heb jij mooie foto’s gemaakt Magda. En heel leuk geworden. Om te rusten in grote cafetaria zeg daar. En heel gezellig met de elkaar mensen te praten.
  Ik heb je deze log genoten om te weten.
  OT:Nog bedankt voor lieve woorden van onze moeder zijn verjaardag.

  • Het is allemaal nieuw en ik ben zeker dat het nog zal uitgroeien. Dit park is lange tijd erg verwaarloosd geworden en er is veel tijd en geld ingestoken om dit te vernieuwen. Er zullen in de toekomst voor de scholen educatieve lessen gegeven worden en dat vind ik leuk voor de kinderen.

Geef een reactie