Bezoek aan het vernieuwde Zwin

Er is lang aan gewerkt maar in juni 2016 zijn de deuren opengegaan en kon je het vernieuwde Zwin Park bezoeken. Voor de enen valt het tegen omdat er geen dieren meer zijn ( die zaten vroeger in kooien ) voor anderen is de doe-tentoonstelling en het belevenisparcours het summum. Wil je meer weten over de veranderingen die op til zijn in het Zwin?  In  deze  Brochure kun je de plannen voor de uitbreiding van het Zwin terugvinden. Zeker eens inkijken!!!

“Het Zwin is zonder twijfel één van de bekendste natuurgebieden van Vlaanderen. Het unieke karakter is te danken aan de regelmatige overstromingen. Om dit te vrijwaren worden werken uitgevoerd en wordt het Zwin de komende jaren uitgebreid. Dit getijdenlandschap is een favoriete bestemming bij heel wat vogels. We noemen het niet voor niets de internationale luchthaven voor onze gevederde vrienden!
Door de Zwingeul stroomt twee keer per dag zeewater de Zwinvlakte binnen. Dat bijzondere spel tussen zee en land zorgt voor een uniek landschap met zeldzame fauna en flora.

Het Zwin wordt helaas bedreigd door verzanding van de geul, die het natuurgebied met de Noordzee verbindt. Hierdoor verdwijnen waardevolle slikken en schorren alsook de specifieke dieren en planten die er thuis horen.

Oplossing:
Vlaamse en Nederlandse partners werken samen om het probleem van verzanding aan te pakken. Door grote ingrepen, die enkele jaren zullen duren, zal de Zwingeul opnieuw breder en dieper worden en wordt het natuurgebied groter. De zee krijgt meer speling in het Zwin waardoor de slikken en schorren blijven bestaan. Tegelijk verhogen we de kustveiligheid en zullen bezoekers meer dan ooit kunnen genieten van dit prachtige stukje natuur.( Agentschap Natuur en Bos)

Maar wij gingen niet zozeer naar de werken kijken die in de zwingeul bezig zijn en waar ik een tijdje terug samen met Cédric ging kijken aan de Nederlandse kant ( Cadzand). Met grote camions wordt het zand afgevoerd naar het achterland .Daar hebben ze telkens vier uur tijd voor want bij volledig hoog tij en bij volledig laag tij kunnen de camions niet meer rijden. Hier een paar foto’s die ik toen nam. (logje van 17.9.2016 .. getiteld: …en nog een dagje vakantie…)

20160915_100645

20160915_100614

20160915_101144

Begin juli bracht ik samen met Sébastien een bezoek aan het vernieuwde Zwin Natuur Park. Ik kon er toen niets van tonen omdat ik niet meer op mijn blog kan en nog geen nieuwe had.

De ingang van het immense gebouw en de ontvangsthal, met links een grote cafetaria en rechts de toegang naar het- doe het- zelf  paviljoen en het park zelf.

het-zwin6De oorspronkelijke bezieler van wat nu het Natuurpark is, was de vroegere burgemeester Graaf Leon Lippens. Een standbeeld staat bij het begin van het park , zoals hij altijd rondliep in zijn geliefd Zwin ! De foto is te zien in het doe -het- zelf Paviljoen.

het-zwin4

Vanaf een verhoogd pad heb je een zicht op de Zwin vlakte en links boven op de tweede foto in de verte het beeld van Flanagan ” Hospitality” dat door iedereen ‘ t Keun’ wordt genoemd. (… en het is in feite een haas 😉 ) Rechtsboven zie je Cadzand. Op de eerste foto hieronder: het groen midden bovenaan zie je de Zwinbosjes en het Zwinpark ,daarnaast het blauw is de Zwinvlakte met de Zwinmonding

20160713_143458

dsc_0491

20160921_150611 Vanaf het verhoogde pad wandelden we naar het bruggetje en vandaar deden we een ferme wandeling in de Zwinvlakte zelf.

het-zwin1

het-zwin Vooraleer naar de Zwinvlakte te gaan wandelden we in het totaal vernieuwde park rond. Alles was nog heel pril .Veel bomen waren verdwenen, brede paden werden aangelegd ,kijkhutten hier en daar. Er is ook een kijkhut waar je langs een trap omhoog gaat tot op gelijke hoogte van de ooievaars nesten. Helaas waren er geen ooievaars te zien. Via een houten pad kon je naar een kijkhut ,maar daar was ook al niet veel te zien. Alleen de talrijke algen en waterplanten in het heldere water spraken tot de verbeelding van Sébastien .20160713_153719het-zwin3

het-zwin2

(wordt vervolgd)

 

12 gedachtes over “Bezoek aan het vernieuwde Zwin

 1. Ik heb het Zwin meteen op mijn verlanglijstje van te bezoeken plekjes bijgeschreven, Magda. Zo te zien heeft het vernieuwde Zwin een heel mooie natuurbeleving te bieden.
  Supermooie foto’s !

  • Wacht liever tot volgend voorjaar en neem er dan de aanpalende Zwinbosjes bij en als het even kan rij dan naar Cadzand en bekijk de Zwingeul waar ze nu overuren draaien om die te verdiepen( dat kost je daar niks 😉 )

  • Dat is zeker niet te ontkennen, maar als je daar bent ,neem dan ook de Zwinbosjes mee . Je kunt er mooi wandelen tot aan het beeld van Flanagan ‘ Hospitality'( ‘t Keun in de volksmond en ‘t is dan nog een haas, hahahah) en van daaruit heb je ook een mooie kijk op de Zwinvlakte.

  • Die zaal is op het eerste zicht donker en ook enorm lang. Maar eenmaal je naar de audiofoon luistert en zelf aan de slag kunt gaan is het wel leerrijk. Je moet maar eens proberen de vleugelslag van een bepaalde vogel na te doen. Of raden van welke vogel een ei is. Ik haalde geen 10 op 10 ! Gegarandeerd dat het mislukt 😉 Er zijn zoveel dingen die je over de vogels in feite niet weet: wanneer ze naar het Zwin komen en wanneer ze weer vertrekken . Hoe ze leven en paren en broeden…

 2. Aan de strand word heel veel gewerkt. Ja ik vind dat natuurreservaat gratis moeten. Deze natuurgebied is prachtig om te zien. Sébastien wilde foto maken. Hij vind vind interessant in de natuur bekennen. Boomstammen kun je heerlijk zitten. Wij hebben ook in de buurt ook boomstammen. Ik heb nog gezeten. Naar ganzen aaien hihi… Het is echt waar. IK weet het dat ganzen kunnen toe happen. Dan is mijn ook schuld. Het is altijd wel beleven uit de kijkhut te kijken naar de vogels.
  Mooie foto’s!

  • Ik hoop dat ze de entreeprijs naar beneden halen. Want aan die prijs zal je niet regelmatig dit natuurpark bezoeken! Dan heb jij geluk gehad dat die ganzen niet toesnapten!! Het si op zijn geheel een mooi natuurgebied. Waar heb je dit nog dat de natuur zoutwater nodig heeft om in stand te blijven!!!

 3. Het is geen pretpark, maar een natuurreservaat en dat zou gratis moeten zijn. Ik zal een bezoek eraan nog wat uitstellen, tot de natuur het opnieuw in een ietwat ruigere ruimte herschapen heeft. Die vogels in kooien heb ik altijd een zielig schouwspel gevonden. Blij toe dat ze er niet meer zijn.

  • Ja die kooien waren een triestige bedoening , maar toen werd er allang niet veel meer gedaan in het natuurreservaat ( nu wordt het Zwin Natuur Park genoemd) Dan is het ook begrijpelijk dat er daar een kaalslag is gebeurd om alles weer netjes te krijgen. En nu is het voor mij wat te gelikt. Inderdaad je kunt beter wat wachten tot de natuur wat ruiger is geworden. Maar ja de mensen willen er vlug bij zijn om dan te “stoefen” dat ze het al bezocht hebben( incluis mezelf hahaha maar dan op vraag van de kleinzoon en van de senioren). De ingangsprijs vind ik ergerlijk ,zo lok je geen mensen. Er is wel veel geld geïnvesteerd in dit project en het moet vlug opbrengen is wellicht de redenering.

 4. een heel interessant logje Magda

  de laatste jaren ging ik het Zwin van de Nederlandse kant bekijken en daar ga ik steeds graag naar toe..

  ik vraag me af of het centrum veel volk zal trekken, nu er geen dieren meer zijn, wat ik ten zeerste begrijp..

  ik kijk al uit naar het vervolg

  • De Zwingeul kun je ook het best zien aan de Nederlandse kant en daarenboven kun je ook een mooie wandeling maken vanaf de camping tot het haventje. Momenteel vind ik het Zwinpark nog een kale bedoening. De begroeiing is nog pril. Het is wennen zonder de vogels en voor kleine kinderen is momenteel echt niet meer zo aantrekkelijk. Er wordt vooral gerekend op de grote zaal waar je via pc’s vanalles kunt vernemen over de vogels. Voor kinderen is dit leuk , maar bij een tweede bezoek heb ik gemerkt dat oudere mensen er geen boodschap aan hebben( vooral omdat ze niet vertrouwd zijn met die moderne technieken ). Ook de prijs is niet mals 12euro voor een volwassene. Iets minder voor kinderen en 6 euro voor de parking. Ga daar dan eens naar toe als ouders met een paar kinderen!!!

Geef een reactie